Dit zijn de keukentrends van 2021

Langzaam gaan we richting het einde van het jaar en dat betekent vooruitkijken naar het komende jaar. Welke ontwikkelingen zijn er allemaal gaande in de keukenwereld? Wat worden dé kleuren van 2021? Welke materialen zullen we veel gaan zien en misschien nog wel belangrijker: hoe kunt u dit allemaal combineren tot een droomkeuken?

Wij hebben de vooruitzichten en trends voor komend jaar in kaart gebracht en schotelen u de allernieuwste trends van 2021 voor. En we kunnen alvast verklappen: deze trends smaken absoluut naar meer, want er zitten ontwikkelingen bij waarbij u uw vingers aflikt.

Easy comfort

#1 Easy comfort

Easy comfort (of ‘easy living’) is een trend die we afgelopen jaar al mondjesmaat voorbij zagen komen, maar die komend jaar pas écht mainstream zal worden. Comfort en duurzaamheid worden gecombineerd in energiezuinige en slimme keukenapparatuur die met een app bedient kan worden. Denk bijvoorbeeld aan slimme koelkasten, zelfdenkende ovens of geavanceerde vaatwassers. Zo houdt u altijd en overal de controle.

Keuken als centrale ontmoetingsplek

#2 Keuken als centrale ontmoetingsplek

Nog zo’n trend die afgelopen jaar is ingezet en komend jaar nóg zichtbaarder zal zijn: de keuken als centrale plek in huis. Want of u nu houdt van koken , of alleen van een goed gesprek of gezelligheid, de keuken is de plek waar dit allemaal samenkomt. Een naadloze overgang van de keuken naar de woonkamer zorgt voor eenheid en dagelijkse gesprekken of werk gerelateerde activiteiten zullen in 2021 veel meer plaatsvinden aan de ruime eettafel in de keuken.

#3 Kunst in de keuken

Natuurlijk zijn uw culinaire creaties te beschouwen als kunst, maar in 2021 zal ook échte kunst meer aanwezig zijn in de keuken. Zo worden specifieke vormen van keukenmeubels omgezet naar kunstobjecten aan de muur, waarmee het creatieve aspect wordt benadrukt. Ook zult u steeds meer verlichting onder een lichtdoorlatend werkblad tegenkomen, waarmee een spannende en bijzondere avondsfeer wordt gecreëerd.

De hoogte

#4 De hoogte in

Waar voorheen hogere keukenkasten juist werden gemeden, zullen ze in 2021 juist als blikvanger fungeren. En dat is niet vreemd, want met een hoge kastenwand wordt iedere centimeter van uw keuken benut en ontstaat er een uniek lijnenspel. Maar het is ook nog eens makkelijk, want apparatuur zoals de oven of vaatwasser worden hoger geplaatst zodat u niet meer hoeft te bukken.

#5 Alle kleuren mogen

In 2021 is het ‘toegestaan’ om alle kleuren te gebruiken die u maar wilt, want kleur in de keuken is dé manier om deze een unieke look te geven. Kies bijvoorbeeld voor pasteltinten zoals lichtblauw of mintroze. Of gebruik een stevige accentkleur om je keuken een stoer uiterlijk te geven. Gaat u liever voor een rustige uitstraling? Gebruik dan wit met wat subtiele poederachtige verftinten.

Natuurlijke materialen

#6 Natuurlijke materialen

De aandacht voor het milieu neemt steeds meer toe en dat zal in 2021 niet anders zijn. Hierdoor wordt de vraag naar natuurlijke materialen voor in de keuken steeds groter. Hout, steen of marmer zijn voorbeelden van duurzame materialen met een luxe en warme uitstraling die zich ook nog eens goed laten combineren. Stelt u zich eens voor: een marmeren werkblad met stoere houten draagplanken en fronten in een stenen look. Loopt het water u al in de mond?

Zelf kiezen

#7 Zwarte keukens

Dit is nog zo’n trend die afgelopen jaar is ingezet en komend jaar veel vaker zichtbaar zal zijn. Zwarte keukens stralen luxe uit en passen perfect bij een moderne of industriële woonstijl . Door de stijlvolle look trekt de keuken direct de aandacht en mag deze ook écht gezien worden. Bijkomend voordeel is dat zwart zich gemakkelijk laat mixen met een houten of marmeren werkblad en gouden kranen of elementen. We kunnen wel zeggen: zwart is het nieuwe wit.

Tip van MHK KeukenExpert: Serveer de soep niet in een normale soepkom, maar juist in een kop met schotel met wat krokante reepjes Turks brood ernaast.

Trend 60s

#8 Messing en metallic

Messing is een materiaal dat u afgelopen jaar al regelmatig zag in kranen, spoelbakken en groepen. In 2021 zal dit materiaal echter voor veel meer (grote) elementen in de keuken gebruikt worden, zoals keukenkasten en -fronten. Maar ook als subtiele toepassing, zoals een greeplijst in een metaaltint.

#9 Back to the 60s

Vroeger, in de jaren ’50 en ’60, voerde hout de boventoon in de woonkamer en keuken. In 2021 komt deze trend terug, alleen zullen de gebruikte materialen en kleuren worden gemixt tot een modern beeld. Ronde en ovale, houten keukentafels zullen de boventoon voeren en kookeilanden en werkbladen zullen steeds meer afgerond worden.

Meer inspiratie voor heerlijke gerechten opdoen? Of wegdromen bij de mooiste food travels? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en fantastische recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner