Keukenmagazine 2022

131 SALUTE! APERITIVO-TIPS In Milaan kun je op zoveel manieren van je aperitivo genieten. In de voetgangerszone Paolo Sarpi, midden in Chinatown, kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen bij Cantine Isola. Er staan veel goede wijnen uit heel Italië op de kaart, waaronder ook bubbels. Een paar deuren verder lonkt oTTo met zijn cocktails en heerlijke hapjes. Tranvai (rechts) aan de Via Zuretti 71 is eens iets heel anders: de keuken huist in een oude tram. Er heerst een ontspannen sfeer. Bier en hamburgers zijn er een populaire combi. Behoorlijk bizarre cocktails: daarvoor ga je naar Nottingham Forest, aan de Viale Piave 1. Vrees niet, deze mixologen verstaan hun vak. ONTSPANNEND AVONDRITUEEL Bestaat er voor de Milanezen nog iets belangrijkers dan echt lekker uit eten? Elke dag na 18.00 uur hangt er een soort vrolijke uitgaanssfeer in de stad. Dan stromen de mensen naar de bars en cafés om eer te betonen aan wat zij als de grootste uitvinding van de stad beschouwen: de aperitivo. Heel Milaan is dan ook trots op het geschenk dat de stad aan de wereld heeft gegeven: het ritueel van de borrel na het werk. De respectabele Bar Basso aan de Via Plinio 39 wordt beschouwd als de geboortegrond van de aperitvo. Daar werd voor het eerst de Negroni Sbagliato gemixt: Campari, rode vermout en prosecco – de Milanese klassieker bij uitstek. Veel mensen slenteren gewoon van bar naar bar – uiteraard chic gekleed. De meeste keus heb je in de trendy wijken Brera en Navigli en rondom de Corso Como. Een aperitivo met bijbehorend fingerfood kan zelfs een meergangendiner overbodig maken. Er valt immers altijd wel iets te knabbelen: olijven, kaas, focaccia, bruschetta, kleurrijke kleine broodjes – de fantasie kent geen grenzen. En al dat lekkers krijg je meestal ook nog gratis bij je drankje. La vita è bella – het leven is mooi! De Pasticceria Sant Ambroeus aan de Corso Giacomo Matte- otti 7 ademt de charme van de jaren ‘30. Het café staat ook bekend om zijn stevige lunch. Lunchtijd is tevens het mo- ment voor de piadina, het Milanese antwoord op de alom- tegenwoordige panini. Dit dunne, knapperige en platte brood wordt gevuld met vlees, kaas, groenten of salade. Een favoriet van de locals is Divina Piadina aan de Viale Abruzzi 21. Veganistisch eten kun je onder andere bij Cascina Cuccagna, een voormalige 18e-eeuwse boerderij aan de Via Cuccagna 2. Probeer er vooral ook eens de panettone met zelfgemaakt vanille-ijs. HEDENDAAGSE CULINAIRE VARIËTEIT Een must voor vleesliefhebbers is natuurlijk de Cotoletta alla Milanese, die model heeft ge- staan voor de Wiener Schnitzel. Deze gepaneerde kalfskotelet, gebakken in geklaarde boter, wordt mét of zonder bot geserveerd en kan dun zijn of wel twee vingers dik – in Milaan zijn geen twee cotoletta's gelijk. Echte smulpapen zweren echter bij de prachtexemplaren van de Trattoria del Nuovo Macello uit 1928 aan de Via Cesare Lombroso 20. Milaan staat bekend als designhoofdstad van Italië – én natuurlijk aperitivohoofdstad <<

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=