De juiste snijplank voor uw keuken

Hout, glas of kunststof?

Bij koken denken de meeste mensen eerst aan het boodschappenlijstje, aan scherpe messen, de juiste pannen en andere keukenbenodigdheden. Herkent u dit? Eén ding mag echter zeker niet ontbreken: de juiste snijplank voor dagelijks gebruik.

Van welk materiaal zijn uw snijplanken gemaakt? Weet u welke voor- en nadelen uw houten, glazen of kunststof snijplank heeft?

Houten snijplank

Hout is een natuurlijk materiaal dat het snijvlak van messen ontziet. Een nadeel is echter dat met name zacht hout snel krassen vertoont. De prijs van de snijplank is afhankelijk van de houtsoort. Snijplanken zijn meestal gemaakt van beuken, esdoorn of berken. Hoogwaardig, duurzaam, maar ook duurder zijn olijvenhout en bamboe. Van grenen wordt gezegd dat het een desinfecterende werking heeft.

Glazen of stenen snijplank

Harde snijplanken van glas of steen zien er mooi uit, krassen niet of nauwelijks en zijn bovendien eenvoudig schoon te maken. Als u echter waarde hecht aan blijvend scherpe messen, is een glazen of stenen snijplank minder geschikt. Veel keukenmessen worden bot door glazen of stenen planken. Voor het klaarmaken en serveren van kaas en worst is een glazen of stenen plank echter zeer geschikt.

Kunststof snijplank

Ook kunststof snijplanken ontzien het mes. Hoogwaardige kunststof snijplanken zijn zeer massief en duurzaam. Het is echter van belang dit soort planken goed schoon te maken, zodat zich in de krassen in het oppervlak geen ziektekiemen en bacteriën afzetten. Door snijplanken in verschillende kleuren te gebruiken (bijv. rood voor vlees, geel voor gevogelte en groen voor groenten) houdt u de hygiëne nog beter in de hand.

Zo onderhoudt u uw snijplank

Hygiëne is van groot belang. Dat geldt met name bij het snijden van gevogelte, vlees en vis. Maak elke snijplank, ongeacht het materiaal, na gebruik onder (lauw)warm stromend water schoon met een grove borstel (zoals een afwasborstel of harde borstel) en wat afwasmiddel.
Laat de plank goed drogen en zet rechtop, zodat de lucht vrij rond de plank kan circuleren. Houten planken kunt u 1 tot 2 keer per maand inwrijven met wat olie. Zeer geschikt zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie of paraffineolie. Houten planken zijn ongeschikt voor de vaatwasmachine, omdat ze hierin zullen opzwellen.

Snijplank

Snijplanken zijn belangrijk keukengerei

Snijplank

Houten snijplanken ontzien het snijvlak van messen

Snijplank

Onderhoudsvriendelijke kunststof snijplank

Snijplank

Kleurige selectie: kunststof snijplanken

Zitat Beginn

Onze tip van de expert:

Als u een ui hebt gesneden op houten of kunststof snijplanken kunnen deze ook na het schoonmaken nog wat naar ui ruiken. Wrijf de plank in dat geval in met een stukje citroen en maak hem schoon met water en wat afwasmiddel.
Mocht de geur hardnekkig aanwezig blijven en u wilt de plank niet weggooien, dan kunt u de hulp inroepen van een houtbewerker of timmerman. Met name ook als de plank erg bekrast of ruw is. Kwaliteitsplanken kunnen worden afgeschaafd, geschuurd en ingeölied, waarna de snijplank weer als nieuw is. Afhankelijk van de plankdikte kan deze behandeling enkele keren worden herhaald.

Zitat Ende


MHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.