Bioborrelen bij onze oosterburen

U bent een genieter, weet wat lekker is en realiseert uzelf dat het goede leven niet vanzelf naar u toekomt. Bio is het basisingrediënt voor uw doen en denken en het is bovenal de perfecte smaakmaker. U gaat niet voor massaconsumptie, maar voor optimaal genieten tijdens dat speciale moment.

Spree Gin

Vloeibare liefdesverklaring aan Berlijn

Ieder verhaal heeft een begin, zo ook dat van Spree Gin . Het begon in de jaren ’60 en ook al doet de naam anders vermoeden, aanvankelijk had het niets met gin te maken. In die tijd bereidde de vader van Gabriel Grote namelijk op kleine schaal bijzonder lekkere kruidenbitter. “Hij was van plan de productie uit te breiden, maar helaas overleed hij te jong,” aldus

Gabriel. Reden genoeg voor hem en zijn zakenpartner Henning Birkenhake om in 2010, in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg, een fabriek op te zetten ter nagedachtenis aan zijn vader. Met als allereerste product de kruidenbitter van zijn vader. Maar omdat beide mannen ook gin-liefhebbers waren, werd al snel duidelijk dat er ook een eigen gin moest komen. “Maar wel een met een regionale voetafdruk,” zo zegt Henning. Na lang nadenken over de typische kenmerken van Berlijn en welk gewas bij de stad hoort, kwamen ze uit op de rivier de Spree en de Spreewald-augurk.

Spree Gin combineert de subtiele aroma’s van lavendelbloesem, sinaasappelschip en zoethoutwortel met de Spreewald-augurken, welke afkomstig zijn van het landgoed Pretschen en het Demeter-keurmerk dragen (kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding). Dit augurkenmaceraat, dat met de hand wordt getrokken, geeft de Spree Gin zijn frisse smaak en wordt de eerste biologische gin van Berlijn zorgvuldig -in zo klein mogelijke partijen- gedistilleerd in de oudste distilleerderij van Europa.

“Wij zien duurzaamheid als een holistische benadering die niet stopt bij de keuze voor onze ingrediënten.”
- Gabriel Grote

Nørderd

De geest van het Waldviertel in de fles

“Bio, dat zijn wij!” verduidelijkt David Wais als we na een reis van ruim 500 kilometer aankomen in het Oostenrijkse Waidhofen an der Thaya. Hij is een van de twee breinen achter de ‘Waldviertler Bio-Vodka Nørderd ’ en runt, samen met zijn partner Johann Ackerl, Pure Organic Products: een groothandel in biologische groenten en granen die gevestigd is in het noorden van Oostenrijk vlakbij de Tsjechische grens.

“Voor ons was de vraag hoe we de geweldige kwaliteit en de heerlijke smaken van het Waldviertel konden delen met de wereld. En het antwoord was snel gevonden: door te bottelen.” Ze werken samen met meer dan honderd boeren die medebepalend zijn voor de smaak van de wodka. De drie wodkasoorten van Nørderd bevatten namelijk alleen ingrediënten die ook op de fles staan: aardappelen, rogge en appels. Allemaal in hun puurste vorm, net als de grondstoffen die 100% biologisch, duurzaam en regionaal geteeld zijn.

“We gebruiken alleen datgene wat de natuur vrijwillig aan ons afstaat. Extensieve landbouw belast de bodem namelijk veel te veel en trekt zo een negatieve invloed op de toekomst,” zegt David resoluut. Ze maken gebruik van een kleine distilleerderij in het nabijgelegen Weinviertel, waar ze de grondstoffen -volgens de voorschriften van het bio-keurmerk en zonder enige toevoegingen- omzetten tot pure, zuivere en unieke distillaten “En dat maakt ons uniek.”

“Het is een enorme kunst om wodka te maken waarin je ook het natuurlijke basisproduct proeft. Met Nørderd is ons dit gelukt.”

- David Wais

Bio Craft bierbrouwerij Finne

Van hobbykelder naar tapkast

Van het Oostenrijkste Waidhofen an der Thaya reizen we terug naar Duitsland, naar het op 900 kilometer afstand gelegen Münster. Hier staat Bio Craft bierbrouwerij Finne.

“Er bestaan meer dan 150 verschillende hopsoorten, vele soorten mout en verschillende soorten gist. Bier is uiteindelijk gewoon een verzamelnaam voor de verrukkelijke variëteit,” vertelt de enthousiaste bierbrouwer Florian Böckermann. Samen met zijn zwager brouwde hij op hobbymatige wijze bier in de kelder van zijn huis, totdat een reis naar Canada hen op een ander idee bracht.

“We waren op het prachtige Vancouver Island waar een bezoek aan een kleine, lokale brouwerij ineens onze ogen openden,” vertelt Florian. Toen ze eenmaal thuis waren lieten ze er geen gras over groeien en richtten hun eigen brouwerij op. Nu, ruim vier jaar later, brouwen ze met hun team de meest hoogwaardige tap- en flesbieren onder de naam ‘Finne’. “Enkel en alleen biologische kwaliteit. En dat proef je.”

“Of het nu bierklassiekers zijn, creatieve nieuwe dranken of seizoensgebonden specialiteiten: bier doet veel meer dan alleen dorstlessen.”

- Florian Böckermann

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner