Emilia Romagna

De culinaire hemel van Italië

Emilia Romagna: niet iedereen weet meteen om welke Italiaanse regio het gaat. Maar bij de steekwoorden 'luxe sportwagen', 'vakantie aan de Adriatische kust' en de unieke smaken van balsamico, Parmezaanse kaas en parmaham, denkt iedereen meteen aan de Emilia Romagna. Deze delicatessen vinden hier hun oorsprong en trekken elk jaar miljoenen vakantiegangers.

De beroemde aceto balsamico is de trots van de provincie Modena en vindt als exporthit zijn weg naar keukens over de gehele wereld. Genieten van de flair van een traditioneel familiebedrijf kunt u bij Acetaia Malpighi in de Via Vignolese 148. Hier kunt u niet alleen heerlijk eten, maar kunt u ook meer te weten komen over de geheimen van witte balsamico.

Deze schat van de familie Malpighi is praktisch transparant en bezit een onvoorstelbare aromadichtheid. De azijn wordt 5 jaar opgeslagen in vaten van essenhout en is de zuiverste en schoonste balsamicoazijn wat smaak en kwaliteit betreft. Wist u dat balsamicoazijn niet in kelders wordt opgeslagen, zoals wijn, maar op zolders? Want voor de fermentatie van azijn zijn van tijd tot tijd temperaturen van meer dan 20 graden nodig.
En als u toch in Modena bent, bezoek dan ook eens de oudste worstwinkel van Italië, de Antica Salumeria Giusti aan de Via Farini 75. Hier vindt u naast kaas, worst en paddenstoelspecialiteiten een klein café waar u kunt genieten van het echte Italië en zijn bewoners.

Als u zin hebt in nog meer klassiekers, dan neemt u de weg naar Parma, het thuis van de ongeëvenaarde Prosciutto di Parma. Bij het ontwikkelen van de smaak spelen meerdere factoren een essentiële rol: de drie geselecteerde varkensrassen, hun speciale opfok met maïs, gerst en wei uit het productieproces van de Parmezaanse kaas en de rijpingstijd van de ham van minstens 12 maanden in de geurige berglucht van de Apennijnen.
Het proces begint met een intensieve behandeling met zeezout en eindigt met het brandmerk van de gouden kroon, waaraan het originele product te herkennen is. Kijk eens mee met de makers in Parma, wellicht dat er ook nog iets te proeven valt….

Om te kunnen genieten van de originele parmigiano reggiano hoeft u geen speciale plaats te bezoeken. Parmezaanse kaas wordt in elk restaurant geserveerd. De mensen in Emilia Romana zijn trots op de bijzondere en unieke wijze waarop Parmezaanse kaas wordt gemaakt.

De koeien eten hier alleen hooi, gras en granen, want het toevoegen van additieven aan het originele product is ten strengste verboden. De 40 kilo zware ronde kazen, waarin tot 600 liter melk is verwerkt, drijven eerst 30 dagen in zout water en rijpen dan maximaal drie jaar. Pas nadat een kaas door het consortium op echtheid en kwaliteit is gecontroleerd, wordt deze gebrandmerkt.

Emilia Romagna

Emilia RomagnaMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.