Keukenmagazine 2024

108 KEUKENMAGAZINE 2024 // KOKEN & GENIETEN ENERGIE BESPAREN 1 Let op pangrootte Gebruik bij ieder gerecht de kleinst mogelijke pan. Zo bespaar je tijd en energie. Kleinere pannen warmen sneller op. 2 Gebruik een passend deksel Een goed sluitend deksel bespaart tot wel 65 procent energie. Zonder deksel verdwijnt een groot deel van de warmte. 3 Bespaar water Gebruik bij het koken van bijvoorbeeld aardappelen of pasta precies zoveel water als nodig en niet meer. Ook een stoommandje kan goede diensten bewijzen als je zuinig wilt omgaan met drinkwater en energie. 4 Laat voedsel ontdooien Ontdooi je ingevroren levensmiddelen op tijd voordat je ze opwarmt of klaarmaakt. Zo bespaar je energie. 5 Verwerk je kliekjes Dit zogenaamde kettingkoken spaart energie – tijdens het koken zelf – én scheelt ritjes naar de supermarkt. Bak de restjes gekookte aardappel de volgende dag bijvoorbeeld op, of gebruik ze voor gnocchi of puree. 6 Warm efficiënt op Gebruik voor het opwarmen van gerechten de magnetron. Die verbruikt niet alleen minder energie dan een kookplaat, maar scheelt ook in de vaat en dus in waterverbruik. 7 Snijd kleine stukjes Kleinere stukjes worden sneller gaar. Afhankelijk van het gerecht kun je de ingrediënten – bijvoorbeeld de groenten – wat kleiner snijden en zo energie besparen. 8 Bereid goed voor Het Mise-enPlace-systeem (Frans voor klaarzetten) van professionele koks bespaart ook thuis energie. Door alles van tevoren fijn te snijden en voor te bereiden vermijd je onderbrekingen van het kookproces. Daarmee voorkom je verspilling van kostbare energie. 11 + 12 De „SapphireMatt“-inductiekookplaat van AEG is ongelooflijk krasbestendig dankzij een nieuwe oppervlaktecoating. Ook het „Cook- Smart“-touchdisplay is een slimme innovatie: met één vingertip vertel je de kookplaat wat hij moet doen. 13 Met de juiste accessoires wordt koken meer dan pannen opzetten alleen. Zo zorgt de KMTY-teppanyakiplaat voor een bijzonder milde garing van gerechten. Op deze roestvrijstalen plaat, die speciaal voor de Miele-inductiekookplaten met PowerFlex en zoneloze inductie is vervaardigd, worden je delicate ingrediënten snel en nagenoeg vetvrij bereid. 11 12 13 Foto‘s: iStock / kenex, PR

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==