Keukenmagazine 2022

D e ontzetting is groot wanneer Mrs. Allan in Lucy Maud Montgomery’s bestseller „Anne van het Groene Huis“ de vanille-roomtaart proeft en vervolgens haar gezicht vertrekt in afschuw. De reden? Anne had bij het bakken per ongeluk een middel tegen reuma gebruikt in plaats van vanille-aroma! Met dit recept geniet iedereen er wél van: DE VANILLE-ROOMTAART VAN ANNE Ingrediënten voor 12 taartpunten Voor de bodem: • 250 gr. boter (+ een beetje zachte boter om de vorm in te vetten) • 250 gr. suiker • 5 eieren (maat M) • 300 gr. bloem (+ een beetje extra om de vorm te bestuiven) • 1 el bakpoeder • 1 snufje zout • 2 tl vanillepasta • 150 gr. double cream Voor de crèmevulling: • 75 gr. boter • 130 gr. poeder- suiker • 1 tl vanillepasta Voor de topping: • 400 gr. zure room • 70 gr. poeder- suiker • kersen ter decoratie Let op: verminder deze hoeveelheden, indien nodig, voor het bakken van een trendy „(semi) naked cake”! Overige benodigdheden: • mixer • springvorm (20 cm Ø) • taartring • deegschraper voor het aanbrengen van de crèmelaag • etagère Bereidingswijze Voor de bodem: klop de boter en suiker met een mixer tot een romige massa. • Voeg de eieren toe en blijf klop- pen. • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar, voeg dit mengsel al roerend toe en verwerk het geheel tot een homogene massa. • Voeg de vanillepasta en de double cream toe en roer door. • Vet de springvorm in en bestuif deze met bloem. • Verdeel het beslag over de vorm, strijk het glad en bak het geheel in een voorverwarmde oven (hetelucht: 150 °C) gedurende ongeveer 60-70 minuten. • Laat vervolgens ongeveer 3 uur afkoelen. • Voor de crèmevulling: klop de boter, poedersuiker en vanillepasta met een mixer tot een gladde massa. • Haal de afgekoelde taartbodem uit de vorm en snijd deze in drie horizontale lagen. • Leg een taartring rond de onderste laag, giet er ongeveer de helft van de crèmevulling in en strijk glad. • Leg de middelste laag er bovenop, voeg de rest van de crème- vulling toe en strijk glad. • Plaats de bovenste laag erop en zet het geheel ongeveer 45 minuten in de koeling. • Voor de topping: klop de zure room en de poedersuiker stijf met een mixer. • Haal de taart uit de koeling, ver- wijder de taartring en bestrijk de taart met het mengsel. • Serveer op een etagère en versier met verse kersen indien gewenst. TIP Trendy is de „(semi) naked cake“: hierbij zie je op sommige plekken de randen van de taartbodem nog zitten (onder een dun laagje crèmevulling). „Ik ben zo blij dat ik in een wereld leef waarin oktober bestaat.“ Anne Shirley, citaat uit „Anne van het Groene Huis“ van Lucy Maud Montgomery 45

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=