Sicilië

Wonderland van de Wijn

In het licht van het ochtendrood straalt niet alleen het toerisme dat cultuurliefhebbers naar de zuilen van de Grieks-Romeinse geschiedenis doet reizen en een net van chique nieuwe hotels over het eiland heeft gespannen. Vooral de wijn is wakker geworden uit een sprookjesachtige slaap van 2.500 jaar sinds de Phoenicische tijden. Gesitueerd rondom de Etna fascineert Sicilië de internationale wijnwereld met nieuw edel vocht vanaf het vulkanische gesteente. Wij beginnen onze ontdekkingsreis aan de voet van deze vulkaan, in Catania.

Luxe verblijf in de villa

Een paar kilometer ten noorden van de hoofdstad ligt een van de mooiste boetiekhotels van het eiland: Villa Paradiso dell’Etna. Deze Jugendstilvilla is werkelijk een paradijs. Alleen al het uitzicht ‘s ochtends vanaf het ontbijtterras op de Etna, waar op dit uur rozerode wolkjes om de witte top zweven, is grandioos. De villa heeft slechts 30 uitbundig gedecoreerde kamers. De lunch wordt geserveerd onder palmen- en citrusbomen in het park en het diner met gerechten uit de ‘Nuova Cucina Siciliana’ vindt plaats in ‘La Pigna’. Maestro Mario Filetti heeft zijn leertijd doorgebracht in het buitenland, spreekt gek genoeg onvervalst Zwitsers-Duits en weet bovendien alles over Siciliaanse wijn. Hij beveelt ons de wijn aan van Giuseppe Benanti, wiens wijngoed, niet ver van Villa Paradiso, door wijngids ‘Gambero Rosso’ werd uitgeroepen tot ‘wijnkelder van 2007’.

Pittige minerale accenten

Benanti was een succesvol ondernemer in de farmaceutische industrie toen hij 20 jaar geleden begon verbazingwekkend mooie wijnen te persen vanaf de steile lavabodem. Samen met zijn briljante oenoloog Salvo Foti cultiveert hij de verwilderde wijnterrassen met oeroude druivensoorten. Bijvoorbeeld de – intussen een internationaal succes – Nero d’Avola of de witte Carricante, die hier op 1.000 meter hoogte een rijk bouquet van pittige minerale nuances geeft. Samen met Salvo Foti hebben wij een Pietramarina Bianco Superiore van Benanti geselecteerd die ruikt naar citrusvruchten, amandelen en rijpe appels en heerlijk past bij de vele visspecialiteiten van het eiland. Zijn rode tegenhanger heet Serra della Contessa, van Nerello Mascalese, en ruikt sterk naar abrikoos en wilde bessen, ondersteund door zachte barrique-nuances.

Barokstadje Noto

Wij volgen onze neus van Catania richting het zuiden, naar het barokstadje Noto met zijn weelderig versierde kloosters en kerken en het zondige zoete paradijs van ‘Caffè Sicilia’. Ten noorden van Noto stuiten wij op het spectaculaire wijndomein van Gulfi, een reusachtig wit, kloosterachtig gebouw op een bergtop, dat deels pas in Pasen 2008 openging. De eigenaar, Vito Catania – die ook eerst een andere carrière had – is pas in 1996 begonnen de wijnranken van de familie niet langer te verkopen maar zelf wijn te maken. Met de hulp van – driemaal raden: Salvo Foti natuurlijk! Bij de start ging het om 6.000 flessen, vandaag de dag om 100.000. Wij hebben een zuivere Nero d’Avola geselecteerd die voor 100% uit de klassieke druif van Sicilië is gemaakt. De Nerojbleo 2004 is in positieve zin rustiek met mooie tannine en is perfect als begeleiding bij een maaltijd van vegetarische gerechten maar ook van uiteenlopende pastagerechten.

Afrika is heel dichtbij

De zuidkust: het wordt heet hier wanneer de siroccowoestijnwind over kalkstenen velden en eindeloze olijvenbossen blaast. Afrika is dichtbij, slechts 140 km verwijderd van Marsala. In Menfi vinden we Planeta, een wijnimperium dat de afgelopen tijd wel het beroemdst van allemaal is geworden. De familie Planeta bezit inmiddels veel wijngaarden en staat onder de driekoppige leiding van de jonge generatie met Francesca, Alessio en Santi Planeta. Bij het schilderachtige Arancia-meer is het heerlijk wijnproeven. Uit de rijkdom aan bekroonde wijnen (alleen al vijf keer winnaar van de Tre Bicchieri-prijs in de Gambero Rosso-wijngids) hebben wij een volle, brutale Syrah 2005 met bessenaroma geselecteerd en een witte Cuvée Alastro 2006 met zachte citrus-ananas-vanillenuances.

Overheerlijke Tagliolini met Salsiccia-saus

Het hoogtepunt van onze ontdekkingsreis ligt echter niet ver weg, midden in de zogenaamde ‘pampa’: het betoverend kleine ‘Tenuta Stoccatello’, een miniwijngaard met 18 gastenkamers. De vier eigenaars zijn wereldreizigers die ooit hebben besloten om een eigen bio-wereld te creëren. Een van hen was professioneel kok, een andere dame was een hoge pief in de marketingwereld. En ik heb nergens in Sicilië zo’n heerlijke Tagliolini met Salsiccia-saus gegeten als die avond met hen vieren aan de grote tafel. Dat is genieten, levensvreugde, ‘la dolce vita’ – dat is vakantieplezier tot de derde macht!

Adressen Sicilië:

Hotel Villa Paradiso dell’ Etna,
San Giovanni La Punta, 
Tel. +39(0) 95-7512409, www.paradisoetna.it

Ambasciata
del Mare, Piazza Duomo,
Catania, tel. +39(0) 95-341003, www.ambasciatadelmare.it
Gesloten op maandag

Vinicola Benanti,
Via G. Garibaldi 475,
Viagrande, tel. +39(0) 95-7893438,
www.vinicolabenanti.it, telefonisch reserveren verplicht

Caffè Sicilia,
Corso Vittorio Emanuele 125, Noto, tel. +39(0) 93-1835013

Hotel Palazzo Failla,
Via Blandini 5,
Modica, tel. +39(0) 932-941059

Azienda Gulfi in
Chiaramonte, www.gulfi.it
Planeta, Menfi, www.planeta.it

Tenuta Stoccatello,
Menfi, tel. +39(0) 333-9035428,
http://www.tenutastoccatello.it

Sizilien

SiciliëMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.