Sardinië

Shooting-Star in de Middellandse Zee

Een andere kijk op Sardinië. Wanneer je de luchthaven Olbia verlaat, heb je de keuze: onderduiken in het trendy en dure wereldje van de Costa Smeralda. Of het spoor van onze redactrice door het wijnland Sardinië volgen.

Wie een andere kijk op Sardinië wil, huurt het best een auto (met navigatiesysteem). De eerste halteplaats wordt het landgoed ‘Il Muto di Gallura', midden tussen wouden van kurkeik en olijfgaarden, in de buurt van het romantische stadje Aggius. ‘Muto’ betekent stom. En de stomme bandiet Sebastiano Tansu is nog altijd springlevend in de legendes die over dit prachtige granietlandschap worden verteld. Van op het terras, waar je de witte Vermentino van het huis (een wijn die zijn wortels in de buurt heeft) proeft, kijk je over het landschap uit. Meer dan 400 hectare akkers en bossen die zich perfect lenen voor buitensporten zoals hiken, mountainbiken, paardrijden, jagen en terreinrijden.

Il Muto di Gallura is een droom van een landhuis - 18 kamers, een zwembad en voorzien van alle mogelijke technische snufjes. En ’s avonds worden de zinnen extra verwend. Verscheidene antipasti, dan de zuppa Gallurese (soep met brood, kaas en kruiden), gevulde ravioli met ricotta, knapperig gebraden speenvarken, geitenlam in zoetzure saus, zoetigheden, wijn en grappa à volonté. Uiteraard alles van eigen kweek en in huis bereid.

Een must is een uitstapje naar het maanlandschap van de Valle della Luna, waarvan de bodem met gigantische rotsformaties bezaaid ligt. Volgens de legende had God, nadat hij de wereld geschapen had, nog een paar stenen over. Hij wierp die in de westelijke Middellandse Zee, duwde ze met zijn krachtige voeten aan en strooide er dan wat planten en dieren uit alle continenten over.

Sardinië

Sardinië - turkoois water

Autochtone wijnculturen

We verlaten het noorden en rijden langs de westelijke koraalkust naar Alghero, het Catalaanse centrum! 660 jaar geleden vestigden de Catalanen zich daar als conquistadores. Het oude romantische stadscentrum, waar je op de ene Spaans-Catalaanse straatnaam na de andere stoot, valt op door de vele kunstambachtateliers en restaurants. ‘Al Tuguri’ bijvoorbeeld, op de Via Maiorca, het lievelingsrestaurant van kunstenaars en modeontwerpers. Benito Carbonella mengt er met groot meesterschap zijn mediterrane viskeuken met traditionele gerechten uit het binnenland. En altijd op tafel: folie della musica – een delicaat broodje, zo dun als briefpapier.

Voor de poorten van de stad ligt een van de grootste, en in ieder geval het spectaculairste, wijnimperium van het eiland: Sella & Mosca. Ook daar worden de plaatselijke druivensoorten verbouwd: de Vermentino (een witte druif) en de Carrignano del Sulcis en Cannonau (twee rode soorten). Een Cannonau Riserva 2006, die met de bekendste rode druivensoort van Sardinië gemaakt is, is ideaal om met de Sardijnse wijnwereld kennis te maken. Elegant, fluweelzacht, droog, harmonieus met een discrete geur van viooltjes, pruimen en houttoetsen van Sloveense eik. Perfect bij gebraden wild en krachtig smakende kazen.

Een tweede wijn die we kunnen aanbevelen: La Cala 2009, een Vermentino met een perfecte harmonie tussen vruchten en aroma. Het commentaar van Sella & Mosca: “Deze uit de mistral geboren wijn past het best bij vis en zeevruchten, bij een zomerslaatje of bij een soufflé.” Ecco!

Het echte landleven

Onze volgende halte: de familie Manca, de olijvenkoningen van Sardinië. Op hun landgoed San Giuliano in de buurt van Alghero produceren ze bekroonde biologische olijfolie, die ze over de hele wereld exporteren. Sinds vier jaar exploiteert de familie ook een reeks van landelijke vakantiehuisjes. Op de talrijke terrassen die tegen de berghelling aanleunen, liggen vele bungalows en villa’s tussen de wijngaarden, olijfbomen en schapen. In het restaurant typische Sardijnse gerechten: vissoep (de zee ligt op maar 5 kilometer afstand), lam, geitenlam, speenvarken en everzwijn in alle variaties.

Dan gaan we verder naar de oostkust. Links en rechts steken de Nuraghi, stenen torens uit de bronstijd, boven het landschap uit en grazen kuddes schapen in de macchia (het maquis). In dat wijde en schrale landschap bieden alleen de kurkeiken enige beschutting.

Even voorbij Nuoro het bord: “U bent in het land van Cannonau”. Die rode wijn, die ooit prachtig door Gabriele d’Annunzio bezongen werd, drukt zijn stempel op de streek die een centrum voor biologische landbouwproducten is. Onze volgende ‘herberg’, Su Gologone, oogt zelfs iets te mondain en te luxueus voor dit groene eden: zwembad, tennis, boetieks, een oosters geïnspireerde wellness, internationale bars, kunstgalerijen, wijnkelder, dagelijkse animaties en restaurants die de hele dag open zijn.

De weg naar het zuiden, richting Cagliari, loopt door het wildromantische centrum van het eiland, over de hoogste berg van Sardinië en langs talloze haarspeldbochten – in vergelijking daarmee stelt een bergrally niets voor. Onze bestemming, de ‘Cantine di Santadi’ in het gelijknamige plaatsje in de buurt van Cagliari, op de zuidwestelijke punt van het eiland, is een coöperatie van wijnboeren met 200 leden die indrukwekkende wijnen maakt. De Nuragus di Cagliari Pedraia 2008 bijvoorbeeld, die ons aangeboden werd door Raffaele Cani, de sympathieke directeur op ruste van de coöperatie. De wijn die met een oud druivenras vervaardigd is, is doordrongen van pompelmoes- en citrusaroma’s. De smaak van Sardinië, maar verfrissend anders.

Sardinië

Sardijnse Impressies

Sardinië

Tempel van de Sardijnse wijnkelder Sella & Mosca (1903)

Sardinië

Sardijnse bergen voor wijn en olijvenMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.
Bloksma Keukens Leimuiden BV