Brussel

Belgische chocolade is bekend over de hele wereld en het is haast onmogelijk om over België te praten, zonder het woord ‘chocolade’ in de mond te nemen. Natuurlijk zijn er veel steden bij onze zuiderburen die de chocoladefaam eer aan doen, maar de Belgische hoofdstad Brussel steekt er wat ons betreft toch wel bovenuit. En het mooie is: u bent er al in slechts twee uur rijden vanaf Utrecht.

Slenterend door de straten van Brussel, ziet u talloze Belgische patisserieën met oogverblindende etalages vol verschillende soorten chocolade en suikergoed. De meest wonderlijke creaties trekken aan u voorbij en het is haast onmogelijk om hier niet likkebaardend naar te kijken. Niet voor niets wordt Brussel ook wel de ‘meest verleidelijke stad van Europa genoemd’. Weten waar u moet zijn voor de beste lekkernijen? Wij vertellen het in deze culinaire blog!

Jean Neuhaus

De basis van de Belgische chocolade ligt in Gent, waar men al in de 17e eeuw begon met de chocoladehandel voor medicinale doeleinden. Een trend die in 1857 werd doorgezet door de Zwitser Jean Neuhaus, die verhuisde naar Brussel om er een apotheek te openen met hoestpastilles, drop, spek en tabletten bittere chocolade.

Gaandeweg werd chocolade steeds meer gezien als lekkernij en maakte de apotheek in 1912 plaats voor een snoepwinkel. En met de transitie van apotheek naar snoepwinkel, kwam ook de chocolade in ontwikkeling. Zo ontstond chocoladepasta en praline, terwijl ook de ballotin (het doosje waarin pralinechocolade nog steeds verpakt wordt) bedacht werd. Unieke creaties van chocolade dreven de normale reep naar de achtergrond. En de winkel van Neuhaus? Die bestaat nog steeds, met haar thuisbasis in de Galerie de la Reine 25-27 in Brussel.

“Unieke creaties van chocolade dreven de normale reep naar de achtergrond.”

Chocolademuseum

Bent u in Brussel, dan kunt u er niet omheen: het chocolademuseum Choco Story Museum. In dit eeuwenoude pand neemt u een duik in de wereld van cacao en chocolade en leert u alles over de herkomst ervan. Over de vroeger gebruikte technieken en de hedendaagse materialen om overheerlijke chocolade te produceren. U kunt ook een demonstratie bonbons maken bijwonen en in het bijbehorende winkeltje zijn heerlijke bean-to-bar-chocoladerepen van buitenlandse merken te koop.

Tip van MHK KeukenExpert: in de chocoladefontijn van het museum kunt u zelf koekjes onderdompelen in de zachte, romige chocolade.

Chocolade waar u maakt kijkt

En wanneer u op dit landgoed verblijft, dan is een uitstapje naar het bijzondere maanlandschap van Valle della Luna (Vallei van de Maan) een absolute aanrader. Het verhaal gaat dat God, nadat hij de wereld had geschapen, een aantal stenen over had. Hij wierp deze in de westelijke Middellandse Zee, duwde ze aan met zijn voeten en strooide er verschillende planten en dieren uit alle continenten over uit. Het resultaat? Een vallei in het uiterste noorden van Sardinië, die bestaat uit gigantische rotsformaties en unieke flora en fauna.

Smaakvolle tips

Omdat het onmogelijk is alle chocolatiers in Brussel te beoordelen, delen we een paar van onze aanraders die we hebben ervaren tijdens onze dwaaltocht door Brussel. En de rest? Die laten we aan u om te beoordelen. Deelt u uw tips met ons?

Mary: één van de oudste chocoladewinkels van Brussel. Opgericht door Mary Delluc in 1919 lijkt deze chocolaterie meer op een parfumerie dan patisserie, maar u vindt hier de meest verfijnde bonbons van de stad. Leuke bijkomstigheid: u wordt verwelkomd door poederige pastelkleuren en luxe gouden tinten in het interieur.
Mary - Grote Markt 23, Bussel

Godiva: deze chocolaterie is opgericht in 1926 en vernoemd naar de, met haar wapperende blonde haren, Engelse lady Godiva. Hier komt u niet voor de chocoladerepen of pralines, maar juist voor de ongekend smaakvolle grote, zoete aardbeien met een dikke, knapperige laag Godiva-chocolade.
Godiva – Grote Markt 21, Brussel

BS40: De buitenkant van BS40 is niet bijzonder, maar laat u niet afschrikken. Eenmaal binnen liggen de fantastische pralines van Jean-Phillipe Darcis namelijk op u te wachten. Gemaakt uit pure grondstoffen en weinig verwerkte suiker, waardoor je veel meer chocolade proeft. Leuk weetje: de naam van deze zaak verwijst naar het adres van de chocolaterie.
BS40 – Boterstraat 40, Brussel

Laurent Gerbaud: wilt u ware kunststukjes zien en proeven, dan gaat u hierheen. Hier wordt gewerkt met exclusieve trinitario-cacao uit Zuid-Amerika en kruidige ingrediënten uit het Midden-Oosten en Azië. Extra bijkomstigheid: u heeft vanaf hier prachtige uitzicht over de stad.
Laurent Gerbaud – Ravensteinweg 2D, Brussel

Keuken­magazine
Keuken­planner