Messen van Experts

Scherpe hulpmiddelen voor de perfecte voorbereiding

Scherpe messen worden niet alleen door professionele koks beschermd als hun oogappel. Ook hobbykoks willen de kruiden, vis, vlees, groente graag met een scherp mes snijden.

Rondom de behandeling, onderhoud en het opbergen van scherpe delen dient u met het een en ander rekening te houden. Ervaar meer!

Reinigen en onderhoud

Afgezien van messen, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het ontbijt gebruikt worden en daarom niet erg scherp hoeven te zijn, zult u alle andere messen met de hand moeten reinigen. Lauw water, een vochtige doek en indien noodzakelijk een beetje afwasmiddel – meer heeft het niet nodig om messen of scharen schoon te maken. Droogt u de messen – met het scherpe deel van u af- direct af. Veel messen verdragen geen vocht, daar ze niet roestvrij zijn. Kwaliteitsmessen zijn hard en scherp maar niet zuurbestendig. De vaatwasser kan de hoogwaardige stalen messen laten roesten.

Heel duidelijk: messen zijn er om te snijden. Gebruikt u de messen niet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om te krassen of om iets open te maken. Ze kunnen schade oplopen. Leg messen ook nooit op hete vlakken zoals bijvoorbeeld kookplaten , daarbij kan de greep vervormen.

En verder? Let u bij het snijden op de juiste ondergrond. Platen en werkoppervlakken van glas, graniet, marmer, metaal of porselein zijn niet geschikt. Een houten plank is de ideale ondergrond. Aan de ene kant wordt het mes beschermt, aan de andere kant heeft het goede hygiënische eigenschappen.

Slijpen

Het beste mes kan stomp worden of minstens haar snijkracht verliezen. Messen met een golvend gedeelte worden zelden stomp, daar ze meer scheuren als snijden. Glad geslepen messen moet regelmatig geslepen worden. Een professionele slijper vinden, is niet eenvoudig. Indien het mes fout wordt geslepen kan dit schade opleveren. Kostbare en vertrouwde messen kunt u beter door een professional laten slijpen – of u koopt een hoogwaardig slijpapparaat – vraag het gewoon aan uw MHK KeukenExpert.

Ook hobbykoks willen de kruiden graag met een scherp mes snijden

Glad geslepen messen moet regelmatig geslepen worden

Opbergern

Voor kwaliteitsmessen zijn bestekladen het slechtst denkbare alternatief – de messen schaven tegen de wanden en andere messen. Ook de bestekkast komt er veelal niet goed vanaf.

Een alternatief is het messenblok. Ze nemen inderdaad ruimte in, maar visueel is fraai en het verwondingsgevaar is gering. Bovendien kunnen messen gesorteerd opgeborgen worden en de mesbladen worden gespaard.

Magnetische strips zijn ook mooi om naar te kijken. Elke mesgrootte kan ruimtebesparend aan de muur “geplakt” worden. Zo heeft de kok alles in het zicht.

Roltassen, zoals men ze ook voor borstels kent, of speciale koffers zijn eerder iets voor veel reizende professionals of gepassioneerde koks, die graag hun eigen materiaal meenemen wanneer ze gaan koken bij vrienden of familie. Net als bij het messenblok kan men in de roltas en koffer de messen gesorteerd opbergen.

Een visueel alternatief is het messenblok.MHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.