Keukenmagazine 2022

KRACHT IN RUST Het motto van Thomas Hensel luidt: een goede wijn begint bij een zorgvuldig gekweekte wijnstok en een geschikte bo- dem. Daar weet deze wijnmaker dan ook bijzonder veel van; het was tenslotte ooit de core business van de familie. Zijn grootvader en zijn vader kweekten en veredelden wijnstokken op de beste plekken rond het huidige zweefvliegveld in Bad Dürkheim, uitsluitend voor de verkoop. Sinds het begin van de jaren negentig timmert junior aan de weg als topwijnmaker. Hij streeft nog steeds naar de hoogste kwaliteit op elk gebied. Natuurlijk sluipt er ook wel eens een nieuw, creatief idee in zijn werk. Maar één ding verandert nooit: „Wijn ont- staat - die maak je niet", zo weet deze Duitse wijnbouwer. Daarbij hoort ook dat elke wijnstok iets minder opbrengst geeft; in ruil daarvoor krijg je wel meer natuurlijk aroma en extract. Druk kent Hensel alleen van de druivenpers, maar ook daar niet te veel, zodat het sap er zo natuurlijk mogelijk uit vloeit. Daarna is het een kwestie van geduld. Want alleen door de kostbare most lang genoeg te lageren, kan de gisting goed op gang komen. Ook door voorzichtig pompen en zorgvuldig filteren kom je dichter bij het perfecte resultaat, al zijn de meningen hierover verdeeld. Maar iedereen weet: wie tegenwind heeft op de heenweg, heeft de wind mee op de terugweg. Het zal dan ook niemand verbazen dat Thomas Hensel een van zijn vier wijncollecties de ambitieuze naam „Aufwind" (meewind) heeft gegeven. Net als de rest van het assortiment, wordt ook deze collectie regelmatig uitgebreid met nieuwe creaties. Contact: Wijnhuis Hensel, eigenaar Thomas Hensel • In den Almen 13 • 67098 Bad Dürkheim, Pfalz • Tel. +49 (0)6322 2460 info@henselwein.de • www.henselwein.de • Wijnproeverijen op afspraak van maandag tot zaterdag. << 1 2 1 De Pfalz, en zeker de sprookjesachtige om- geving van Bad Dürkheim, is een van de po- pulairste Duitse wijngebieden. 2 De hand- pluk staat garant voor een strenge selectie: alleen de beste druiven halen de kelder. Daar worden ze onder lage druk geperst, lang ge- noeg gelagerd en zorgvuldig gefilterd. Zo kan de uiteindelijke wijn zijn kwaliteiten vrij ont- plooien. 3 De volgende generatie staat al (bijna) in de startblokken. Tot die tijd steunt Thomas Hensel op zijn ervaren medewerkers. 3 In hoger sferen met „Aufwind”, „Höhenflug”, „Ikarus” en „Liter” – de vier verschillende collecties van Henselwein. 37 Foto´s: Weingut Hensel / Fabian Hensel (4), Bodo Mertoglu (7), iStock / Evgeniya Chertova

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=