Een bijzonder kerstgerecht

Een speciaal zevengangenkerstdiner

Het is bijna kerst en dat betekent dat er langzaam een magische, sprankelende deken over Nederland valt. Kaarsen en lampjes versieren het huis en ook de keuken komt steeds meer in kerstsfeer. Een heerlijke, warme tijd die vaak samen met vrienden en familie wordt beleefd. Grote vraag tijdens deze periode is echter altijd welk hoofdgerecht er op tafel komt te staan. Bent u er al over uit?

Kiest u voor de traditionele kalkoen tijdens het hoofdgerecht of neigt u naar een experimentele uitdaging? En met welk voor- en nagerecht wilt u de smaakpupillen van uw gasten prikkelen? In deze blog hebben we een volledig zevengangenkerstdiner uitgewerkt, waarmee u uw gasten verrast en waarvan iedereen gegarandeerd zal genieten.

Bijzonder kerstgerecht

Amuse

Zalmbonbons (4 personen)

Ingrediënten:
  • 4 plakjes gerookte zalm
  • Hollandse garnalen
  • Handje rucola
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el mayonaise
  • 1 limoen
  • 2 el gehakte bieslook
  • Peper en zout
  • Plasticfolie
Bereiding:
  • Rasp de schil van de limoen en pers de limoen
  • Meng het sap met de mayonaise, crème fraîche en bieslook;
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg de garnalen toe, waarna het 10 minuten in de koelkast mag opstijven
  • Leg de rucola op een bordje en verdeel de vulling over 4 porties
  • Leg een plakje zalm op de rucola, voeg de vulling hier bovenop toe en rol de zalm op tot een balletje
  • Verdeel tot slot de geraspte limoen over de zalmbonbons
Bijzonder kerstgerecht

Voorgerecht

Bruschetta’s met paddenstoelen (4 personen)

Ingrediënten:
  • 1 ciabattabrood
  • 100 gr paddenstoelen
  • 4 rode uien
  • 8 tenen knoflook
  • Verse peterselie
  • 1 el balsamicoazijn
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
Bereiding:
  • Snijd het brood in sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie. Grill ze hierna licht krokant
  • Wrijf de bruchetta’s aan één zijde in met knoflook
  • Hak de knoflook fijn samen met de ui en fruit in de pan
  • Hak de paddenstoelen grof en bak mee in de pan
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg de fijngehakte peterselie toe
  • Blus af met balsamicoazijn en laat iets inkoken
  • Verdeel het paddenstoelenmengsel over de bruchetta’s en rasp de Parmezaanse kaas erover. Optioneel: extra peterselie ter garnering
Bijzonder kerstgerecht

Soep

Bloemkoolsoep met krokante spekjes (4 personen)

Ingrediënten:
  • Halve bloemkool
  • 500 ml kippenbouillon
  • 50 ml room
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 4 plakken ontbijtspek
  • Verse bieslook
  • Peper
  • Olijfolie
Bereiding:
  • Verwarm de oven op 180 °C en bekleedt het rooster met bakpapier
  • Snijd de bloemkoolroosjes van de steel, spreid ze over het bakpapier en besprenkel met olijfolie
  • Bestrooi ze vervolgens met komijn en kurkuma en bak ze ongeveer 25 minuten
  • Maak in de tussentijd de bouillon klaar en voeg later de bloemkool hieraan toe (5 min zachtjes koken)
  • Bak de plakken ontbijtspek, laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze tot kleine spekkruimels
  • Blend de bloemkool en bouillon met een staafmixer tot gladde soep, voeg hier 50 ml room aan toe en breng op smaak met peper en zout
  • Snijd de bieslook fijn en voeg tot slot toe voor het opdienen
Bijzonder kerstgerecht

Tussengerecht

Stoofperencarpaccio met balsamico (4 personen)

Ingrediënten:
  • 500 gr stoofsperen
  • Halve sinaasappel
  • 300 ml Port Ruby
  • 215 ml water
  • 100 gr rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 100 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 2 el venkelzaad
  • 5 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 25 gr rucola
Bereiding:
  • Schil de peren (laat het steeltje zitten) en schil de oranje schil van de sinaasappel
  • Breng de port met sinaasappelschil, 150 ml water, rietsuiker, kaneelstokje en kruidnagels aan de kook
  • Zet de peren in het portmengsel en laat ze, op laag vuur, in 35 min gaar worden. Daarna zet u het vuur uit en laat u het geheel 1 uur afkoelen
  • Verwarm de oven op 200 °C
  • Meng bloem met zout en venkelzaad en giet er 1 el olijfolie bij samen met het restant water en roer tot het samenhangend deeg is. Tip: voeg 1 tl extra water toe als het te droog blijft
  • Rol het deeg vervolgens uit tot een zo dun mogelijke lap van 30 x 35 cm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met olijfolie en prik het in met een vork. Bak vervolgens in 20 min lichtbruin en knapperig. Breek hierna de ‘cracker’ in grote stukken
  • Meng de resterende olie met balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren tot dressing en breng op smaak met peper en zout
  • Snijd de peren in de breedte in flinterdunne plakjes en besprenkel met de helft van de dressing
  • Verdeel de plakjes dakpansgewijs over 4 borden en verdeel de rucola erover
  • Besprenkel tot slot met de rest van de dressing

Hoofdgerecht

Varkenshaas met sinaasappel en pruimen (4 personen)

Ingrediënten:
  • 2 knolselderij
  • 250 gr gedroogde pruimen
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 100 ml kippenbouillon
  • 100 ml port, sherry of rode wijn (eigen keuze)
  • 2 sinaasappels
  • 2 el honing
  • Snufje kaneelpoeder
  • 2 el balsamicoazijn
  • 400 gr varkenshaas
  • 150 gr boter
  • Optioneel: cranberrycompote
Bereiding:
  • Kook de knolselderij in 20 min gaar in licht gezout water
  • Verwarm de pruimen met tijm, bouillon en port (of sherry of wijn), zet hierna het vuur uit en laat de pruimen wellen
  • Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers de vrucht uit en verwarm dit samen met de honing, kaneel en balsamicoazijn tot een siroop
  • Snijd de varkenshaas in plakken van 3 cm en bestrooi met zout en peper
  • Verhit 50 gr boter in de pan en bak de varkenshaas 2 min per kant. Houd het vlees vervolgens warm met aluminiumfolie
  • Giet de knolselderij af en stamp, samen met de overgebleven boter, tot puree. Breng op smaak met peper en zout en schep op het bord
  • Bestrijk de varkenshaas met sinaasappelsiroop en leg het op de selderijpuree. Serveer de pruimen en cranberrycompote apart.
Bijzonder kerstgerecht

Nagerecht

Tirameringue (4 personen)

Ingrediënten:
  • 3 eieren
  • Halve citroen
  • 75 gr fijne suiker
  • 50 gr poedersuiker
  • ½ el maïzena
  • Optioneel: rode kleurstof
  • 1 zakje oploskoffiepoeder voor espresso
  • 125 gr mascarpone
  • Half zakje vanillesuiker
  • 5 koffiebonen
  • ½ el cacaopoeder
  • Chocolade (om te raspen)
Bereiding:
  • Splits de eieren en klop het eiwit in een kom luchtig
  • Voeg, wanneer het eiwit stijver wordt, lepel voor lepel de suiker toe
  • Meng poedersuiker met maïzena en spatel het voorzichtig door eiwit. Tip: meng rode kleurstof er doorheen voor een mooi marmereffect
  • Verwarm de oven op 90 °C
  • Schep hoopjes meringue op de bakplaat en maak met een lepel een kuiltje in het midden
  • Bak ze ongeveer een uur en laat vervolgens afkoelen
  • Meng de koffiepoeder met 2 el kokend water
  • Klop de mascarpone los en meng met vanillesuiker en sterke koffie
  • Plet en verkruimel de koffiebodem en schep ze door de mascarpone
  • Schep vervolgens het geheel op de meringue en bestrooi met cacao, chocolade en serveer direct

Kaasplankje

Ingrediënten:
  • Handjevol druiven
  • Gemengde noten
  • Chutney
  • Brie de Meaux Truffe (boterzachte truffelkaas)
  • Blue d’Auvergne Fermier (dieppittige, blauwe kaas)
  • Comté (stevige, kruidige kaas)
  • Munster Gerome AOC (zachte, soepele, maar zeer geurende kaas)
  • Optioneel: kaartjes waarop de namen van de kaas handgeschreven staan
Bereiding:
  • Haal de kazen een kwartier voor het opdienen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
  • Snijd de kazen in verschillende groottes en leg ze mooi op een houten (of leistenen) plank
  • Doe de chutney in een mooi kommetje en zet op de plank
  • Voeg de noten en druiven toe als garnering
  • Optioneel: prik de kaartjes met kaasnamen in de kazen

Meer kerstinspiratie

Wilt u meer inspiratie of kerstgerechten opdoen voor kerst? Weten hoe u uw keuken in kerstsfeer hult of bent u nieuwsgierig naar de trends voor 2023? Kom langs bij een showroom bij u in de buurt en laat u onderdompelen in deze magische, sfeervolle sfeer.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen