Keukenmagazine 2022

MAGAZINE KEUKEN ON TWE R P E N . R E A L I S E R E N . L E V E N . E D I T I E 2 0 2 2 De nieuwe vrijheid ontwerpDIGITAAL, VERBONDEN & VEILIG Zo comfortabel was koken nog nooit! Gratis MEE TE NEMEN Tips en Tricks van Profs CREATIEF KUNSTPLEZIER Geweldige receptideeën uit romans COOK-LIFE-BALANS De keuken als leefruimte voor iedereen De keukentrends van 2022: verrassend innovatief! E x c lu s i e f i ntervi ew met de bekende kok Tj i t ze van der Dam

EEN STERKE GROEP BEREIKT IEDER DOEL! Als zelfstandig ondernemer is het van groot belang mee te kunnen doen met de grote spelers in de markt. Speciaal daarvoor hebben wij ons aangesloten bij MHK Group. Deze grootste inkooporganisatie van Europa op gebied van keukens en sanitair verzorgt de inkoop voor meer dan 2.766 aangesloten winkels in de landen Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland ,Groot-Brittannië en Nederland. Door bundeling van deze krachten zijn wij in staat scherpe inkoopcondities te bedingen bij toonaangevende leveranciers, wat voor u resulteert in scherpe verkoopprijzen. Ook in Nederland biedt MHK haar leden al meer dan 20 jaar een aantrekkelijk pakket aan voorwaarden. ONS LIDMAATSCHAP BIJ MHK BETEKENT VOOR U DUS: Altijd een scherpe prijs Eersteklasleveranciers Direct zaken doen met de eigenaar KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP www.mhk.nl 3 090 EEN STERKE GROEP B REIKT I DER DOEL! Als zelfstandig ondernemer is h t van groo bela g mee te kunnen d en m t de grot spelers in de mark Speciaal daarvo r hebben wij o s aangesloten bij MHK Gr up. Deze gr otste inkooporganisatie van Europ op gebied van keukens en sanitair verzorgt de inkoop voor meer dan 2.766 aange loten wi k ls in de lande Duitsland, België, Oost nrijk, Spanje, Zwitserland ,Groot-Brittannië en Nederland. Door bundeling va deze krachten zijn wij in staat scherpe inkoopcondities te bedingen bij toonaangevende leveranciers, wa voor u resulte rt in sche pe verk opprijzen. Ook in Nederland biedt MHK haar leden al meer dan 20 jaa en a ntr kkelijk pakket aan voorwaarden. ONS LIDMAATSCHAP BIJ MHK BETEKENT VOOR U DUS: Altijd en scherpe prijs Eersteklasleveranciers Direct zaken doen met de eigenaar KIJK VOOR EER INFORMATIE OP www.mhk.nl 3 090

3 Fotos: MHK/J. Lohof f, PR, Helmi Smeulders K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / E D I T O R I A L Het is al lang geen geheim meer en de laatste maanden en jaren duidelijk gebleken: we weten de keuken als leefruimte steeds meer te waarderen. De keuken was nog nooit zo multifunctioneel als vandaag. Deze enorme veelzijdigheid vraagt bij de planning van een keuken een hoge mate van flexibiliteit en inlevingsvermogen in uw persoonlijke situatie. En dat is precies wat u van onze MHK KeukenExperts mag verwachten. U kunt rekenen op een individueel geplande keuken die uitnodigt om te koken, te eten, te wonen en u goed te voelen. Kortom, een keuken die uw nieuwe favoriete plek wordt. Over favoriete plekken gesproken, in deze uitgave van het Keukenmagazine kunt u er enkele ontdekken. Helmi Smeulders neemt u mee op een heel speciale culinaire reis naar de Caraïben. Dompel u bovendien onder in de (niet alleen erg smakelijke) geneugten van de Italiaanse metropool Milaan, die als geen andere stad bekendstaat voor heerlijk eten, kunst, geschiedenis, mode en design. Daarnaast vindt u een boeiende mengelmoes van trends, inspiratie, adviseurs, lifestyle, recepten en tips rond koken en genieten. Laat u ook verrassen door de diverse mogelijkheden van een professionele keukenplanning. De experts in onze keukenstudio‘s helpen u met persoonlijk advies, jarenlange ervaring, uitstekende kwaliteit, betrouwbare service en veel liefde voor details. Applaus voor exclusieve keukens in trendy zwart die steeds garant staan voor een stijlvol statement en een moderne levensstijl. Jeroen Geerling Directeur MHK Nederland Dat smaakt naar vakantie: de verfijnde gerechten van Helmi Smeulders vermengen traditionele en moderne lekkernijen op een bijzonder verrukkelijke manier. „Koken, genieten en samenzijn in uw eigen droomkeuken.“

INHOUD E D I T I E 2 0 2 2 LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 18 De nieuwe ontwerpvrijheid Cook-Life-Balans: hoe je jouw keuken in alle vrijheid aan jouw behoeften aanpast. 50 Passie voor kou Koelkasten en vriezers met Bio-Fresh functie, camera en meer + coole nachthapjes. 68 3 ideeën, 3 concepten Twee stellen en een gezin tonen hoe ze hun eigen droomkeuken hebben gerealiseerd. 84 Fluisterstil Geluidsarme apparaten – van afzuigkap of plafondafzuiging tot vaatwasser. 98 Helemaal mijn style! De keukentrends van 2022 zitten vol verrassende en innovatieve ideeën + Kijk op Design bekijkt de „Scandi-Chic maar dan anders“. 114 De favoriete keukens van de redactie Maar even intern gepolst: hoe zou de droomkeuken van het Keukenmagazine redactieteam eruitzien? 120 Volledig in balans Perfecte harmonie tussen vorm en functie bij kranen, legplanken, spoelbakken en achterwanden. KOKEN & GENIETEN 10 Hoe ziet de keuken van een chef-kok eruit? We spreken Tjitze van der Dam thuis in zijn eigen gloednieuwe keuken. 40 Cultureel-culinair In de wereldliteratuur zitten soms heerlijke gerechten verborgen die het uitproberen waard zijn. 58 Culinaire souvenirs van een keukenvirtuoos Helmi Smeulders hing haar carrière als juriste aan de wilgen en kookt nu in de Caraïben. 74 Simpelweg beter koken Moderne kookplaten met afzuiging + test: een grill- plaat voor op je kookplaat of liever een barbecue? 92 Creatief met brood In gesprek met broodsommelier Axel Schmitt + handige baktips voor thuis. 104 Bedienen is kinderspel Ovens van nu en hun vele functies + receptidee voor een heerlijke flower focaccia. K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K e u k e n s v a n e c h t e s p e c i a l i s t e n 66 Foto’s: PR, Adobe Stock / rh2010, iStock / franckreporter, miniseries, monkeybusinessimages, zoranm Wat is de perfecte keuken voor jou? Goed gepland: ruimte voor koken, ruimte voor leven. „Energiezuinige apparatuur draagt bij aan een duurzame leefstijl.“ Hier ben ik een milieu-activist! „Mijn feestjes vier ik natuurlijk in de keuken!“ Hier ben ik de party king! „Vaarwel wanorde. Nu heeft alles een vaste plek.“ Hier ben ik een organisatiewonder! „Koken is echt supersimpel!“ Hier ben ik een profkok! Ook van belang voor de perfecte keuken: de juiste hoogte van de inbouwoven (hier: de Mooi Samen-lijn van Pelgrim in matzwart). 67 NL_064_067_MHK_intern.indd 66-67 10.12.21 11:20 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K e u k e n s v a n e c h t e s p e c i a l i s t e n „Natuurlijk aan het kookeiland!“ „Maakt de koelkast het verschil?“ „Is het de kookplaat?“ De ervaren keukenspecial ist weet: het plannen van een nieuwe keuken is een hoogst individuele zaak, net als het leven zel f. Juist daarom hanteren we eerst een checkl ist voor al je wensen. Vervolgens ga je samen met je vakkundige keukenprofessional ter plekke jouw droomkeuken vormgeven. Hoe herken je de perfecte keuken? H E E L S I M P E L : A A N D E P E R F E C T E M A T C H M E T D E G E B R U I K E R S E N H U N D A G E L I J K S L E V E N 64 VERSCHIL MOET ER ZIJN Hoe saai zou het zijn als iedereen dezelfde smaak had? Wat zou het leven daar eentonig van worden. Er bestaat dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag hoe je de per- fecte keuken herkent. Iedereen is immers anders en dat geldt ook voor persoonlijke kook- en eetgewoonten – gelukkig maar! Wat je voorkeuren in de keuken ook zijn: je mag ze op je eigen manier uiten. De een legt misschien meer nadruk op energiezuinige apparatuur en moderne hightech-functies. De ander houdt van slim- me opbergmogelijkheden en decoratieve inbouwelementen. Maar hoe onze kookbeleving er ook uit ziet, het doel is voor iedereen hetzelfde: een knusse plek realiseren waar iedereen zich goed voelt. PRAKTISCHE PLANNINGSHULP Wat op het eerste gezicht erg ingewikkeld klinkt en uit oneindig veel mogelijkheden lijkt te bestaan, is in de praktijk vaak kinderspel. Zo kun je via de handige checklist (op pag. 30) al vooraf bepalen welke vorm of functie je nieuwe keuken moet krijgen en welke apparatuur je nodig hebt. Ook de websites van onze keukenprofessionals zijn een bron van inspiratie en waar- devolle tips. Vooral vroeg in het ontwerpproces komt deze on- dersteuning perfect van pas – en dat alles lekker thuis op de bank! INDIVIDUELE OPLOSSINGEN DOOR PROFESSIONALS Onze ervaren keukenspecialisten weten precies waar het om draait bij het samenstellen van jouw droomkeuken. Ze nemen ruim de tijd voor een adviesgesprek ter plaatse om jouw wen- sen en eisen in kaart te brengen. Hierbij komt een ingevulde checklist goed van pas. Aan de hand hiervan kunnen wij jouw favoriete look, kleuren en materialen bepalen en deze met behulp van de nieuwste planningssoftware en realistische 3D- presentatietechnologie visualiseren. Iedere keuken wordt door ons ingemeten en we coördineren alle werkzaamheden. En heb je vragen over financieringsmogelijkheden? Wij beantwoorden ze graag uitvoerig en komen met een passend voorstel. Levering volgens schema en professionele montage maken onze 360-gradenservice compleet. Hieruit blijkt duidelijk hoeveel belang onze adviseurs hechten aan een gezamenlijk en hoogst persoonlijk planningsproces. „Met een sterk team kan elk vi- sioen werkelijkheid worden“, zo sprak de beroemde Amerikaanse ontwerper van video games John Carmack ooit. En datzelfde geldt natuurlijk voor de perfecte keuken. „De checklist is echt fantastisch! Ik had alles wat ik belangrijk vond al op een rijtje gezet en kwam perfect voorbereid op mijn afspraak in de keukenstudio.“ Anika Brouwer, Den Haag „Het persoonlijke adviesgesprek heeft ons geholpen om onze ideeën naar de praktijk te vertalen. Daardoor hebben we uiteindelijk precies gekregen wat we nodig hebben.“ Ruben Janssen, Utrecht >> De kortste weg naar jouw droomkeuken is een persoonlijk adviesgesprek bij een van onze keukenspecialisten in de buurt. Modern, extravagant en natuurlijk: open kastelementen in combinatie met gesloten fronten in grijs en houtlook. 65 „Of toch de oven?“ NL_064_067_MHK_intern.indd 65 10.12.21 11:20 64 Hoe plan je de perfecte keuken? Idealiter met hulp van een ervaren adviseur bij een keukenexpert bij jou in de buurt! 40 Recepten uit de wereld- literatuur: lekkernijen uit „Anna Karenina“, „Moby Dick“ en „Tom Sawyer“. TITEL Foto: Getty Images / Westend61 Titelthema 18 Keukens in eco-style – droomkeukens met natuurlijke materialen en nog veel meer moois. TIP MAGAZINE KEUKEN ON TWE R P E N . R E A L I S E R E N . L E V E N . E D I T I E 2 0 2 2 De nieuwe vrijheid ontwerpDIGITAAL, VERBONDEN & VEILIG Zo comfortabel was koken nog nooit! Gratis MEE TE NEMEN Tips en Tricks van Profs CREATIEF KUNSTPLEZIER Geweldige receptideeën uit romans COOK-LIFE-BALANS De keuken als leefruimte voor iedereen De keukentrends van 2022: verrassend innovatief! E x c lu s i e f i ntervi ew met de bekende kok Tj i t ze van der Dam NL_K_001_MHK_Titel_2022.indd 1 16.12.21 16:33

REPORTAGE & REIZEN 34 Architectuur ontmoet wijnbouw Thomas Hensel steekt 300 jaar wijnbouwtraditie in de Palts in een modern jasje. 126 Dolce vita in Milaan De mode- en designhoofdstad van Noord-Italië heeft ook culinair veel moois te bieden. DECO & MATERIALEN 38 Too good to go Van koffiebekers tot lunchtrommels: praktische én mooie accessoires voor thuis en onderweg. 82 Plaats delict: de keuken Het onderzoek spitst zich toe op het vinden van het juiste mes voor fileren, schillen, snijden of hakken. 96 Hello Africa! Natuurlijke aardtinten en heerlijk kleurrijke patronen voor de keuken. 118 Legplank vs. bovenkast Stijlvolle open vlakken of afgesloten opbergruimte? We vroegen het de deskundige. 126 Bella figura, bella cucina. De geheimen van Milaan: design en culinair genieten 58 Van juriste tot topkok: Helmi Smeulders en haar exo- tische lekkernijen uit Curaçao. NEWS & SERVICE 6 Foodtrends van vandaag In 2022 worden we ons bewuster van het belang van duurzaam voedsel en culinair hoogstaand eten. 132 Kitchen stories Interessante keukenweetjes, boekentips, musthaves voor in de keuken en nog veel meer. KEUKENS VAN ECHTE EXPERTS 46 Koken en genieten in stijl Deze droomkeukens worden werkelijkheid dankzij echte professionals en in elke gewenste stijl. 64 Zo koop je tegenwoordig een keuken! Doe online inspiratie op en laat je vervolgens optimaal adviseren door een keukenexpert. 46 Een keukenontwerp in elke ge- wenste stijl en afgestemd op jouw behoeften – zo simpel is het! 120 Form follows function: stijlvolle kranen met meer mogelijkheden. 5

6 "Het is primair via de geur dat onze hersenen smaak waarnemen," aldus Per Møller, professor in de voedingswetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen. Omgekeerd betekent dit: de ervaring van lekker eten vindt plaats in onze neus – en die wil graag elke dag op een span- nende ontdekkingsreis. Nooit eerder is er zoveel energie gestoken in de ontwikkeling en ont- dekking van nieuwe én vergeten aroma's en smaken. Dit nieuwe voedselbewustzijn is versterkt door de sluiting van veel restaurants tijdens de lockdown en heeft vooral jongeren enthousiast gemaakt voor het experimenteren met nieuwe producten, recepten en smaakwerelden. Bin- nen deze trend staat „flavour“ voor zintuiglijk avontuur, voor genieten als een combinatie van subtiele smaakwerelden en zintuiglijke indrukken. New Flavouring K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / N E W S & S E R V I C E

7 HOT, HOT, HOT Snel, simpel en supersmakelijk: klinkt dat als jouw culinaire happy place? Dat is het ook! En dat is precies waarom tteokbokki al lang is doorgedrongen tot trendy metropolen als New York, Londen en Berlijn. Het is het populairste street food van Korea, maar het zou op het eerste gezicht zó op het menu van je favoriete Italiaan om de hoek kunnen staan. Het gerecht bestaat uit cilindervormige gefrituurde rijstwafels verfijnd met een zeer hete chilisaus of een pikante sojasaus. Doorgaans worden ze geser- veerd met viskoekjes, gekookte eieren, kimchi en verse lente-uitjes. De clou: met hun hoge koolhydraatgehalte vormen deze kleine tteoks (rijstwafels) de ideale basis in ons jachtige bestaan. Kinderen die in armoede opgroeien lopen een gro- ter risico in een sociaal isolement terecht te komen. Om deze cirkel te doorbreken organiseert Resto VanHarte, in samenwerking met scholen, buurtcentra en gemeenschapshuizen, sinds 2004 activiteiten voor kinderen van alle leeftijden onder de naam „KinderResto“. Daar leren kinderen hoe ze gezond en fit kunnen blijven door enkele weken samen te koken (onder leiding van een professionele kok). Daarnaast is er ruimte om te chillen en jezelf te zijn. Zo werken ze tegelijkertijd aan hun sociale, creatieve en communicatieve vaardigheden. Ook komen onderwerpen als omgaan met pesten of sociale omgangsvormen aan bod. Bezoek www.restovanharte.nl voor meer informatie. BEET! Dadels, pindakaas, cacaopoeder en gemalen amandelen in een omhulsel van zonnebloempitten of kokosrasp: ze heten “Raw Bites”, deze kleine, tarwevrije power packs en je maakt ze su- persnel met slechts enkele ingrediënten. En het mooiste is: je hoeft deze veganistische voedselbommetjes niet te bakken en ze vormen een enorme bron van ei- witten en gezonde energie voor tussendoor. KINDERRESTO: SAMEN KOKEN, CHILLEN EN JEZELF ZIJN

8 Foto’s: Resto van Harte, Philipp Rathmer, Adobe Stock / jackfrog, jchizhe, mizina, iStock / 4kodiak, ANCHASA MITCHELL, Drazen Zigic, Shutterstock / G-Stock Studio VERRE OORDEN ACHTER JE VOORDEUR „Sinds de lockdowns leeft er een nieuw ver- langen naar exotische lekkernijen“, zo weet Hanni Rützler. Maar het invliegen van mango's en allerlei ander tropisch fruit staat op gespan- nen voet met het voornemen om lokaal en milieuvriendelijk te eten. Local Exotics komt met de oplossing voor deze paradox. Gember, paksoi en okrascheuten van de tuinder om de hoek? Papaya's, stervruchten en passievruchten uit Purmerend? Het kan nu allemaal (en zo goed als klimaatneutraal) dankzij innovatieve teelwijzen, technologieën als aquaponics en indoor farming in tropische kassen die regen- water en de restwarmte van glasfabrieken hergebruiken. Haal je groente en fruit vers van de markt, zonder plastic ver- pakking. Doe je boodschappen in bulkwinkels of deel voedsel via food-sharing-platforms. Het zijn allemaal manieren om voed- selverspilling tegen te gaan en "zelfs het hele ontstaan van af- val te voorkomen", aldus Hanni Rützler in haar meest recente Food Report 2022. Naast Zero Waste wint ook cradle-to-cradle aan populariteit. Hierbij worden consumptiegoederen zo ont- worpen dat ze zinvol te recyclen zijn en zo deel uitmaken van een kringloopeconomie. Het principe komt uit de natuur: bio- logische kringlopen produceren immers geen afval – op naar een wereld zonder afval! Zero Waste ETHISCH CORRECT Radicaal kiezen voor karigheid? Nee hoor! De hippe alleseters van Real Omnivores staan open voor de vele nieuwe smaken en voedingsmiddelen die juist ook de moderne voedseltechnologie ons biedt. Voorop staan genieten, het milieu, gezondheid en een zuiver geweten. K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / N E W S & S E R V I C E

9 Verpakkingen maken een groot en groeiend deel uit van ons dagelijkse huishoudelijke afval. Een oplossing tegen deze afvalstroom is een zero-waste-levensstijl dat begint met echt shoppen.

10 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N Hoe ziet de thuiskeuken van topchef Tjitze van der Dam eruit? Neemt hi j genoegen met een simpele staafmixer of kiest hi j voor geavanceerde apparatuur? Onze sterrenchef ver telt over zi jn gloednieuwe privékeuken. CHEF IN EIGEN KEUKEN D E T H U I S K E U K E N V A N S T E R R E N C H E F T J I T Z E V A N D E R D A M Chef-kok Tjitze van der Dam houdt zijn eigen keuken met witte muren en een grijs keukenblad liever rustig.

11 W ie topchef Tjitze van der Dam de laatste jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat hij in de hoogwaardigste keukens van ons land werkte. Van restaurant Ron Blaauw** tot het Waldorf Astoria in Amsterdam, op elk fornuis heeft Van der Dam wel in de pan geroerd. Twee jaar na onze eerste ontmoeting, schuiven we opnieuw aan tafel met Tjitze van der Dam. Ons vorige gesprek sloot Van der Dam af met de woorden: „Ik ga alleen maar leuke dingen doen”. Hij had een nog niet heel concreet plan om foodconcepten te ontwikkelen en wilde vooral meer tijd doorbrengen met zijn gezin. Beide zijn gelukt, vertelt Van der Dam. „Ik doe veel verschillende dingen en ik heb inmiddels ook een tweede kind voor wie ik de tijd heb”. Met zijn eigen bedrijf „Culinair #AnnoNu“ helpt hij horecaondernemers met concept- en productontwikkeling. Ook staat hij ondernemers en chefs bij als coach. Omdat hij nu veel meer thuis is, staat hij ook vaker in zijn eigen keuken. Die keuken schafte hij pasgeleden aan. Dat wekt de interesse. Hoe zoek je als sterrenchef een thuiskeuken uit? In de profes- sionele keuken is de meest geavanceerde professio- nele apparatuur vanzelfsprekend. Over een combi- steamer van zo’n dertigduizend euro doet niemand moeilijk. Maar hoe gaat dat thuis? Glinstert daar ook zo’n peperdure oven of kan Van der Dam ge- noegen nemen met minder? OP BEZOEK BIJ DE KEUKENSTUDIO Toen Van der Dam vier jaar geleden met zijn vrouw en twee kinderen naar een nieuw huis verhuisde, zat hij opgescheept met een vrij kleine en basic keuken. „Dat die keuken anders moest, was meteen duide- lijk”, verklaart de kok, voor wie koken niet alleen zijn werk is, maar ook zijn grootste hobby. „Ik kook graag voor het gezin, maar dan moet ik wel een beetje de ruimte hebben”, vertelt hij. „Dat was dus mijn eerste wens: een ruimere keuken.” Twee jaar na de verhuizing werden de plannen voor de verbouwing gesmeed. Hoogste tijd dus om de ideeën voor „Het fijne aan deze keukenadviseur was dat hij niet eens probeerde om ons allerlei onnodige dingen te verkopen die we nooit zouden gebruiken.” de nieuwe keuken uit te werken. Maar hoe doe je dat als je eigenlijk vooral verstand hebt van onbetaalbare spullen die helemaal niet in een thuiskeuken passen? Van der Dam klopte aan bij een keukenspecialist in Heerhugowaard. Concrete ideeën over hoe zijn nieuwe keuken eruit moest zien, had hij niet. „Ik wist alleen dat ik een ruimere keuken wilde en het allemaal een beetje rustig wilde houden. Ik ben bijvoorbeeld niet zo van de bovenkastjes. Behalve dat ik dan mijn hoofd voortdurend stoot, maakt het je keuken ook meteen heel vol”, vertelt Van der Dam. Gelukkig trof hij een behulpzame adviseur, bij wie hij voor een kennismakingsgesprek aan tafel schoof. „Dat was een slimme actie. Mocht je ooit een nieuwe keuken willen en eigenlijk geen duidelijk beeld hebben van wat je wilt, ga naar een goede keukenzaak waar ze de tijd voor je nemen en laat je adviseren”, tipt hij. LIEVER GEEN POESPAS Zelfs voor een topkok was het advies van de medewerker meer dan welkom. Van professionele snufjes weet Van der Dam dan misschien wel alles, met de huis-tuin-en-keukenapparatuur is hij wat minder bekend. „In het kennismakingsgesprek onderzochten we samen wat mijn vrouw en ik precies zochten.” Dat was een grappig moment, blikt Van der Dam lachend terug. „Natuurlijk ging onze adviseur er- van uit dat ik de gekste technische snufjes wilde in- bouwen. Nou, dat was dus niet zo. Integendeel: ik vind het belangrijk dat je niets mist, maar ik wil ook geen apparaat te veel hebben staan. Dat geeft alleen maar rommel. Het gesprek ging dus al snel over wat we níet nodig hadden. Mensen hebben altijd het ge- voel dat ze van alles nodig hebben, maar dat is vaak helemaal niet zo.” Bij Van der Dam hoef je dus niet aan te komen met warmhoudlades en drie koelkasten. „Het fijne aan deze keukenadviseur was dat hij niet eens probeerde om ons allerlei dingen te ver- kopen die we nooit zouden gebruiken. Hij was heel eerlijk en recht voor zijn raap. >>

12 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N Zo had hij ons makkelijk een Quooker met een boiler van zes liter kunnen aansmeren. Ik had geen flauw benul van wat je gemiddeld gebruikt. Maar hij dacht dat we met ons gebruik aan een inhoud van drie liter ook wel genoeg hadden. Dat wekt vertrouwen: iemand die kijkt wat je nodig hebt in plaats van hoeveel hij aan je kan verdienen.” Na een gesprek van drie uur was het wachten op het ontwerp. De tekening die Van der Dam onder zijn neus geschoven kreeg, overtrof zijn verwachtingen. „Ik heb wel eens eerder een keuken gekocht en daar ging alles via zo’n automatisch ontwerpprogramma. Het ontwerp dat we nu kregen, was helemaal afge- stemd op onze wensen. Echt spot on; het kwam voor 95% procent overeen met onze verwachtingen. Er waren wat kleinigheidjes die ik anders had voorgesteld, maar waar de adviseur zijn eigen kennis had gevolgd.” Die koos bijvoorbeeld voor een pannenkast met draaiplateau in de hoek. Daar had Van der Dam nogal slechte ervaringen mee. „Meestal valt alles er meteen weer uit als je zo’n ding één keer draait.” Hij wilde dus planken, maar daar was de keukenadviseur het niet mee eens. Hij presenteerde een nieuwe gene- ratie plateaus die Van der Dam nog niet kende. „Hij was de expert, dus we lieten ons overtuigen. Gelukkig ook maar, want uiteindelijk ben ik heel blij met die draaikast.” HET RESULTAAT De verbouwing zit er alweer even op. Hoe ziet de keuken eruit? Geen warmhoudlades en andere poespas dus, maar wat verstaat een topchef onder een simpele keuken? Van der Dam had een aantal prioriteiten: de oven, de kookplaat en een mooi sterk keukenblad. De oven van dertigduizend euro die hij uit de professionele keuken kende, was na- tuurlijk geen optie. Maar de simpele heteluchtoven die hij eerder had, was het zeker niet. „Een betaalbare optie voor thuiskeukens is een combistoomoven, ontdekte Van der Dam in de winkel. Dat is een heteluchtoven met een stoomfunctie. Je kunt de 2 „Ik ben dolblij met de losse plaat.” MIJLPALEN • Landgoed Lauswolt* als leerling-kok • De Jufferen Lunsingh van leerling-kok tot sous-chef • Restaurant Ron Blaauw** als sous-chef • De Vrienden van Jacob* als sous-chef • INK Hotel Amsterdam als executive chef • QO Amsterdam als executive sous-chef • Waldorf Astoria Amsterdam als executive sous-chef • Kookboek “Hollandse Klassiekers Anno Nu” • Mooie internationale prijzen mogen winnen bij kookwedstrijden • 24H Chefs bedacht en 3 maal georganiseerd • Culinaire Saisonniers Persprijs gewonnen • Bedenker en organisator van Tweetjam en Chefs Report • Oprichter en eigenaar van „Culinair #AnnoNu“ 1

13 functies tegelijk gebruiken, maar ook apart en dat is ontzettend handig.” Van der Dam is groot fan van de stoomtechniek. „Je bakresultaat is beter”, legt hij uit. „Als je bijvoorbeeld groenten in een hetelucht- oven bakt, drogen ze al snel uit. Met stoom garen ze veel sneller en soepeler.” Zelf kocht hij later nog een kleine vacuümmachine zodat hij, net als in zijn res- taurantkeuken, ook sous-vide kan koken. „Dat had met mijn vorige oven echt niet gekund.” Het leuke aan de combioven is overigens dat ieder- een ermee uit de voeten kan. Met een scala aan functies kun je alles wel mooi op tafel krijgen. „Zo zitten er sensoren in die de vochtigheid in de oven meten. Het apparaat kan je dan precies vertellen wanneer je cake gaar is.” Zelf heeft Van der Dam al die functies niet nodig, hij kan zelf ook wel bepalen of het tijd is om op te dienen. Toch vindt hij al die faciliteiten best handig: „Nu kan zelfs mijn dochtertje van vier cake bakken!” 1 Tjitze wil dat zijn kinderen gevarieerder leren eten en betrekt ze daarom bij het koken. 2 Een professionele kok heef t natuurlijk ook een grillplaat in huis. 3 Een witte keuken is altijd stijlvol en tijdloos. Lichte fronten laten kleine keukens groter lijken. 4 Het grijze composieten werkblad zorgt voor een rustig uiterlijk. 5 De per- fec te wijntemperatuur voor alle wi jnen dankzij een speciale koelkast. 3 >> 4 5

Foto‘s: Lex Overtoom, Looqify, Karien Nieuwenhuis / lemon.photo, Saskia de Wal (1), Shutterstock / Simple Line 14 FLEXIBEL EN STERK Prioriteit nummer twee was de kookplaat. Gas was geen optie, dat is volgens Van der Dam vergane glorie en veel te slecht voor het milieu. „Op een keramische plaat valt echt niet te koken, dus we gingen voor in- ductie. Ik wilde per se een plaat zonder zo- nes. Dan heb je namelijk geen aparte vak- ken en kun je heel flexibel werken. Inductie is wat duurder dan gas, maar ik vind dit de ultieme manier van koken. Naast de oven, zou ik hier niet zo snel op besparen.” Als derde stond het keukenblad op de prio- riteitenlijst. Anders dan bij de meer tech- nische spullen, had Van der Dams vrouw hier ook wat over te zeggen. „We hebben alles in samenspraak gedaan, maar als kok heb ik nu eenmaal meer verstand van de apparatuur. De kleur en het materiaal van het blad is natuurlijk ook een kwestie van smaak.” Het echtpaar koos voor een don- kergrijs blad van composiet, hetgeen een rustige sfeer geeft tegen de spierwitte keu- ken en muur. „We wilden een ijzersterk keukenblad waar ik hete pannen op kan zetten en waarin je niet zo snel krassen krijgt. In een restaurantkeuken is het blad daarom altijd van rvs, maar dat is geen gezellig materiaal voor in huis. Het mooie van ons blad is dat het er niet alleen mooi K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / K O K E N & G E N I E T E N SNOEKBAARS MET ZUURKOOL EN GEROOKTE SAUS Ingrediënten voor 4 personen • 500 gr. zuurkool • 4 el ganzenvet • 1 blaadje laurier • 1 ui • scheut zonnebloemolie om in te bakken • 150 ml witte wijn • 150 ml visbouillon • 100 ml slagroom • 60 ml gerookte olijfolie • 2 grote aardappelen, geschild • 250 ml zonnebloemolie om in te frituren • 4 x 150 gr. snoekbaars • scheut olijfolie om in te bakken Diversen: • staafmixer • zeef • keukenpapier Bereidingswijze Zet de zuurkool met het ganzenvet en het blaadje laurier op laag vuur en laat ongeveer 1 uur langzaam garen. • Snijd de ui in kleine blokjes en stoof deze in een beetje zonnebloem- olie tot ze gaar zijn. • Blus de uitjes af met de witte wijn en laat inkoken tot een derde. • Voeg de visbouillon toe en laat inkoken tot een derde. • Voeg de slagroom en de gerookte olie toe. • Mix het met een staafmixer tot een mooie saus. • Snijd de aardappelen in heel kleine blokjes en doe deze in een zeefje. • Goed spoelen tot al het zetmeel verdwenen is; dit kun je zien doordat het water helder is na het spoelen. • Doe de blokjes aardappel met de zonnebloemolie in een pan en „frituur“ ze op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn. • Zeef de blokjes eruit en leg ze op een velletje keukenpapier om uit te lekken. • Bak de snoekbaars in olijfolie op middelhoog vuur tot deze mooi krokant en gaar is. << Boekentip „Hollandse klassiekers anno nu. Van appeltaart tot zuurvlees“, met foto- grafie van Saskia de Wal. Scriptum Books, 187 pa- gina‘s, ongeveer 30 euro. Contac t : www.t j i t zevanderdam.com • www.cul inai r-annonu.com uitziet, maar door het reliëf ook heel na- tuurlijk voelt. De keuken is nu nog meer onderdeel van mijn huis. Het is echt een verlengstuk van onze woonkamer.” MUSTHAVES Het geheim van Van der Dam is ‘schaf het noodzakelijke aan en geen kopje meer’. Dat betekent niet dat hij wars is van handige keukentools. Integendeel, losse apparaten verdwijnen vaak in het digitale winkelmandje van de kok. Het voordeel is dat je ze er altijd later bij kunt kopen en je ze kunt ver- vangen als ze kapotgaan. Bovendien is het ook met schoonmaken ideaal. Zijn beste aankopen sinds de nieuwe keuken? Op de absolute nummer 1 staat de grillplaat. Die wilde hij per se niet als onderdeel van zijn kookplaat, zoals je in de restaurantkeuken wel hebt. „Ik vind dat zonde van je kook- ruimte”, verklaart hij. „Thuis gebruik je zo’n ding niet elke dag en dus hoef je hem ook niet permanent in de weg te hebben staan.“ Van der Dam is dolblij met de losse plaat. „Een losse grill is vaak nog beter dan de vaste grill in een professionele keuken. Met zo’n accessoire wordt je leven als profchef in een thuiskeuken wel heel makkelijk”, lacht hij. „Zelfs een gemiddelde kok zoals mijn vrouw tovert nu de mooiste dingen op tafel.

15 Tjitze is een jonge chef-kok en heeft van jongs af aan veel ervaring opgedaan door mee te doen aan kookwedstrijden en te werken in toprestaurants.

Mat zwarte oppervlakken en glas werden van oudsher in de keuken gebruikt, denk aan de zware, gietijzeren en geëmailleerde pannen waarin vroeger werd gekookt. In lijn met de laatste keukentrends – modern maar met een retro ‘look & feel’ – introduceert AEG de MattBlackLine. Dankzij het innovatieve productieproces vormt de matte textuur het glazen oppervlak. Dit maakt het materiaal niet alleen duurzaam – de mat zwarte afwerking is immers geen coating die kan slijten – maar geeft het ook een levendige uitstraling. Daarnaast is het, in tegenstelling tot gewoon glas, vlekvrij en dus niet alleen stijlvol maar ook heel praktisch. De MattBlackLine van AEG biedt een brede selectie modellen waarbij het gebruik van dit speciale mat zwarte glas wordt gecombineerd met andere premium materialen. Meer informatie op: AEG.NL MATTBLACK DE NIEUWE KLEUR IN DE KEUKEN

K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N DENIEUWE ONTWERPVRIJHEID

19 „Creat ivi tei t is intel l igent ie die plezier maakt", zou Albert Einstein ooi t gezegd hebben. En dat is precies hoe je je nieuwe keuken plant: met sl imme ideeën en heel veel levensvreugde. V A N C O O K - L I F E - B A L A N S T O T D U U R Z A A M H E I D I N D E K E U K E N Witte fronten in een bijzondere glaslook geven deze keuken een spannend diepte- effect. Het matte, diepzwarte werkblad zorgt voor een stevig contrast. Geheimzinnig én praktisch: verstopt achter de modern uitge- voerde houten kubus zit... een provisiekast.

20 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N J e beslist zelf wat je wilt kopen en wat niet. In het volle besef dat duurzame producten beter zijn voor het milieu en je portemonnee. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hoge kwali- teit inmiddels haast gelijk staat aan duurzaamheid. Daarbij geven natuurlijke materialen een gevoel van geborgenheid en passen deze duur- zame grondstoffen perfect in een moderne keuken. HOUTACCENTEN Wie de natuur in de keuken wil halen zit met hout altijd goed. In combinatie met andere ma- terialen kun je zelfs een hele chique uitstraling bereiken. Echt hout straalt altijd veel warmte uit, terwijl de nerfpatronen en de kleur elk element volstrekt uniek maken. Daarnaast heeft hout een positieve invloed op het binnenklimaat. De mees- te producenten zien er zelfs op toe dat er alleen met gecertificeerd hout wordt gewerkt, bijvoorbeeld bij houten werkbladen. Maar let op: te veel verschillende houtsoorten door elkaar maken de ruimte al gauw onrustig. KWALITEIT & DUURZAAMHEID 1 2 3 1 Donker natuurhout en mat zwart? Deze keuken laat zien hoe indrukwekkend en elegant die combinatie uitpakt. 2 Een har- monieuze combinatie van een licht houtdecor en eenvoudig wit. Daar word je blij van. 3 Zacht-zwarte fronten en een visueel per- fect aansluitend kookeiland – een trendy look die op natuurlijke wijze benadrukt wordt door houten vloerdelen over de volle lengte van de ruimte.

21 GOED OM TE WETEN: ECOFEITEN #1 Moderne afvalscheiding Van (bio-) afval tot recycleerbare materialen als glas, plastic en papier: met een slim afvalscheidingssysteem sorteer je alles al in de keuken (hier: verzamellade voor lege flessen). Ook vuilniszakken en/of schoonmaakmiddelen en -doekjes kun je er handig in kwijt. Een goed doordacht systeem bespaart veel tijd en moeite – én het milieu. #2 Nieuw uit oud Upcycling is ook in de keuken erg populair. In de afbeelding hieronder is een dragende plaat van ge- recycled glas omgetoverd tot een werk- blad met een dikte van 16 mm. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik. STEENACCENTEN Natuursteen geeft keukens een zeer individueel tintje door de variaties in oppervlaktestructuur. Graniet, leisteen en marmer zijn bijzonder popu- laire materialen voor het werkblad. Maar je ziet die elegante steenlook ook steeds vaker bij pane- len. Zo krijgen je fronten de exclusieve uitstraling van echt design. Een eeuwige favoriet blijft beton. Het past uitstekend bij een trendy indus- triële look. Ook de chique marmerlook is abso- luut betoverend. Deze heeft wel iets meer ruimte nodig om zijn stijlvolle karakter echt tot zijn recht te laten komen. >> 4 Dankzij een speciale opper- vlaktebehandeling krijgen werkbladen van ruwe natuur- steen een aangename textuur zonder hun natuurlijke charme te verliezen. 5 Deze elegante keuken bewijst dat een nobele marmerlook het niet alleen uit- stekend doet in de badkamer, maar ook in de keuken. Natuurlijke materialen in de keuken zijn als een uitstapje in de natuur: je gaat er extra diep van inademen... 4 5

22 1 + 2 Weerspiegeld in deze keuken- fronten zie je het uitgestrekte na- tuurlandschap van IJsland, met zijn contrast tussen groene weiden en ruige bergketens, gletsjers, vulka- nen en fjorden. 3 Men zegt dat het noorderlicht pas vuur spuwt als de hemel zwart is als de nacht. In deze keuken hoef je daar niet lang op te wachten. De schuifdeuren zorgen bovendien voor een strakke en over- zichtelijke uitstraling. 4 Besneeuwde rotsen vormen de perfecte ach- tergrond voor het noorderlicht. Deze grafietgrijze fronten hebben net zo'n mooi effect. Ze zorgen voor een fantastische sfeer tijdens het koken. EILANDGROEN NACHTZWART & STEENGRIJS 1 2 3 4 Het dansende noorderlicht aan de hemel is een indrukwekkend natuurverschijnsel. DE KLEUREN VAN HET NOORDERLICHT

23 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N HEMELS KLEURENSPEL Vooral in de poolstreken is dit natuurspektakel elke winter aan de nachtelijke hemel te bewonderen. Hierbij botsen geladen deeltjes van de zonnewind op luchtdeeltjes in de atmosfeer en laten ze oplichten. De kleuren van het noorderlicht en het omringende landschap komen ook terug in de keuken: van mysterieuze zwart- of grijstinten, zacht iriserend groen, diep zeeblauw tot koel poolwit – de natuurlijke nuances voelen als een frisse wind. Puur, makkelijk te combineren en functioneel: dat is die Noordelijke terughoudendheid. BASILICUMPESTO Ingrediënten voor 4 personen • 40 gr. pijnboompitten • 100 gr. basilicum • 2 tenen knoflook • 1 kleine biologische citroen (alleen de schil) • 125 ml olijf- olie • 50 gr. Parmezaanse kaas, vers geraspt (of een veganistisch alternatief) • een snufje zeezout Overige benodigdheden: • staafmixer Bereidingswijze Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie of vet. • Verwijder ze en laat ze afkoelen. • Was de basilicum, dep deze goed droog en pluk de blaadjes eraf. • Pel de knoflook en snijd hem in grove blokjes. • Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten, citroenschil en olie in een hoge mengkom en meng het geheel met een staafmixer. • Roer de kaas er- door en breng op smaak met zout. • Lekker met een verse baguette of pasta. 5 Zelfs het kille hart van de sneeuw- koningin zou ervan smelten: deze coole achterwand is een ontmoeting tussen „Morning Blue“ en „Glacier Ice“ 6 Mat of glanzend: witte fronten zijn tijdloos en mo- dern. Deze klassieker onderscheidt zich echter ook door zijn grote veel- zijdigheid en zijn combinatiemogelijkheden met tal van andere kleu- ren. 7 Een vleugje vakantie waait door deze trendkeuken: de kleur van de fronten voert je terug naar diepblauwe fjorden en ruisende watervallen. En alleen een trol zou kunnen denken dat die stijlvolle goudaccenten niet bewust zijn gekozen. POOLWIT FJORDBLAUW >> 5 6 7

24 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N Keuken & WONEN Keuken & GEZINSLEVEN 1 Moderne make-over: in deze matzwarte keuken zorgt het natuurlijke houtdecor voor veel knusheid en flair. 2 Ronde vormen ... laten zich niet zomaar in de hoek zetten en bepalen soms ook de vormentaal van het kookeiland. 3 Extravagant: witte fronten met randen van vulkanisch eikenhout. 4 Als gezin stel je andere eisen aan een keuken. Je moet er samen kunnen koken en eten, maar ook spelen en ravotten. Absolute must: voldoende opbergruimte. Groen hoogtepunt in deze keuken is het eigen kruidentuintje boven het kookeiland. 1 2 3 4 4

FOCUS OP DE COOK-LIFE-BALANS LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Tijdens de coronalockdown hebben we de keuken ontdekt als „multifunctionele ruimte“ om in te koken, te werken of studeren, te knutselen, te sporten en te spelen, maar ook als communicatiecentrum, ontmoetingsplaats en verlengstuk van de woonkamer. Dit positieve levensgevoel nemen we mee naar 2022, maar wel met enkele fundamentele aanpassingen: na de ervaring van ruimtelijke compactheid (het „opgesloten zitten“) volgt nu de wens om het eigen leven en dus ook de eigen kookruimte (nog) vrijer in te richten. Daarom moet de vormgeving zo flexibel mogelijk zijn – zodat je dit dagelijks deel van je leven zo goed mogelijk in je veelzijdige leven kunt integreren. Bij aanpassen hoort ook het dragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bewustwording van essentiële thema's als duurzaamheid, klimaatverandering en milieubescherming. Deze spelen ook in de keuken een belangrijke rol. Elke crisis betekent immers ook een kans om nieuwe – misschien wel betere – wegen in te slaan. Maar ook al lokt vrijheidsdrang je af en toe weg van huis, geborgenheid binnen de eigen vier muren blijft een integraal onderdeel van het leven. In de keuken worden deze tegenstrijdige verlangens tot een harmonieus geheel gesmeed, bijvoorbeeld door er die heerlijke exotische gerechten van je laatste vakantie nog eens te bereiden. Keuken & WERK 5 Tot enkele jaren geleden ondenkbaar, nu de standaard: een elegant geïntegreerd thuiskantoor in je keuken. 6 Die goede oude secretaire krijgt een moderne make-over. En heb je 'm nodig voor je werk, dan maakt hij als een hip meubelstuk deel uit van de open leefkeuken. >> Keuken & LANDELIJKE STIJL De traditionele land- huisstijl laat zich hier van zijn hipste kant zien als coole farm- house look. Zo ziet het moderne platte- landsleven eruit! 5 6 Een goede reden tot juichen: met de juiste planning ontwerp je de juiste keuken in elke stijl en voor elke behoefte.

K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N 1 Zelfs in het kleinste appartement hoef je nooit zonder kookeiland te zitten (hier in XS-formaat). 2 Vroeger voor studenten, nu dé trend: het keukenblok geïntegreerd in de ruimte als stijlmeubel. 1 KLEINE & GROTE KEUKENS INDELEN Vormgeving XS Hier is een keukenblok meestal de geschikt- ste indeling. Ook L-vormige keukens met een korte poot zijn zeer geschikt voor kleine ruimten. XL Voor grote keukens ligt een U-vorm of een L-vorm meer voor de hand. Deze bestaat dan uit twee of drie keukenblokken met veel bergruimte en werkoppervlak. Zorg wel voor een binnenruimte van tenminste twee meter breed, zodat laden en deuren gemakkelijk open kunnen. Apparatuur XS Combi-apparatuur, zoals een combimagnetron of een kookplaat met geïntegreerde afzuiging, zorgt voor meer ruimte. En kies je bij oven, koelkast en vaatwasser voor de smalle versies, dan bespaar je kostbare centimeters voor bergruimte elders in je keuken. XL Een royaal kookeiland betekent kookplezier voor het hele gezin. Zorg wel dat je van te- voren weet waar het afvoerkanaal van de zwevende afzuigkap of de waterleiding voor de vaatwasser moet komen te liggen. Eetgedeelte XS Een bar is de ideale oplossing als je geen behoefte hebt aan – of geen ruimte hebt voor – een aparte eettafel. XL Is je keuken groot genoeg voor een geïnte- greerde eethoek? Laat de vloerbekleding dan doorlopen. Dat zorgt voor een vloeiend geheel. Werkoppervlakken van XS tot XL Hoe groot of klein je keuken ook is: hou de werk- oppervlakken vrij en stouw ze niet vol met appa- raten. Bedenk van tevoren heel precies welke apparaten je liever verstopt. Plan hiervoor vol- doende kastruimte. Volledig uittrekbare laden bieden veel plaats, direct overzicht en een goede bereikbaarheid, zelfs van spullen achterin. 26 Juist bij weinig plek zijn nieuwe keukenideeën welkom. 2

27 SLIM VORMGEGEVEN De stad is momenteel sterk in opkomst als leefruimte. Maar wie er wil wonen moet zich behoorlijk be- perken: woonruimte is er schaars en duur. Ook de keuken moet zich hierop aanpassen. Dit geldt nog sterker bij het hippe „Tiny Living", wonen op een zo klein mogelijk oppervlak. De tijd dat je eenvoudige keukenblokken alleen in studentenflats zag, ligt dan ook ver achter ons. Tegenwoordig worden ze direct als stijlelement in de indeling van flat of loft opgenomen, in sommige gevallen zelfs met een mini-kookeiland. Zorgvuldige planning van het overige keukenmeubilair is minstens zo belangrijk: kasten met uittrekelementen moeten zorgen voor voldoende opbergruimte en idealiter ook extra functies kunnen vervullen, zoals die van thuiswerkplek of geïntegreerde kapstok. Met een slimme planning kun je op minder oppervlak kleine droomkeukentjes realiseren die qua aantrekkelijkheid, comfort en functionaliteit in geen enkel opzicht onderdoen voor hun „grote zussen“. 3 Kleine keukens lijken al snel slordig. Dan zorgen gesloten boven- en onderkasten voor een nette uitstraling en verdwijnt de voorraad eenvoudig achter de fronten. 4. Open legplanken in gesloten multifunctionele kasten zorgen voor openheid, vooral wanneer je er mooie accessoires op zet. 5 De smalle apothekerskast met handige uittreklade en grote belastbaarheid heeft zich ruimschoots bewezen in kleine keukens. 3 5 4 URBAN TREND: „TINY LIVING“ Foto’s: PR, iStock / Denis Maliugin, Shutterstock / Alesandro14, Archi_Viz, Chen Min Chun, GaudiLab, DavidTB >>

K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N ONLINE VERBONDEN Wie graag moderne technologie gebruikt voor meer comfort in huis kan niet meer om de trendy netwerkkeuken heen. Niet alleen bij de apparatuur is er veel veranderd: die communiceert op haast magische wijze met elkaar en is eenvoudig in te stellen via een app. Ook de keukenarchitectuur beweegt mee. Zo is er tegenwoordig altijd een plekje voor tablets, telefoons en toebehoren, en het lastige probleem van de energievoorziening behoort tot het verleden dankzij stroomzuilen of vlak geïntegreerde stopcontacten in het werkblad. 1 Slim geïntegreerd: een modulair railsysteem met handige tablet- houder en meer 2 Deze hoekkast voor keukenapparatuur is met één druk op de knop verzinkbaar en zorgt voor orde op het werkblad. 3 In deze multifunctionele wand kun je zelfs een draadloze oplader voor je tablet of smartphone aanbrengen. LICHTEND VOORBEELD: DE JUISTE VERLICHTING Een goed verlichtingsconcept benadrukt de indeling van de ruim- te en maakt je leefkeuken gezellig en uitnodigend. Verlichte vitri- nekasten vormen een ideale aanvulling op de sfeervolle basisver- lichting. Natuurlijk is de feelgood-factor belangrijk, maar keuken- verlichting moet ook functioneel zijn. Met name de werk- en kookgedeelten moeten altijd perfect en schaduwloos verlicht zijn voor een vlotte voorbereiding en bereiding van gerechten. Een klassieke plafondlamp is primair bedoeld ter oriëntatie. Daar- naast worden vaak extra spots aangebracht – ook op het kook- eiland of vlakbij de vloer. Speciale ledsystemen functioneren hierbij als technisch platform van waaruit verschillende lichtbronnen kunnen worden aangestuurd. 28 1 2 3 SLIMME DETAILS 1 3

1 De gesloten fronten van deze keuken benadrukken dat gevoel van „alles tiptop in orde“. De zwarte handgrepen vormen een modern accent op het wit. 2 Helemaal hip: deze separate bijkeuken in industriële stijl achter een schuifdeur. 3 Ook hier ontmoeten zichtbare puurheid en verborgen functionaliteit elkaar. 4 Op ieder potje past een dekseltje – en tot die tijd ligt het handig opgeborgen in een la. 5 Dankzij zijn hoogte biedt de onderste lade maximale binnenruimte én veel speelruimte. 1 2 3 4 5 DE KONMARIE-METHODE VOOR MEER ORDE IN HUIS Boekentip: Het boek „Opgeruimd! de manier om orde en rust in je leven aan te brengen“ van Marie Kondo beperkt de ballast in huis en hoofd. Lev., 224 pagina's, ca. 21 euro. NOOIT MEER OPRUIMEN! Marie Kondo heeft de gelijknamige methode „Kon(do)Marie“ bedacht om mensen in korte tijd perfect te leren opruimen – zodat het daarna nooit meer nodig is. De Japanse adviseert on- der meer dat je je spullen indeelt in categorieën en jezelf bij elk item afvraagt of je er nog wel plezier aan beleeft. Maar kun je haar wereldwijde opruimbestseller „Magic Cleaning“ ook in de keuken toepassen? Uiteraard! Als je alle regels der toverkunst hebt gevolgd, zoals het nut leren zien van orde, dan is de toverformule: alles op zijn eigen plaats! Door elke categorie voorwerpen een vaste plaats te geven, weet je bij het opruimen altijd meteen waar alles naartoe moet. Natuurlijk houd je uiteindelijk altijd wel wat „Komono“ over, spulletjes die zich in de loop der tijd in huis ophopen. Maar in een perfect ontworpen keuken is ook daar wel een vrije lade voor te vinden – als het maar een vaste plaats is. <<

30 K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / L E V E N D O E J E I N D E K E U K E N Waar moet bij het plannen van een keuken rekening mee worden gehouden? Veel, maar extra opslagruimte is altijd belangrijk.

31 1. JE HUISHOUDEN Hoeveel personen telt je huishouden? _______________________ Hoeveel kinderen?_ _____________________________________ Hoeveel mensen koken/werken in de keuken?__________________ Is er nog extra opslagruimte in huis voor bijv. stofzuiger strijkplank glasservies Wat is je keukenbudget? ____________________ 2. WAT IS JE FAVORIETE KEUKENSTIJL? Vorm Stijl Functie keukenblok (eendelig) designkeuken gesloten keuken L-vorm modern met eethoek kookeiland klassiek leefkeuken U-vorm landhuisstijl toegankelijk voor gehandicapten Materiaalvoorkeur werkblad hout laminaat minerale materialen glas staal natuursteen/marmer 3. HOE BELANGRIJK VIND JE DUURZAAMHEID? Belangrijk + – Onbelangrijk 4. WELKE AANSLUITINGEN ZIJN REEDS AANWEZIG? elektra gas warm/koud water 5. WELKE ELEKTRISCHE APPARATEN ZOU JE WILLEN HEBBEN? keramische kookplaat inductiekookplaat gaskookplaat zelfreinigende oven stoomoven combi-oven warmhoudlade koelkast met nulgradenzone losstaande vriezer koel-vriescombinatie inbouwkoffieautomaat ___________________________________________________ 6. WELKE INDELING MOETEN DE ELEKTRISCHE APPARATEN KRIJGEN? Oven en kookplaat inbouwoven op werkhoogte boven elkaar separaat kookplaat in kookeiland meerdere apparaten op één lijn vaatwasser onder het werkblad op werkhoogte wasmachine geïntegreerd in keuken 7. WAT VOOR AFZUIGING WIL JE? luchtafvoer luchtrecirculatie geïntegreerd in de bovenkast designafzuigkap geïntegreerd in het werkblad geïntegreerd in de kookplaat 8. WAT VOOR SPOELBAK WIL JE? één spoelbak anderhalve spoelbak met inzetbakje twee spoelbakken met afdruipgedeelte Materiaalvoorkeur en uitrusting staal keramiek modern/kleurrijk kraan met uittrekbare uitloop accessoires: snijplank, zeef, etc. 9. MET GEÏNTEGREERDE AFVALSCHEIDING? ja, voor _ ___________________________________________ geïntegreerde afvalemmer in de kast onder de spoelbak nee, daarvoor heb ik een aparte oplossing 10. HOE MOET DE VERLICHTING ERUITZIEN? Wij vinden sfeerverlichting belangrijk + – werkverlichting in de nissen vitrineverlichting ladeverlichting spots in de plafondpanelen verlichte legplanken plafondspots reeds aanwezig graag opnemen in de planning Wi l je je nieuwe droomkeuken ontwerpen? Dan staan onze ervaren planners graag met raad en daad voor je klaar. Maar vooraf heb je zel f nog een paar fundamentele besl issingen te nemen. Door het invul len van de checkl ist maak je het voor je keukenadviseur bovendien gemakkel i jker om jouw perfecte ontwerp te real iseren. CHECKLIST We kunnen je keuken nog nauwkeuriger vormgeven als je een volledige plattegrond van de keukenruimte meeneemt. Let op: houd daarbij altijd rekening met de exacte positie van ramen, deuren en aansluitingen! V O O R H E T O N T W E R P E N V A N E E N P E R F E C T E K E U K E N

Bosch komt jouw keuken graag versterken. In de drukte van alledag helpen we je een gezonde balans te vinden en de controle te nemen over je tijd. Door te zorgen dat je gevarieerd kunt koken met onze tijdbesparende apparaten bijvoorbeeld. Of door je te helpen om etenswaren langer vers te houden met VitaFresh: het slimme versheidssysteem van de Bosch koelkasten. Leef gezond #LikeABosch Alles in één Wij stellen graag onze compacte combi-magnetron aan je voor. In deze alleskunner uit de Serie 6 is het mogelijk om hete lucht te combineren met de magnetronfunctie, maar ook om te grillen, 100% te stomen of stoom toe te voegen tijdens het gebruik. Wie producten geleidelijk gaart met stoom, zorgt dat deze hun oorspronkelijke vitamines behouden en dat smaken zich volledig kunnen ontwikkelen. Groenten blijven knapperig, en braad je kip, dan wordt die lekker sappig en mals. Bespaar tijd Tegelijkertijd moet het eten soms ook gewoon snel op tafel staan. Op dat soort momenten biedt de magnetronfunctie uitkomst. Zo kun je er bijvoorbeeld eerst bevroren levensmiddelen mee ontdooien en ze daarna direct bakken of braden. Dankzij de grill kun je ze desgewenst voorzien van een knapperige korst. De stoomfunctie brengt precies de juiste hoeveelheid waterdamp in de ovenruimte en zorgt dat gerechten niet uitdrogen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=