Slow Food als nieuwe eetgewoonte

Ontdekking van de traagheid

Alles gaat steeds sneller; werk, vrije tijd, eten, drinken... genieten is er vaak niet meer bij. Daar is namelijk tijd voor nodig. En niet alleen als doel op zich. Slow Food pleit voor onthaasting. Dat zou wel eens niet alleen de eetgewoonte, maar de hele wereld kunnen redden.

De keuken is een plaats van ontmoeting, van tijd voor elkaar. Mensen die wat woonruimte "opofferen" voor ruimte om te eten en voor de keuken, creëren daarmee ook een plek voor eetcultuur. Wat bij veel mensen op tafel komt, heeft echter vaak in het gunstigste geval alleen nog de uitstraling van echte levensmiddelen. Maar waarom reageren mensen op de "Würchwitzer Milbenkäse“, een Duitse kaasspecialiteit die net als vele andere ambachtelijk geproduceerde levensmiddelen steeds meer in de vergetelheid raakt, terughoudender (en dan drukken we het nog voorzichtig uit) dan op die klinische nepkaas met zijn neutrale smaak?

Slow Food prikkelt de zinnen

Carlo Petrini zag in 1986 al tendensen van een dergelijke verwaarlozing van voedsel en richtte "Slow Food“ op, de beweging die "het recht om te genieten" wil verdedigen. Hij richtte zich bewust op het meest zinnenprikkelende deel van het leven, om zo mens en natuur weer de waardigheid te geven die hen toekomt. Naast het gepaste gevoel van eigenwaarde dat mensen krijgen als ze kunnen genieten en zichzelf daar ook de tijd voor weten te gunnen, gaat het ook om de vraag hoe mensen met een goed geweten en op een geheel verantwoorde manier voeding kunnen realiseren in harmonie met de natuur, ook al brengt dat hogere kosten met zich mee.

De Slow Food-beweging, met wereldwijd intussen al meer dan 100.000 leden, is een internationale non-profitorganisatie van bewuste genieters. Zij pleit voor biologische diversiteit, gevoel voor smaak, verantwoorde landbouw en visserij, voor dierenwelzijn, voor de ambachtelijke productie van levensmiddelen en voor de instandhouding van regionale smaakvariaties. Een koppeling tussen ethisch verantwoord handelen en genieten die zou kunnen zorgen voor een transparantie op de voedselmarkt. Bovendien is het een filosofie die zou kunnen zorgen voor een toekomst zonder voedselschandalen waarin het heerlijk genieten is van ambachtelijke streekproducten.

Slow-Food

De Slow Food-beweging is een internationale non-profitorganisatie van bewuste genietersMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.