Keukenmagazine 2022

12 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N Zo had hij ons makkelijk een Quooker met een boiler van zes liter kunnen aansmeren. Ik had geen flauw benul van wat je gemiddeld gebruikt. Maar hij dacht dat we met ons gebruik aan een inhoud van drie liter ook wel genoeg hadden. Dat wekt vertrouwen: iemand die kijkt wat je nodig hebt in plaats van hoeveel hij aan je kan verdienen.” Na een gesprek van drie uur was het wachten op het ontwerp. De tekening die Van der Dam onder zijn neus geschoven kreeg, overtrof zijn verwachtingen. „Ik heb wel eens eerder een keuken gekocht en daar ging alles via zo’n automatisch ontwerpprogramma. Het ontwerp dat we nu kregen, was helemaal afge- stemd op onze wensen. Echt spot on; het kwam voor 95% procent overeen met onze verwachtingen. Er waren wat kleinigheidjes die ik anders had voorgesteld, maar waar de adviseur zijn eigen kennis had gevolgd.” Die koos bijvoorbeeld voor een pannenkast met draaiplateau in de hoek. Daar had Van der Dam nogal slechte ervaringen mee. „Meestal valt alles er meteen weer uit als je zo’n ding één keer draait.” Hij wilde dus planken, maar daar was de keukenadviseur het niet mee eens. Hij presenteerde een nieuwe gene- ratie plateaus die Van der Dam nog niet kende. „Hij was de expert, dus we lieten ons overtuigen. Gelukkig ook maar, want uiteindelijk ben ik heel blij met die draaikast.” HET RESULTAAT De verbouwing zit er alweer even op. Hoe ziet de keuken eruit? Geen warmhoudlades en andere poespas dus, maar wat verstaat een topchef onder een simpele keuken? Van der Dam had een aantal prioriteiten: de oven, de kookplaat en een mooi sterk keukenblad. De oven van dertigduizend euro die hij uit de professionele keuken kende, was na- tuurlijk geen optie. Maar de simpele heteluchtoven die hij eerder had, was het zeker niet. „Een betaalbare optie voor thuiskeukens is een combistoomoven, ontdekte Van der Dam in de winkel. Dat is een heteluchtoven met een stoomfunctie. Je kunt de 2 „Ik ben dolblij met de losse plaat.” MIJLPALEN • Landgoed Lauswolt* als leerling-kok • De Jufferen Lunsingh van leerling-kok tot sous-chef • Restaurant Ron Blaauw** als sous-chef • De Vrienden van Jacob* als sous-chef • INK Hotel Amsterdam als executive chef • QO Amsterdam als executive sous-chef • Waldorf Astoria Amsterdam als executive sous-chef • Kookboek “Hollandse Klassiekers Anno Nu” • Mooie internationale prijzen mogen winnen bij kookwedstrijden • 24H Chefs bedacht en 3 maal georganiseerd • Culinaire Saisonniers Persprijs gewonnen • Bedenker en organisator van Tweetjam en Chefs Report • Oprichter en eigenaar van „Culinair #AnnoNu“ 1

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=