Aan tafel! Succes verzekerd tijdens een etentje

Een nieuwe baan, verjaardag of gewoon gezellig samenzijn: allemaal uitstekende redenen om mensen uit te nodigen en te verwennen met een feestelijk diner. Want geef toe: niets is fijner dan een avond uitgebreid tafelen met vrienden of familie. Allemaal geruggesteund door mooie wijnen, fantastische gerechten en goede gesprekken waarbij de tijd even vergeten wordt.

Toch kan de voorbereiding voor een dergelijke avond tijdrovend zijn en stress teweegbrengen. Om u een handje te helpen, laten we u in deze blog zien hoe u als chef de cuisine beslagen ten ijs komt en zonder zorgen alles kunt voorbereiden. Een succesvolle en oergezellige avond, dat is gegarandeerd!

Een succesvolle en oergezellige avond

De uitnodiging

Hoe beter de gasten, hoe leuker de avond. Een goede mix van gasten met min of meer dezelfde interesses is een garantie voor een geslaagde avond. Verstuur tijdig de uitnodigingen, zodat de kans het grootste is dat iedereen nog geen andere plannen heeft. Vergeet niet te vragen of mensen willen bevestigen of ze aanwezig zijn, zodat je hiermee rekening kunt houden tijdens het boodschappen doen.

De voorbereiding

Dan de voorbereiding, want dat hoort bij een gezellige avond eten en drinken. Bovendien zorgt u er hiermee niet alleen voor dat uw gasten genieten, maar dat u zelf ook relaxed aan tafel zit en deel bent van de gesprekken. Een paar tips voor een soepele voorbereiding:

  • Haal tijdig alle benodigde ingrediënten en boodschappen in huis;
  • Ga na of u gasten krijgt die een allergie hebben of zwanger zijn. Zo voorkomt u (vervelende) verrassingen;
  • Zorg voor passende wijnen bij iedere gang;
  • Breng uw keuken op orde en organiseer de borden alvast, zodat u na het koken gemakkelijk het geheel kunt opmaken.
De voorbereiding

Gerechten bedenken

Denk vooraf goed na over het aantal gangen dat u gaat maken en welke recepten daarbij horen. Maak het uzelf ook niet onnodig moeilijk, maar kies voor gerechten die u kent en waar u uw eigen twist aan kunt geven. Een nodeloos ingewikkeld menu met complexe voorbereidingen brengt stress met zich mee en dat komt het eten niet ten goede.

Neem de tijd om te koken en zorg dat u alles benodigdheden in huis hebt. Zo kunt u ongestoord samen met uw gasten genieten van de avond én het heerlijke eten.

Tip van MHK KeukenExpert: Sommige gerechten, zoals stoofschotels of curry’s, zijn de volgende dag ook nog lekker. En dus ideaal om een dag van tevoren al klaar te maken.

De tafel

Een mooi gedekte eettafel nodigt uit om te lekker te eten. Besteedt daarom de nodige aandacht aan de tafelsetting en de aankleding ervan. Kies voor een mooi tafelkleed, schone borden en bestek en prettige stoelen. Zorg dat de karaffen op tafel gevuld zijn met water en iedereen is voorzien van een passende wijn bij het voorgerecht. Zet ook alvast wat kleine hapjes op tafel, zodat de smaakpupillen alvast worden opgewarmd. Vergeet ook de kaarsen en servetten niet en wilt u echt uitpakken dan kunt u voor iedereen een gepersonaliseerde menukaart maken. Reken maar dat het goed ontvangen wordt!

Een mooi gedekte eettafel

Zintuigen kietelen

Uiteraard wilt u dat iedere gang en amuse er fingerlicking good uitziet, maar heeft u ook gedacht aan de andere zintuigen van uw gasten? Geur is bijvoorbeeld niet onbelangrijk. Zet in huis verse bloemen neer, wat ook meteen een optimistisch en ontspannen effect heeft op uw gasten. Denk bijvoorbeeld aan lelie (zoet), sering (kruidig) of jasmijn en orchidee (roosachtig). Maar vergeet ook een juiste temperatuur in huis en zachte achtergrondmuziek niet om de sfeer compleet te maken.

“Denk bijvoorbeeld aan lelie (zoet), sering (kruidig) of jasmijn en orchidee (roosachtig).”

Natafelen

Na het eten zit de avond er natuurlijk nog niet op. Het gaat immers om de gezelligheid en die kent geen tijd. Vaak komen later op de avond ook diepgaandere gesprekken op gang en zit iedereen volledig relaxed aan tafel. Zorg voor wat kleine zoete of knapperige versnaperingen die passen bij de sfeer die er ontstaat.

Tip van MHK KeukenExpert: Gezouten amandelen, chocolade of kleine ovenhapjes passen perfect bij een gezellige avond die tot in de late uurtjes duurt.

Geniet

De belangrijkste tip die we u kunnen geven is er eentje die u wel kent, maar u zeker ter harte moet nemen en niet mag vergeten: geniet. Geniet van het lekkere eten, geniet van de gezelligheid en geniet van de sfeer. Het is geweldig om uitgebreid te koken voor meerdere mensen, maar als u als gestrest door huis rent, hebben uw gasten ook geen ontspannen avond. Dus daarom: geniet. Bon appetit!

Bon appetit!
In ons gratis Keukenmagazine leest u veel meer heerlijke recepten , leefkeukens voor deze avonden en culinaire reizen. Onmisbaar in iedere keuken.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner