Keukenmagazine 2022

41 A ls jonge vrouw is Fermina Daza, de heldin van Gabriel Garcia Márquez’ opus „Liefde in tijden van cholera“, ervan overtuigd dat ze aubergines walgelijk vindt. Totdat ze ze later, zonder het te we- ten, proeft – en ze heerlijk vindt! Na de dood van haar echtgenoot bereidt de Co- lombiaanse ze voor haar aanbidder Florentino Ariza, die 51 jaar, 9 maanden en 4 dagen op zijn grote liefde heeft gewacht. Zo is deze eenvoudige groente het symbool geworden voor hervonden levensvreugde en eeuwige liefde. GEVULDE AUBERGINES À LA FERMINA DAZA Ingrediënten voor 6 personen • 6 aubergines • 4 grote uien, in dunne ringen • 1 el zeezoutvlokken • 400 gr. grove tomaten • 6 tenen knoflook, geperst • 5 el tomatenpuree • 6 el peterselie, gehakt • 6 el korianderblad, gehakt • 2 el gedroogde guascas (knopkruid) • verse zwarte peper • 300 ml olijfolie Overige benodigdheden: • zeef • ovenschaal • een stukje aluminiumfolie Bereidingswijze Snijd vanaf de bovenkant van de aubergine een strook van ongeveer 1 cm breed af in de lengterichting. • Herhaal deze stap op nog twee plaatsen, gelijkmatig verdeeld over de aubergine, zodat de saus tijdens het koken optimaal in het vruchtvlees kan doordringen. • Ga terug naar de eerste strook en maak daar een inkeping van ca. 1 cm diep in het vruchtvlees. • Draai de aubergine om en maak nog zo'n inkeping aan de andere kant, zodat je een lang, driehoekig stuk vruchtvlees kunt verwijderen. • Druk met je vingers het vruchtvlees aan de bin- nenkant stevig tegen de buitenwanden van de aubergine, zodat er ruimte ontstaat voor de vulling. • Doe hetzelfde met de andere aubergines en hak al het verwijderde vruchtvlees fijn. • Verwarm de oven voor op 160 °C. • Bestrooi de uienringen met zout en kneed ze tot ze zachter aanvoelen. • Laat de tomaten uitlekken in een zeef en vang het sap op in een kom. • Voeg de stukjes tomaat, knoflook, tomatenpuree, kruiden en peper bij de uien. • Vul de aubergines met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. • Verdeel de rest van de vulling en het vruchtvlees eroverheen. • Meng het tomatensap met de olijfolie en druppel dit mengsel over de aubergines. • Dek het geheel af met aluminiumfolie en laat ongeveer 70-80 minuten in de oven garen, tot de aubergines zacht zijn. • Uit de oven halen, laten afkoelen en bij voorkeur lauw serveren. „Beter op tijd komen dan eeuwig wachten op de uitnodiging.“ Florentino Ariza, citaat uit „Liefde in tijden van cholera“ van Gabriel García Márquez

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=