Keukenmagazine 2022

K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N BASISRECEPT VOOR FOCACCIA om later te versieren met „groentenbloemen“ en veel meer moois ... Ingrediënten voor één (pizza) bakblik ca. 30 x 40 cm Voor het deeg: • 400 gr. tarwebloem (+ een beetje extra om het werkblad te bestuiven) • ½ blokje verse gist • 1 tl suiker • 1 tl zout • 250 ml lauw water • 3 el olijfolie Voor het beleg: • groenten naar smaak, bv. cocktailtomaatjes, groene asperges, wortel, olijven, paprika, (rode) ui, etc. • kruiden naar keuze, bv. rozemarijn, peterselie, etc. • 3 el olijfolie • ca. 1 tl zeezout • optioneel: pompoenpitten, sesamzaad of maanzaad en/of kruidenolie Overige benodigdheden • mixer met kneedhaken • (pizza)bak- blik (of: pizzasteen) • bakpapier • deegroller • kwastje • taartrooster Bereidingswijze Doe meel en gist in een mengkom. • Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles met een mixer gedurende ca. 5 minuten tot een glad deeg. • Dek het deeg vervol- gens af en laat het op een warme plaats ongeveer 1 ½ uur rijzen. • Was en maak intussen de groenten schoon en snijd ze in de juiste vorm, zodat het gewenste „plaatje“ ontstaat. • Bekleed een bak- plaat met bakpapier (of gebruik een pizzasteen). • Kneed het deeg nogmaals kort op een licht bestoven werkblad, rol het uit tot een rechthoek (ca. 25 x 35 cm) en leg het op het bakpapier. • Bestrijk het uitgerolde deeg met ca. 2 el olijfolie. • Schik de groenten op het deeg volgens het gewenste motief. • Versier naar smaak met kruiden en eventueel met pompoenpitten en/of sesam- of maanzaad. • Be- strooi met zeezout. • Bestrijk de groen- ten ten slotte met de resterende olijfolie. • Laat de ongebakken focaccia dan nog ca. 10 - 15 minuten verder rijzen. • Ver- warm de oven voor op ca. 200 °C (boven-/ onderwarmte). • Bak vervolgens het brood gedurende ca. 25 minuten in het midden van de oven. • Laat je „focacciaschilderij“ lichtjes afkoelen op een taartrooster en serveer warm. TIP Je kunt de groenten ook bestrijken met een zelfgemaakte aromatische krui- denolie, met bv. chilipeper, knoflook, ba- silicum en andere kruiden. 100% stijlvast Behalve met bloemen kun je natuurlijk ook met andere mooie motieven aan de slag om je focaccia te versieren – hier zie je de „Fashion Lady“ – onder het motto: wat je maar wilt! Zeg het met bloemen! De focaccia is een plat brood uit Ligurië: zacht van binnen en heerlijk knapperig van buiten. Het ontleent zijn naam aan het Latijnse woord „focus“ (wat „vuur; gloed“ betekent). Maar ook de Feniciërs, de Carthagers en de Grieken bakten hun platte broden waarschijnlijk al boven een open vuur. Vanuit het moderne Italië verspreidde het recept zich uiteindelijk over de wereld. Het is uitstekend geschikt om samen met je kinderen te maken – én een geweldig alternatief voor pizza. Foto‘s: shutterstock / Shutterstock / Brent Hofacker, Katarzyna Hurova, Zagorulko Inka, Danilova Janna, Olga Scholvien. Deel een foto van jouw eigen focaccia-creatie op Instagram #mhkrecepten

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=