Keukenmagazine 2022

79 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N 1 3 In deze tijd van glamping en design terrasmeubelen is ook het bar- becueën luxueuzer geworden: van vrijetijdsbesteding van middelbare mannen met monumentale bierbuiken tot culinaire queeste voor liefhebbers van het beste rundvlees. Zo zegt men. Maar dat is natuurlijk grote onzin. Veel mensen vinden barbecueën gewoon lekker en leuk – en ik al helemaal. En het mooiste is: het kan nu het hele jaar door – in de tuin, onder de overkapping, op je balkon en zelfs binnen op je fornuis. O, die goddelijke grillsmaak... en dan die mooie Maillard-reacties: zo noemen wij barbecuekenners de complexe chemische processen waarbij suikermoleculen nieuwe smaakverbindingen aangaan in vlees, vis en groenten. De naam- gever van deze culinaire reactieketen is overigens de Franse we- tenschapper Louis Camille Maillard. Ik noem hem haast liefkozend ook wel „Monsieur 140 graden“. Want dat is de temperatuur waar- bij gegrild voedsel die onvergelijkbare smaak ontwikkelt. Maar wat heeft de goede gezelligheidsgriller nou nodig voor zijn passie? In elk geval een grillplaat of een plancha – tevens het Spaanse woord voor „ijzer“, omdat deze platen oorspronkelijk van ijzer waren. Tegenwoordig zijn ze meestal van (geribbeld of vlak) roestvrij staal. Speltip voor een gezellige barbecue met gasten: wie de meeste lachers op zijn hand krijgt met de juiste uitspraak van het woord plancha, mag het eerste lapje vlees kiezen. Je zegt "plantza" (let op: je moet er een beetje bij lispelen!). Handig voor binnen en buiten Je kunt een plancha zelfs buiten op de barbecue gebruiken. Net als grillplaten zijn ze verkrijgbaar voor inductiekookplaten én voor gas- en houtskoolbarbecues. Het grote voordeel van binnengebruik? Je hoeft alleen maar de plaat schoon te maken en niet de hele barbecue. Een barbecue buiten is dan weer geschikter wan- neer je meer gasten hebt of wanneer je meerdere gangen tegelijk moet grillen. En bij twijfel doe je het gewoon allebei – of om de beurt. UIT DE PRAKTI JK GRILLPLAAT IN DE KEUKEN – OF TOCH LIEVER EEN BARBECUE BUITEN? 1 Een echte buitenkeuken? Wesco weet wel hoe je moet barbecueën. 2 Met flexibele in- ductie over het hele oppervlak wordt grillen met deze teppanyakiplaat van Miele een groot succes. 3 Deze AEG-kookplaat met TotalFlex biedt, naast de grillplaat, plaats aan meerdere pannen met lekkere voor- of bijgerechten. 2 GRILL Met een grillplaat is slecht weer geen punt. Je gaat gewoon binnen verder. Of je plaatst gewoon direct een goed doordachte outdoor-keuken. Daan de Jong <<

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=