Quality time in de keuken – Samen of alleen: u heeft altijd een goed gevoel

Samen koken, eten, spelen, huiswerk maken, ontbijten , e-mails beantwoorden of gewoon gezellig met elkaar zijn: de leefkeuken van nu combineert de functionaliteit van een keuken met de warmte van de woonkamer. De keuken anno 2021 vormt het hart van de woning en verdient daarom ook de vormgeving die hierbij past. Maar hoe stel je nou de optimale keuken voor uw eigen situatie?

De eerste stap is het indelen van uw gewenste keuken in verschillende functiegebieden, waarmee u structuur geeft aan het hectische (gezins)leven. Maar naast alle functionaliteiten -van ergonomische, optimale werkhoogtes tot passende inbouwapparatuur- moet de perfecte keuken vooral één ding doen: zorgen voor een goed gevoel.

Singles keuken

Suggesties voor singles

Een keuken voor alleenstaanden hoeft al lang niet meer persé klein en compact te zijn. Veel singles vinden het tegenwoordig erg belangrijk dat een keuken voldoet aan de eisen van een eenpersoonshuishouden en ruimte biedt voor innovatieve en creatieve ideeën.

Singles kiezen vaak voor een open leef- en woonruimte, waarbij de keuken harmonieus samensmelt met het geheel. Daarbij moet de beschikbare bergruimte niet alleen functioneel, maar ook decoratief kunnen worden gebruikt. En voor wie veel thuis werkt, heeft vaak de behoefte aan een vaste plaats die tegelijkertijd ook als relaxplek kan worden gebruikt.

“Singles kiezen vaak voor een open leef- en woonruimte, waarbij de keuken harmonieus samensmelt met het geheel.”

Daarnaast krijgen singles relatief vaak mensen over de vloer. Hier kan een grote, uitschuifbare bar een praktische oplossingen zijn. Maar ook een grote eettafel vlakbij (of in) de keuken in dezelfde stijl doet het erg goed tijdens lange, gezellige avonden.

Huishoudelijk werk? Zo gepiept

Huishoudelijk werk? Zo gepiept

Samen achter het fornuis staan en je te verheugen op het eindresultaat is hartstikke leuk. Lastiger wordt het echter wanneer een van de twee de boodschappen zo heeft opgeborgen dat de ander ze niet meer kan terugvinden. Op dat moment bieden moderne keukenkasten eenvoudige en praktische oplossingen. Dankzij de ingebouwde indelingssystemen wordt de beschikbare ruimte altijd optimaal benut en ligt alles altijd op de juiste plek.

Een andere veelvoorkomende twist bij stellen is wie welke huishoudelijke taak op zich neemt. Maar ook hier ligt de oplossing in de keuken. Door ieder een eigen huishoudzone op zich te nemen, worden die -eerlijk is eerlijk- vermoeiende, dagelijkse klusjes kinderspel. Zo blijft er veel meer tijd over om samen nieuwe recepten en gerechten te ontdekken.

Met alle zintuigen

Met alle zintuigen

Ook dit jaar staan natuurlijke kleuren centraal in de keuken. Naast het klassieke, neutrale wit en zachte crèmekleuren, blijven grijstinten erg populair evenals zwart.

Toch beperkt de natuurlijke kleurenpallet zich niet tot donkere kleuren. Ook in 2021 geldt namelijk dat wat je mooi vindt, absoluut mag! Dus naast alle groentinten zijn ook aardekleuren in de mode, met name de roodachtige terracottatinten. Of kies voor een maritieme flair met een van de vele blauwtinten, waarbij heldere aquakleuren het verlangen naar zon, zee en strand versterken. Of durf de combinatie te maken van metallic-tinten met glanzend goud. Een stoere mix!

“Frisse kleuren zorgen voor sfeer in de keuken, warme tinten juist voor comfort. Modern en puur: dat zijn de klassiekers zwart en wit.”

Een goed gevoel door natuurlijke materialen

Meer dan welk ander materiaal ook, biedt hout warmte en geborgenheid in de keuken. Dit natuurlijke materiaal is een lust voor het oog en blijven mateloos gewild in nieuwe keukens. Steeds populairder worden donkere houtsoorten, zoals walnoot, met hoogwaardige afwerkingen.

Wat ook niet weg te denken is in de keuken, is het succesnummer natuursteen. Naast het gebruik hiervan als werkblad, zien we steeds vaker ook keukenoppervlaktes in beton en marmer, die zich ook nog eens heerlijk laten combineren. Wel een tip: gebruik in dat geval wel een unikleuren keuken, zoals wit.

Een tuin in huis

Een tuin in huis

Niet iedereen heeft voldoende ruimte voor een eigen kruidentuin en op de vensterbank staan kruidenpotjes vaak in de weg wanneer u de boel wilt luchten of schoonmaken. Toch geven verse kruiden net dat beetje extra bij uw gerechten. Ze benadrukken en versterken hun smaak en dragen bij aan de presentatie.

Echter aanraders zijn basilicum, munt, rozemarijn, salie en tijm. Samen vormen ze de groene ziel van onze keuken én, zo blijkt uit onderzoek, dragen ze bij aan een evenwichtiger, gelukkiger en gezonder leven.

Op de bank wegdromen bij de recepten en reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner