Keukenmagazine 2022

K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N Foto’s: Stockfood (3) / Arras, Klaus, Sporrer/Skowronek, Gräfe & Unzer Verlag / mona binner PHOTOGRAPHIE; iStock (2) / bhofack2, tycoon751; Shutterstock / Africa Studio „De naakte waarheid is onverteerbaar.“ Citaat uit „De avonturen van Tom Sawyer“ van Mark Twain I n Mark Twains roman „De avonturen van Tom Sawyer" heeft er natuurlijk iemand stiekem van de verrukkelijke bosbessenjam van tante Polly gesnoept. Voor straf moet hij maar weer eens de schut- ting schilderen. Die jam is ook te lekker, net als ons recept: BOSBESSENJAM (BIJNA) OP DE WIJZE VAN TANTE POLLY Ingrediënten voor ca. 5 potjes • 1 kg bosbessen • 500 gr. geleisuiker • 1 biologische citroen • 1 vanillestokje (merg) Overige benodigdheden: • 5 potjes (van 300 ml) met schroefdeksel • staafmixer en zeef indien nodig Bereidingswijze Was de bosbessen en dep ze droog. • Doe het fruit en de gelei- suiker in een grote pan, meng en breng kort aan de kook. • Voeg het sap van de biologische citroen en het merg van het vanillestokje toe en laat ongeveer 6 minuten zachtjes koken. • Neem de pan van het vuur en giet de jam in de geprepareerde potten, sluit deze onmiddellijk goed af en zet ze ongeveer 5 minuten op hun kop. TIP Voor jam zonder stukjes: het mengsel eerst met een staafmixer pureren, door een zeef passeren en dan pas de potjes vullen. I n „Chocolat" van de Britse schrijfster Joanne Harris verleidt de nomadische Vianne Rocher de inwoners van een Frans provinciestadje met haar exotische chocoladecreaties en belichaamt zo - mede door haar buitenechtelijke dochter - het kwaad en de zonde. Maar in haar delicatessenwinkel zondigt iedereen. CHOCOLADETRUFFELS MET ROZE PEPER À LA VIANNE ROCHER Ingrediënten voor ca. 25 stuks • 200 gr. couverture puur • 1 vanillestokje (merg) • 100 ml slagroom • 1 el zachte boter • 1 tl roze peper voor in het mengsel (+ een beetje extra ter decoratie) • ca. 1 el cacaopoeder Overige benodigdheden: • vijzel • mixer • spuitzak met stervormige spuitmond (of rozet) • papieren vormpjes Bereidingswijze Hak de couverture grof. • Breng het vanillemerg en de room in een pannetje aan de kook. • Neem de vanilleroom van het vuur en smelt er al roerend de couverture doorheen. • Roer de boter en de fijngestampte roze peper erdoor. • Giet de afgewerkte ganache in een kom en laat ongeveer 60 minuten afkoelen in de koelkast. • Klop het geheel vervolgens kort op met een mixer, vul een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit toefjes in de papieren vormpjes. • Bestuif deze met cacaopoeder en versier met een beetje roze peper indien gewenst. „Ik droeg recepten in mijn hoofd alsof het landkaarten waren.“ Vianne Rocher, citaat uit „Chocolat“ van Joanne Harris

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=