Keukenmagazine 2022

83 1 Het koksmes Het koksmes is de allrounder in de keuken. Hij kan bijna alles snij- den: groenten, vlees en vis. Ook het snijden van uien in blokjes en het fijnsnijden van kruiden is hiermee geen enkel probleem. Zorg dat het lemmet tenminste 20 cm lang is. 2 Het broodmes De naam zegt het al: met zijn gekartelde lemmet zaagt het broodmes moeiteloos door de hardste en knapperigste korsten. De lengte van het lemmet hangt af van de broodsoort: wil je er vooral slank stok- brood mee snijden of ook brede boerenbroden? 3 Het fileermes De specialist onder de messen, onmisbaar voor de echte (hobby)kok. Met een fileermes fileer je vlees, vis en gevogelte. Het mes heeft een lang, flexibel lemmet. Hierdoor kun je bij het snijden zeer nauwkeurig de botten en graten volgen. 4 Het utility-mes of universeelmes Met zijn fijne, zeer scherpe tanden is dit mes een echte allrounder voor het snijden van groente, fruit en veel meer. Het mes heeft een dun geslepen lemmet dat naar de punt taps toeloopt. 5 Het hakmes Voor gevogelte of vleesbouten. Een hakmes heeft een extra breed lemmet en is daarmee perfect voor het doormidden hakken van gevogelte en vlees met bot. 6 Het schilmes Wortel, appel, aardappel of komkommer: Met het ge- kromde, uiterst scherpe lemmet van een schilmes schil je groente en fruit met het grootste gemak. Ook asper- ges kun je er mooi dun mee schillen, dus je produceert weinig afval. 5 6 Trendy extra’s & accessoires Messcherp in 2 stappen: de praktische helper uit de Leo-serie van Berghoff. Voor ongeveer 16 euro combineert hij grof en fijn slijpen. De ergonomische handgreep en de anti-slippads zorgen voor veiligheid. Het santokumes „Masterclass 17 cm“ van Rösle (ca. 80–90 Euro) is met zijn Azia- tische lemmet een ge- liefde allrounder in de keuken. Ideaal voor het fijnere snijwerk.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=