Barbecuetips voor thuisblijvers

Laten we eerlijk zijn: de coronacrisis maakt de zomer dit jaar anders dan anders. Misschien had u plannen om wijn te proeven in Frankrijk, te genieten van Italiaanse smaakexplosies op Sicilië of juist om een tour du chocolate te maken door de chocoladehoofdstad van Europa. Plannen die helaas noodgedwongen gewijzigd moeten worden en waardoor de kans groot is dat u de zomerperiode doorbrengt in eigen land.

Maar dat betekent niet dat uw vakantie minder bijzonder hoeft te worden. Ga maar na: heerlijke barbecuegerechten maken, urenlang borrelen in eigen tuin en genieten van lange zomeravonden met een goed glas wijn. Om u alvast op weg te helpen naar een overheerlijke zomer duikt MHK KeukenExpert in deze blog in de wereld van de barbecue. We reizen door de geschiedenis en delen verschillende tips, zodat u het ultieme zomergevoel gewoon ook thuis heeft. Loopt het water u al in de mond? Lees dan snel verder.

Gegrild vlees met groenten

Van baard tot staart

Laten we beginnen met het ontstaan van de barbecue. Onderzoekers hebben ontdekt dat men ruim 300.000 jaar geleden al vlees roosterde boven vuur. Echter, de term ‘barbecue’ ontstond pas in de 17e eeuw, toen Franse pelsjagers de strenge Amerikaanse winters trotseerden op zoek naar bizons.

Om te overleven in deze barre en extreme omstandigheden, maakten zij regelmatig een kampvuur. Niet alleen om bij op te warmen, maar ook om de zojuist gevangen bizon erop te roosteren. Zo onstond ‘barbe- à-queue’ zoals zij dat noemden. Oftewel: ‘van baard tot staart’.

Wist u dat: wanneer u een sappig stukje blees boven het gloeiende houtskool legt, uw brein een mix van ruim 600 verschillende aroma’s registreert?

Mannen en vuur

Is het u ook wel eens opgevallen dat het voornamelijk mannen zijn die vol enthousiasme achter de barbecue staan? Duitse sociologen hebben hier onderzoek naar gedaan en bevestigen wat we eigenlijk allemaal al wisten: barbecueën ontwaakt het mannelijk oerinstinct. Doordat zij het vuur aanmaken, controleren en bewaken houden ze controle over de voedselvoorziening en staan ze bovenaan de sociale ladder. Een gevoel dat al ontstaat bij het bereiden van lekker braadworstje, maar wat zich versterkt naarmate de stukken vlees groter en robuuster worden.

Mannen en vuur

De perfecte barbecue

Ongeveer twee-derde van de Nederlanders gebruikt een barbecue met houtskool. Niet vreemd, aangezien deze in allerlei verschillende soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar zijn én de typische smaak van houtskool een belangrijk pluspunt is.

Een gasbarbecue daarentegen kent geen lange voorverwarmtijden, waardoor u na een paar minuten meteen aan de slag kunt. En omdat u de temperatuur eenvoudig kunt regelen met de draaiknoppen, blijft het bakvermogen constant zolang het u nodig heeft.

De derde optie is de elektrische barbecue: ideaal voor kleine etentjes of voor bijvoorbeeld op het balkon. Ze zijn makkelijk verplaatsbaar en eenvoudig schoon te maken. Houd wel rekening met een minimaal vermogen van 2.200 watt, anders duurt het simpelweg té lang om uw vlees of vis te bakken.

Bereidingstips

  • Olie of spek?
    Om te voorkomen dat je rooster aanbakt, moet deze vooraf licht ingeölied worden met hittebestendige olie, zoals koolzaad- of zonnebloemolie. Gaat u next level barbecueën, dan kan het rooster ook ingesmeerd worden met spekzwoerd.
  • Stekelige kwestie
    Gebruik bij voorkeur geen luxe vleesvork. Deze zien er weliswaar prachtig uit, maar om vlees te draaien zijn ze ongeschikt. Het vlees verliest namelijk zijn sappen en droogt uit wanneer u erin prikt. Een rvs, houten of siliconen tang zijn hiervoor beter geschikt.
  • Puur is beter
    Vaak is vlees van de supermarkt ingespoten met water om meer volume te creëren. Vocht wat u verliest tijdens het grillen en waardoor het vlees erg krimpt. Bij slagerijen heeft u meer keus voor natuurlijk vlees. Let er wel op dat het vlees goed gerijpt en mooi ‘gemarmerd’ is. Gemarmerd vlees is doorregen met fijne vetaders en staat garant voor een pure, krachtige en volle smaak.
  • Delicaat stukje vlees
    Barbecuevlees moet minstens een uur op kamertemperatuur komen. Legt u vlees vanuit de koelkast direct op de barbecue, dan wordt het taai en vezelig en dat is zonde.
  • Tip van MHK KeukenExpert: wikkel het vlees, nadat het van de barbecue komt, nog even met aluminiumfolie in. Zo verdelen de vleessappen zich beter en gaat er geen vocht verloren bij het aansnijden, wat de smaak ten goede komt.
    Heeft het vlees vetrandjes? Laat deze er dan op zitten tijdens het barbecueën, ook dan blijft het sappig en mals.

  • Ideale vissoorten
    Bent u een visliefhebber? Vetrijke soorten, zoals zalm, makreel en forel, zijn perfect voor de barbecue. Ook stevig visvlees, zoals zeeduivel en zwaardvis, behoren tot de aanraders. Wilt u scampi’s en garnalen grillen? Laat de schaal eromheen, zodat de smaak behouden blijft.
  • Aromatische kruiden
    Tot slot de kruiden, want die voegen extra smaak toe. Rozemarijn, salie of tijm geven extra aroma af aan uw vlees- en visgerechten. Week ze wel eerst in het water, zodat ze minder snel verbranden door het vuur.
Gebakken zalm met kruiden
“No great barbecue was ever achieved without enthousiasm.”
Op de bank meereizen met MHK KeukenExpert of inspiratie opdoen? Vraag dan ons Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner