Verlichting in de keuken

Led-lampen - het licht van de toekomst

Of u nu gaat voor een minimalistisch design of een huiselijke woonomgeving, de kleine dioden van led-lampen hebben voor ieder keukentype de juiste oplossing in huis. Stelregel nummer één voor keukenverlichting is: voor de oriëntatie in de ruimte als geheel is een goede algemene verlichting nodig. Deze moet voldoende licht geven om goed in en op schappen, kasten en laden te kunnen kijken.

Eén enkele lamp aan het midden van het plafond volstaat daarvoor niet, zelfs niet in kleine keukens. Een elegante oplossing zijn downlights verdeeld over het gehele plafondoppervlak. De plafondlampen worden door veel producenten al voorzien van de energiebesparende led-techniek. Let er bij het kiezen van de verlichting wel op dat de downlights genoeg licht geven, maar ook kunnen worden gedimd.

Verlichting in de keuken: van het werkoppervlak tot de eettafel

Boven het werkoppervlak moet er voldoende licht zijn. De ideale verlichting van werkbladen is licht dat rechtstreeks op het werkoppervlak valt zonder verblinding of schaduwvorming. Als er boven het aanrecht kasten of schappen zijn aangebracht, adviseren wij om lichtstroken of inbouwspots te monteren die rechtstreeks onder de bovenkasten worden aangebracht. De kwaliteit van de led's is afhankelijk van de CRI-waarde, de zogenaamde Colour Rendering Index. Deze index voor de kleurweergave moet zo hoog mogelijk zijn. Bij het koken is een goede kleurweergave immers van groot belang.

Aan de eettafel wordt er meer sfeer gewenst dan voor de verlichting in de keuken. Dat dit ook met moderne led-techniek op een sfeervolle manier kan worden gerealiseerd, blijkt nu al uit de vele slimme hanglampen van gerenommeerde fabrikanten, die de tafel optimaal verlichten maar tegelijkertijd wel dimbaar zijn. Let op: hanglampen moeten iets boven ooghoogte worden aangebracht. Dat wil zeggen dat de onderkant van de lamp op zo'n 60 centimeter boven het tafeloppervlak moet hangen. Op die manier verblindt het licht niet en blijft het directe oogcontact met de overkant behouden.

Verlichting

De ideale verlichting van werkbladen is licht dat rechtstreeks op het werkoppervlak valt zonder verblinding of schaduwvormingMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.