Intelligent huis en slimme keukens

Communicerende thuistechnologie

Niet langer science fiction, maar een realiteit die nu al vorm begint te krijgen: intelligente woontechnologie en toepassing van huishoudelijke apparaten in een "intelligent huis" zorgen voor meer comfort en veiligheid.

Om deze visie te verwezenlijken, moet er een communicatieverbinding tot stand worden gebracht tussen de installatie in huis en de huishoudelijke apparaten. Die moeten daarvoor natuurlijk wel in staat zijn om te communiceren. Ze moeten met andere woorden een interface hebben die regelcommando's ontvangt vanuit een schakelcentrale, ook wel domotica genoemd.

KNX-techniek

Een "intelligent huis“ beschikt over de zogenaamde KNX-techniek. De wereldwijde standaard voor systeemtechniek in huizen en gebouwen is inmiddels al 20 jaar in gebruik en duizenden producten van meer dan 200 fabrikanten kunnen met het bussysteem probleemloos gecombineerd en aangestuurd worden. Twee voorbeelden: de verwarming regelt zichzelf omlaag zodra er ramen openstaan en de wasmachine kijkt via de intelligente meter wanneer de stroom voor het wassen het goedkoopst is.

Een ander aspect is de mogelijkheid om het energieverbruik in het hele gebouw te monitoren. Daarnaast is er natuurlijk het Home Entertainment met netwerkcommunicatie. Per smartphone kan dan overal in huis de op de server opgeslagen muziek worden beluisterd. Voor senioren betekent een "intelligent huis“ dat het leven van alledag een stuk makkelijker wordt, bijvoorbeeld door lampen die 's nachts automatisch aangaan als er beweging is in huis of via systemen voor noodoproepen die zijn geïntegreerd in de domotica. Het geheel maakt gebruik van moderne informatietechnologie en werkt via het internet dat nu dus ook wordt ingezet voor het controleren, aansturen en regelen van het elektriciteitssysteem van de toekomst.

Naast Miele en Bauknecht zijn er nog talloze andere fabrikanten van huishoudelijke apparaten die hieraan willen bijdragen en die de komende jaren de daarvoor benodigde huishoudelijke apparaten voor een "intelligent huis“ zullen voortbrengen. De ontwikkeling is dus nog maar net begonnen, maar belooft al wel een heleboel interessante zaken voor de toekomst.

Intelligente oven

Niet langer science fiction, maar een realiteit die nu al vorm begint te krijgenMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.