Culinaire reizen – Vijf smaakvolle bestemmingen

Italië: La dolce vita

1. Italië: La dolce vita

De onbetwiste nummer één als het gaat om de combinatie eten-reizen: Italië. In ieder gehucht, ieder dorp en iedere stad proef je la dolce vita (‘het zoete leven’). Een echte culinaire trip door dit land begint rondom de Amalfikust in het zuiden, waar u zich tegoed doet aan verse vis, frisse limoncello en natuurlijk de pizza Napoli. Reist u vanuit hier naar boven, dan belandt u in Toscane. Een geweldige streek waar regionale gerechten en authentieke producten en ingrediënten het bord bepalen. Denk aan bruschetta, risotto al tartufo of pasta carbonara, allen geflankeerd door een heerlijk glas wijn uit dezelfde regio, van het groene, ruige Sardinië of van het zuidelijk gelegen Sicilië .

“Een ongeëvenaarde streek waar regionale gerechten en authentieke producten en ingrediënten het bord bepalen.”

Reist u verder noordwaarts, dan bereikt u in de regio Emilia-Romagna met de Culinaire Hoofdstad 2021 in het centrum: Parma. Een stad die eigenlijk geen uitleg nodig heeft, want iedereen kent wereldberoemde product: de parmaham. En om de culinaire trip in stijl af te sluiten, gaat u iets meer naar het noordwesten, naar de havenstad Genua. Dit is de bakermat van de pesto, het groene goud dat veel gerechten in extase brengt.

Zuid-Afrika: Meer dan vlees van de braai

2. Zuid-Afrika: Meer dan vlees van de braai

Zuid-Afrika is voor velen een geliefde bestemming vanwege de schitterende natuur en de bijzondere wildparken. Maar wist u dat het land zich ook op culinair niveau kan meten met de rest van de wereld? Vooral de West-Kaap staat bekend om haar hoeveelheid unieke restaurants met idem menukaart, luxe sterrenrestaurants en grill-barretjes waar grote stukken vlees worden geroosterd op de braai.

Wanneer u een reis door de West-Kaap maakt, is het haast onmogelijk om geen wijngaard te bezoeken. Zo vindt u ten oosten van Kaapstad, in de regio Stellenbosch, de meest mooie wijnhuizen met bekende namen, terwijl er rondom de Hemel en Aarde-vallei verschillende, kleinere wijnhuizen te vinden zijn met overheerlijke wijnen. Het spreekwoord ‘klein, maar fijn’ gaat hier dan ook perfect op.

Mexico: Bonen en streetfood

3. Mexico: Bonen en streetfood

De Mexicaanse keuken is er eentje waar we onze vinger bij aflikken. Denkt u maar eens burrito’s, taco’s, diverse salsa’s of guacamole. Begint u al te likkebaarden? Eigenlijk is het in Mexico een combinatie van het weer (vaak zonnig en warm), de sfeer in een Mexicaans restaurant (gitaarmuziek op de achtergrond en een geroezemoes van alle stemmen) én het gebruik van gewassen van het land, zoals maïs, verschillende granen en bonen. Simpele ingrediënten, maar waar de Mexicanen de meest verrassende gerechten mee klaarmaken. Thuis, in restaurants of op straat.

De stad Oaxaca, gelegen in de gelijknamige streek in het midden van Mexico, staat bekend om haar streetfood. Op alle straathoeken vindt u hapjes en drankjes die passen bij de regio, met als bekendste soort de Tlayuda. Deze grote tortilla is gevuld met gekoelde (zwarte) bonen, sla, tomaat, avocado, vlees en een flinke lading kaas. Een ander bekend gerecht is de Tamales Oaxaqueno. Dit zijn Mexicaanse knödels die worden gestoomd in bananenbladeren en zijn gevuld met hartige en zoete vullingen. Disfrute puro!

Griekenland: Gespecialiseerd in eten

4. Griekenland: Gespecialiseerd in eten

Als er een volk bestaat dat zich gespecialiseerd heeft in eten, dan zijn het de Grieken wel. Zij beheersen het spel van knoflook, olijfolie, kruiden, granen en vlees als geen ander. De Griekse keuken kenmerkt zich dan ook door gezelligheid, eten in grote groepen en ‘liever te veel dan te weinig’ klaarmaken.

“Als er een volk bestaat dat zich gespecialiseerd heeft in eten, dan zijn het de Grieken wel.”

Typische gerechten uit de Griekse keuken zijn moussaka uit de oven, sterke tzatziki (yoghurtsaus), Griekse salades met olijf en feta en verschillende deeggerechten. Maar natuurlijk zijn er -zeker op de eilanden- ook verschillende soorten verse vis te krijgen die de direct vanuit zee de keuken in verdwijnen en er als een overheerlijk gerecht uitkomen. Maar wist u dat Grieken ook dol zijn op stoofschotels? Neem bijvoorbeeld de stifado: een stoofpotje met rundvlees, ui en risoni (een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel). Bent u geen fan van uit? Kies dan voor de youvetsi: een soortgelijk gerecht, maar dan zonder ui en met lamsvlees.

Argentinië: 65 kg vlees per jaar

5. Argentinië: 65 kg vlees per jaar

De gastronomie van Argentinië wordt gekenmerkt door vlees. Niet voor niets staat het land wereldwijd bekend om haar vlees van de allerhoogste kwaliteit. Gemiddeld eten de Argentijnen dan ook zo’n 65 kilo vlees per persoon per jaar (even ter vergelijking: in Nederland is dat ongeveer 39 kilo), met als absolute kroonspanner de Argentijnse steaks welke het liefst op open vuur worden bereid en worden geserveerd met een lichtpikante chimichurri en een (liefst stevige) rode wijn van eigen bodem.

Een ander bekend Argentijns gerecht is de choripán. Dit is een kleine baguette die wordt gevuld met sappige chorizo en -hoe kan het haast anders- chimichurri. De choripán is typerend voor de wijk Boca in Buenos Aires en bij iedere eetgelegenheid te vinden. Nu we het trouwens hebben over Boca: wist u dat dit de bakermat is van de tango?

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner