Barcelona

Meer dan alleen tapas

De Spaanse stad Barcelona is al sinds jaar en dag populair bij toeristen over de hele wereld. En niet voor niets, want deze heerlijke stad heeft, naast bekende attracties als de Sagrada Familia, Park Guëll en de wereldberoemde Ramblas, veel meer te bieden. Ook op culinair gebied. Barcelona staat bekend om zijn ongelooflijke culinaire scene.

De stad heeft een overvloed aan restaurants, (tapas)bars (bodega’s) en markten die een breed scala aan heerlijke gerechten en dranken bieden. Kortom: een bezoek aan Barcelona betekent een bijzondere culinaire ervaring om van te genieten. Reden genoeg voor ons om deze stad te bezoeken en onze tips te delen met u.

Culinaire reizen: Barcelona is meer dan tapas

Tapas

We kunnen er niet omheen: een van de belangrijkste attracties van Barcelona’s eet- en drinkscene is natuurlijk tapas. Tapas zijn kleine hapjes die vaak worden geserveerd met een glas cava of witte of rode wijn, en een belangrijk onderdeel van de Spaanse eetcultuur zijn. In de stad zijn dan ook talloze barretjes te vinden waar u kunt genieten van deze kleine lekkernijen, zoals het in 1929 opgerichte El Xampanyet (gelegen in de wijk El Born).

"Tapas zijn kleine hapjes die vaak worden geserveerd met een glas cava of witte of rode wijn, en een belangrijk onderdeel van de Spaanse eetcultuur zijn."

Enkele van de meest populaire tapas zijn ‘patatas bravas’ (gefrituurde aardappeltjes met een pikante saus), ‘croquetas’ (gefrituurde balletjes met verschillende vullingen) en ‘calamares a la Romana’ (inktvisringen).

Culinaire reizen: Barcelona is meer dan tapas

Paella

Een andere must-try is natuurlijk paella. Oorsponkelijk komt het uit Valencia, maar wordt door heel Spanje gegeten -met name aan de kust. Paella is een rijstgerecht dat vaak wordt bereid met kip, zeevruchten, konijn of een combinatie van deze ingrediënten, opgediend in grote pannen om te delen met vrienden en familie.

In Barcelona zijn er dan ook talloze restaurants die overheerlijke paella serveren, zoals bij Xiringuito Escribà. Hier doet u uzelf tegoed aan een ‘Paella Marinera’ (met zeefruit) of een ‘Paella Valenciana’ (volgens authentiek recept uit Valencia).

Crema Catalana

Nog een lekkernij die u niet mag missen tijdens een stedentrip naar Barcelona is ‘Crema Catalana’, Catalaanse crème. Dit is een dessert dat is gemaakt van custard, suiker en citroenschil en wat wordt gekarameliseerd onder een laagje suiker en vervolgens wordt gekoeld. Het resultaat is verbluffend romig en past perfect bij een kopje espresso of een glaasje dessertwijn.

Om hiervan te smullen gaat u naar Granja Viader (Carrer d’en Xuclà 4, El Raval), Els Quatre Gats (Carrer de Montsió 3, El Gotico) of Elche (Carrer de Vila i Vilà 71, Poble-Sec).

"Het resultaat is verbluffend romig en past perfect bij een kopje espresso of een glaasje dessertwijn."

Culinaire reizen: Barcelona is meer dan tapas

Paradijs van zeevruchten

Omdat Barcelona aan de Middellandse Zee ligt, is er een overvloed aan verse vis en zeevruchten. Het is dan ook geen geheim dat veel van de beste visrestaurants zich in de buurt van de haven bevinden. Hier kunt u genieten van verse, lokale visgerechten zoals gegrilde octopus, mosselen en gamba’s.

Tip: ga naar Restaurant Esthvan, gelegen aan de Carrer de Palència 45. Deze verborgen juweel bestaat al meer dan dertig jaar en is nog altijd een familiebedrijf. De kwaliteit van het eten is ongeëvenaard en er wordt louter met verse producten gewerkt. De eigenaren zijn enorm gastvrij, nemen de tijd om de gerechten uit te leggen en wijnen aan te bevelen die goed passen bij de gerechten.

Culinaire reizen: Barcelona is meer dan tapas

Wijn en cava

Naast het eten, worden uw smaakpupillen in Barcelona ook gestreeld door de heerlijke cava’s en lokale wijnen. Cava is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in de regio Penedès, vlakbij Barcelona. Voor een bodega waar u deze lokale cava -samen met een tapa- kunt proeven, hoeft u dan ook niet lang te zoeken.
Maar op wijnvlak is Barcelona vooruitstrevend. Al eeuwen wordt er wijn in de regio geproduceerd, welke dan ook in allerlei soorten verkrijgbaar is. Bijzonder is dat de kwaliteit ervan wordt gewaarborgd door een speciaal keurmerk die Catalaanse wijnen beschermt: het Denominación de Orígen (DO).

KORTOM:
Barcelona biedt een ongelooflijke culinaire ervaring. Eentje die meer dan de moeite waard is om te verkennen en meer is dan alleen tapas. Er is voor ieder wat wils in deze parel aan de Middellandse Zee.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen