Keukenmagazine 2022

35 O p het eerste gezicht zou je het langgerekte, betongrijze gebouw vlak langs de weg kunnen aanzien voor een nieuwe hangar. Niets is echter minder waar: het is de moderne showroom van het wijnhuis Hensel. Met zijn royale glasoppervlakken lijkt het pa- viljoen, dat vlak naast het sportvliegveld van Bad Dürkheim staat, bijna boven de grond te zweven – een wel- bewuste optische keuze: „Oorspronkelijk had ik hier een soort toren gepland. Maar omdat die qua hoogte niet echt goed in de natuurlijke omgeving paste, kwam architectenbureau 1zu33 uit München met dit ontwerp“, aldus Thomas Hensel over de nieuwbouw, die de vor- mentaal van het klassiek modernisme volgt. Vooral de extra grote, mobiele glaspartijen waar de opdrachtgever om vroeg bleken uiterst moeilijk te realiseren. Verschillende gerenommeerde Duitse fabrikanten hadden uit pure wanhoop de handdoek al in de ring gegooid, toen zich uiteindelijk een Zwitsers bedrijf meldde dat het project aandurfde. De bijzondere architectuur maakt een vrije doorkijk in de ruimte mogelijk en combineert buiten- en binnenlandschap tot een holistisch geheel. Over elk detail, hoe ogenschijnlijk triviaal ook, is goed nagedacht. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hedendaags design en ambachtelijke wijnbouw in dit gebouw ver- smelten tot een volkomen harmonieus geheel. Want daarvoor is de high-tech showroom natuurlijk vooral bedoeld: het proeven van de uitstekende en geliefde topwijnen van eigen bodem. Het wijnhuis Hensel kan terugblikken op een familietraditie van meer dan 300 jaar. Al in de 17e eeuw verbouwden de voorouders van Thomas Hensel op grote schaal wijn- stokken in de Pfalz. De moderne show- room vormt het per- fecte, stijlvolle on- derkomen voor deze wijnmaker en zijn mooie wijnen: de architectuur en het ontwerp ervan weer- spiegelen diens hoge beroepsstandaard. >>

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=