Culinair achtgangenmenu voor uw kerstdiner

Genieten aan een goed gevulde kersttafel met vrienden en familie, urenlang kletsen en heerlijk eten en drinken. Veel meer is er niet nodig voor een geslaagde kerst. Natuurlijk, we moeten het dit jaar misschien op een iets andere manier vieren dan we gewend zijn vanwege het coronavirus, maar dat betekent niet dat we er geen feestje van kunnen maken.

Toch blijft het vaak lastig om een juist gerecht te kiezen, zeker als u veel eters krijgt. Omdat dit jaar al lastig genoeg is, hebben we besloten een volledig 8-gangenmenu te maken waarmee u iedereen verrast. Overheerlijke gangen die een feestje maken van uw tafel én ieders smaakpupillen. Dus print deze blog uit, leg ‘m in de keuken en een paar uur later heeft u dit smaakvolle kersdiner op tafel.

Makreelmousse

Amuse (gang 1): Makreelmousse

Benodigdheden:

  • 200 gr makreelfilet
  • 50 gr roomkaas
  • 50 ml slagroom
  • ½ citroen
  • 1 tl mierikswortelpasta
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Fijngehakte bieslook ter garnering

Ontdoe de makreel van de graatjes en het vel en pureer de vis met de roomkaas in de keukenmachine. Rasp de helft van de schil van de citroen en voeg dit -plus het sap ervan- toe aan het makreelmousse en voeg ook de mierikswortel toe. Klop vervolgens de slagroom lobbig en breng op smaak met peper en zout. Doe de mousse in een spuitzak en spuit mooie toefjes in de amuseglaasjes. Gebruik de bieslook als garnering en voor een frisse groene kleur.

Garnalencocktail

Koud voorgerecht (gang 2): Garnalencocktail

Benodigdheden:

  • 300 gr Hollandse garnalen
  • ¼ komkommer
  • Whiskeysaus
  • 2 grote bladeren ijsbergsla
  • 1 citroen
  • Takjes dille

Schil de komkommer, halveer het in de lengte en schraap de zaden eruit. Snijd er vervolgens kleine blokjes van. Rol de slabladeren op en snijd deze in smalle reepjes. Rasp van de citroen een dun laagje van de schil en meng dit met de komkommer. Doe onderin de glaasjes een laagje sla en verdeel de garnalen hierover. Doe er een laagje komkommer op met daarbovenop weer garnalen. Doe dit tot het glaasje vol is en top het af met een dot whiskeysaus met daarop twee/drie garnalen en wat geraspte citroen.

Avocado-crèmesoep

Soep (gang 3): Avocado-crèmesoep

Benodigdheden:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 el citroensap
  • 2 dl yoghurt
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 geperste knoflookteen
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Deze groengekleurde soep is een lichte, romige starter van ieder kerstdiner. Snijd de avocado’s doormidden en pureer het vruchtvlees met citroensap en yoghurt. Voeg de groentebouillon, olijfolie en zout toe en meng het geheel. Breng voorzichtig op smaak met peper en zout.

Tip van MHK KeukenExpert: Serveer de soep niet in een normale soepkom, maar juist in een kop met schotel met wat krokante reepjes Turks brood ernaast.

Kipragoutpastei

Warm tussengerecht (gang 4): Kipragoutpastei

Benodigdheden:

  • 400 gr kipfilet (in blokjes)
  • 1 kleine uit (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 250 gr champignons (plakjes)
  • 400 gr boter
  • 200 ml kookroom
  • 3 tl gedroogde dragon
  • 2 el bloem
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Kruid de kipblokjes met peper en zout en bak ze rondom bruin aan. Voeg knoflook en ui toe en bak al omscheppend tot de uit glazig ziet. Voeg de bloem toe en bak al roerend een minuut mee. Doe de champignons erbij en bak al roerend tot ze iets zachter zijn. Hierna mag de kookroom en dragon erbij en laat dit op 5 minuten zachtjes inkoken. Breng alles op smaak met peper en zout.

Vanille-citroenspoom

Spoom (gang 5): Vanille-citroenspoom

Benodigdheden:

  • 25 cl limoncello
  • 25 cl rum
  • 500 mg slagroom
  • 100 gr suiker
  • 3 limoenen

Pers de limoenen en breng dit met de slagroom, rum, limoncello en de suiker aan de kook. Laat het mengsel rustig afkoelen en vries het in. Haal het twee uur voor het opdienen uit de vriezer en klop het ijs -nét voor het serveren- met de mixer, waarna u het in champagneglazen schenkt.

Eendenborst met rode wijnsaus

Hoofdgerecht (gang 6): Eendenborst met rode wijnsaus

Benodigdheden:

  • 4 eendenborstfilets
  • 4 sjalotjes (gesnipperd)
  • 500 ml droge rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 bakje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 10 zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • 35 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven op 200 graden. Verhit 25 gr boter in een pan en bak de eendenborsten 5 minuten op de huid tot deze krokant is. Draai ze vervolgens om en bak ze nog zo’n 3 minuten. Leg het vlees in een braadslede en zet 15 minuten in de oven. Laat hierna het vlees rusten onder aluminiumfolie.

Doe de sjalotjes in het bakvet in de pan en fruit ze 2 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de tijm, peperkorrels, laurier en rode wijn toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 5 minuten op hoog vuur inkoken tot het stroperig wordt. Voeg vervolgens de bouillon toe en zeef de saus terug in de pan. Draai het vuur laag en voeg 10 gr boter toe, waarna u het op smaak brengt met zout en peper en kunt serveren.

Zelf kiezen

Kaas (gang 7): Zelf kiezen

De juiste kaasplank is puur gebaseerd op uw eigen smaak. Wel is het zo dat een kaasplank hoort te bestaan uit verschillende kazen om de smaken goed tot haar recht te laten komen. De soorten kaas bestaan uit:

  • Harde kazen (Manchego, Comté of oude kaas)
  • ‘Stinkkazen’ (Epoisses, Pont-l’Évêque of Vieux de Boulogne)
  • Zachte kazen (Chèvre de Provence of Sainte-Maure de Touraine)
  • Mild en romig (Skaepsrond of Vacherin Mont d’Or)
  • Blauwe kazen (Roquefort, Perl Lâs of Cabrales Valdeón)
Tiramisu

Dessert (gang 8): Tiramisu

Benodigdheden:

  • 400 gr mascarpone
  • 2 pakken lange vingers
  • 4 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 150 gr poedersuiker
  • 250 ml koude koffie
  • 200 gr pure chocolade (geraspt)
  • Cacao
  • 2 el amaretto

Klop de eiwitten in de keukenmachine stijf en klop in een andere kom de eidooiers met suiker tot een bleke, luchtige massa. Spatel de mascarpone erdoor en vervolgens ook de eiwitten. Meng de amaretto door de koffie en leg een laagje lange vingers (die u in de koffie heeft gedrenkt) in een diepe, rechthoekige schaal. Bedek met het mascarponemengsel en bestrooi met chocoladeschilfers. Ga zo door tot de schaal vol zit en eindig met een laagje mascarponemengsel. Bestuif de tiramisu met een laagje cacao en zet deze minstens 3 uur in de koelkast.

Fijne dagen en… eet smakelijk!

Kernstdiner
Meer inspiratie voor heerlijke gerechten opdoen? Of wegdromen bij de mooiste food travels? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en fantastische recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
aanverwante artikelen
Keuken­magazine
Keuken­planner