Alles over de wijnklimaatkast

Altijd de juiste temperatuur voor uw favoriete wijn

Vrijwel alle wijnliefhebbers zijn het erover eens: de mooiste wijnen horen in een kelder bewaart te worden. Maar helaas beschikt niet iedere woning over een (geschikte) kelder. Dan biedt een wijnklimaatkast uitkomst en het is dan ook niet voor niets dat deze kasten steeds gewilder worden en de keuze hierin zich steeds verder uitbreidt.

Een wijnklimaatkast zorgt voor de optimale vochtigheidsgraad, een stabiele temperatuur en voor een donkere omgeving. Bovendien zijn wijnklimaatkasten zo ontworpen dat ze weinig tot geen trillingen toelaten. Allemaal factoren die bijdragen aan het bewaren en laten rijpen van uw favoriete wijnen. En het mooie van deze kasten is dat ze tegenwoordig niet langer weggestopt worden in de trapkast, maar prominent aanwezig mogen zijn in de keuken.

Alles over de wijnklimaatkast

Wijn in de normale koelkast

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: kan wijn niet gewoon in de koelkast bewaard worden? Nee, liever niet. Een gewone koelkast wordt namelijk regelmatig opengetrokken, waardoor de binnentemperatuur schommelt. Iets dat de smaak van de wijn niet ten goede komt. En op dit punt komt de wijn(klimaat)kast om de hoek kijken. Want voor mensen zonder kelder (maar mét voorliefde voor wijn) is deze speciale ‘koelkast’ een ware uitkomst.

Wijnkast en wijnklimaatkast

In feite zijn er twee keuzes: de wijnkast en de wijnklimaatkast. De wijnkast is erop gericht om uw speciale flessen goed te kunnen bewaren. Ze biedt een constante luchtvochtigheid van 70%, reguleert de toevoer van schone lucht (d.m.v. actieve koolfilters) en is voorzien van trillingsdempers. Een wijnkast zorgt dus voor de optimale condities om uw wijn goed en lang te kunnen bewaren.

“Deze variant is ideaal voor de wijnliefhebber die regelmatig een glaasje drinkt en de wijn tot in perfectie wil schenken.”

Een wijnklimaatkast is er juist op gebouwd de wijn onder de optimale serveertemperatuur te behouden. Dit betekent dat er een constante temperatuur (afgestemd op de aanwezige flessen) en constante luchtvochtigheid is. Deze variant is ideaal voor de wijnliefhebber die regelmatig een glaasje drinkt en de wijn tot in perfectie wil schenken.

Alles over de wijnklimaatkast

Verschillende koeltechnieken

Wijn(klimaat)kasten maken gebruik van drie verschillende koeltechnieken:
1. Thermo-elektrische koeling (Peltier)
2. Compressorkoeling
3. Absorptiekoeling

Thermo-elektrische koeling (Peltier) wordt veelal toegepast bij kleine wijnklimaatkasten, omdat dit een relatief goedkope en compacte techniekvorm is. Bovendien is Peltier niet krachtig genoeg om grotere wijnklimaatkasten te koelen en kunnen wijnkasten met dit type koeling niet ingebouwd worden. Wijn(klimaat)kasten met compressorkoeling kunnen dit echter wel. Zij zijn veel krachtiger en hebben een veel groter temperatuurbereik, waardoor inbouwen geen enkel probleem is.

Absorptiekoeling werkt door het verhitten van ammonia. Deze stof onttrekt tijdens het afkoelen warmte aan de omgeving, waardoor de wijnkast volledig trillingvrij is en zorgt voor een zeer constante temperatuur.

De juiste temperatuur

Een van de belangrijkste elementen van een wijn(klimaat)kast, is de constante temperatuur. Maar iedere wijn vraagt om een ander binnenklimaat. Daar hebben de fabrikanten wat op gevonden: verschillende koelzones. Hiermee kunt u -afzonderlijk van elkaar- rode wijnen, witte wijnen en rosé bewaren en laten rijpen onder de juiste omstandigheden (over het algemeen genomen is dat tussen de 12 – 14 graden).

Wilt u echter wijnen niet te lang bewaren, maar altijd op de juiste serveertemperatuur hebben liggen? Dan is een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones de beste keuze. Zo houdt u rode wijn constant rond de 15 graden en witte wijn, champagne of rosé rond de 7 graden.

Tip van MHK KeukenExpert:
Vaak wordt er gedacht dat rode wijn op kamertemperatuur moet zijn. Echter, de ideale serveertemperatuur voor rode wijn is maximaal 18 graden. Het mag zelfs nog iets koeler, want alleen dan wordt de optimale smaak bereikt.

Alles over de wijnklimaatkast

Uitstraling in de keuken

Waar voorheen de wijn(klimaat)kast wel eens uit het zicht werd geplaatst (bijvoorbeeld in de trapkast), mag deze tegenwoordig juist gezien worden. Want naast de praktische voordelen, fungeert een mooie wijnklimaatkast ook als eyecatcher in uw keuken. En het leuke van deze kasten is dat ze zowel ingebouwd mogen worden als losstaand in de keuken mogen worden gezet.

Een ander voordeel van deze kasten, is dat ze niet keukenstijl-gebonden zijn. Er is namelijk voor iedere keukenstijl wel een passende kast te vinden. Zo gaat een landelijke keuken een kast met houten legplanken erg goed samen en laat een industriële keuken zich heerlijk combineren met een stalen wijnkast.

Nieuwsgierig hoe een wijn(klimaat)kast staat in de keuken? Kom langs in onze showroom en ervaar het zelf.
Showroom vinden

Waar moet u op letten bij de aankoop?

Om ervoor te zorgen dat u de juiste wijn(klimaat)kast koopt die bij uw situatie past, zijn er een aantal vragen die u hierbij helpen:
- Hoeveel ruimte heeft u in huis?
- Hoeveel flessen wilt u erin bewaren?
- Welke stijl kast past het best bij uw interieur?
- Welke verlichting wilt u aan de binnenkant?
- Welke richting draait de deur open?
- Wilt u de wijn(klimaat)kast inbouwen of komt deze los te staan?

Een kleine tip die we u graag alvast willen meegeven: koop altijd een wijn(klimaat)kast met een grotere capaciteit dan u nodig heeft. De kans is namelijk groot dat u steeds meer wijn gaat verzamelen en het erg jammer is wanneer u geen opslagruimte meer heeft.

Laat u inspireren

Ziet u het al voor u, zo’n schitterende wijn(klimaat)kast in uw keuken? Of vindt u het lastig om de juiste keuze te maken in het aanbod? Geen zorgen, want bij MHK KeukenExpert delen we uw passie voor wijn. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes en kunnen samen met u verschillende modellen bekijken en ervaren. Maak snel een afspraak of kom langs in een van onze showrooms.

Alles over de wijnklimaatkast
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
aanverwante artikelen
Keuken­magazine
Keuken­planner