Keukenmagazine 2022

40 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N Al leen al de gedachte aan die gevaar l i jk lekkere bonbons van Vianne Rocher in het boek „Chocolat“ doet je letter l i jk watertanden. En wie ruikt nou niet meteen de pikante kip in dragonsaus t i jdens het grasduinen in „Anna Karenina“? Soms loont het om tussen de regels door te lezen en die mooie recepten ui t de bekende werken ui t de wereldl i teratuur gewoon eens te bereiden. LITERAIR- CULINAIR B R E N G G E E S T E N Z I E L I N V E R V O E R I N G M E T H E E R L I J K E R E C E P T E N U I T D E W E R E L D L I T E R A T U U R „Wie streeft naar perfectie zal altijd ontevreden zijn“ Natalia Alexandrovna Shcherbatskaya (geb. Lyvova), Citaat uit „Anna Karenina“ van Leo Tolstoj D eze grote sociale roman van Leo Tolstoj beschrijft de toevallige ont- moeting tussen Anna Karenina en graaf Vronsky. Deze vormt het begin van een allesverterende hartstocht. De bereiding van het bekende gerecht „kip in dragonsaus“ vraagt om evenveel passie. Geniet van de dramatische filmmuziek van „Anna Karenina“ tijdens het koken en ervaar de poëzie van dit gerecht. Het recept: KIP IN DRAGONSAUS À LA ANNA KARENINA Ingrediënten voor 4 personen • 2 sjalotten • 2 tenen knoflook • 4 maïskipfilets (à 150 gr.) • zout • peper • 40 gr. boter • 2 el koolzaadolie • 4 tl dragon (gedroogd) • 150 ml vermout • 300 ml kippenbouillon • 300 ml slagroom • een beetje citroensap Overige benodigdheden: • ovenschaal • staafmixer Bereidingswijze Snij de sjalotten en knoflook in blokjes. • Bestrooi de maïskipfilets met zout en peper. • Verhit de helft van de boter samen met de olie in een pan en bak het vlees in ongeveer 4 minuten goudbruin. • Voeg de overige boter toe aan het bakvet en laat smelten. • Roer ongeveer driekwart van de gedroogde dra- gon erdoorheen. • Giet deze ‘dragonboter’ over de kipfilets, leg ze in een ovenschaal en laat ze in een voorverwarmde oven op 180 °C (gebruik geen con- vectie!) in ca. 15 minuten garen. • Fruit de sjalotten en knoflook ca. 2-3 minuten op matig vuur in het bakvet dat is achtergebleven in de pan en blus af met vermout. • Voeg de kippenbouillon, de slag- room en de rest van de gedroogde dragon toe. • Laat de saus vervolgens 4–5 minuten koken en pureer deze kort met de staafmixer. • Breng op smaak met zout, peper en een paar kneepjes citroensap en serveer de maïskipfilets met de saus. TIP Bijpassende gerechten zijn romanesco met geroosterde amandelschilfers en aardappelen (ook gegratineerd).

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=