Emilia-Romagna - De culinaire hemel van Italië

Toscane, Sicilië of Sardinië: iedereen is er wel eens geweest in een van deze Italiaanse regio’s geweest. Emilia-Romagna klinkt daarentegen in het eerste oor onbekender, totdat u denkt aan luxe sportwagens, de Adriatische kust, balsamico, Parmezaanse kaas, parmaham en het sfeervolle Bologna.

Grote kans dat u wel eens in Emilia-Romagna bent geweest. Jaarlijks trekt deze Noord-Italiaanse regio miljoenen toeristen en niet in de laatste plaats vanwege de vele culinaire hotspots. Niet gek als u zich bedenkt dat vele delicatessen en ingrediënten hun oorsprong vinden in dit gebied. Reden genoeg voor MHK KeukenExpert om dieper in deze regio te duiken en in deze blog mee te nemen op reis.

De culinaire hemel

Balsamico

Dé trots van Modena zijn natuurlijk de automerken Lamborghini, Ferrari en Maserati. Maar culinair gezien is de beroemde aceto balsamico hét product waar de regio zijn naamsbekendheid aan dankt.

Een plek waar u kunt genieten van de flair van een traditioneel familiebedrijf, is Acetaia Malpighi (Via Vignolese 148, Modena). Hier kunt u niet alleen voortreffelijk eten, maar komt u ook alles te weten over de geheimen van witte balsamico. Deze transparante, vloeibare schat van de familie Malpighi is ook praktisch transparant en bezit een onvoorstelbare aromadichtheid. Het wordt 5 jaar opgeslagen in essenhouten vaten en is de zuiverste en schoonste balsamicoazijn van smaak en kwaliteit betreft. Wist u trouwens dat balsamicoazijn niet in kelders wordt opgeslagen zoals wijn, maar op zolders? Dat komt door de fermentatie van azijn, waar van tijd tot tijd temperaturen boven de 20 graden nodig zijn.

Tip van MHK KeukenExpert: Bent u in Modena, bezoek dan ook de oudste worstenwinkel van Italië. Bij Hosteria Giusti vindt u naast kaas, worst en paddenstoelspecialiteiten ook een klein café waar u het échte Italië en zijn bewoners ervaart.

Hosteria Giusti – Via Luigi Carlo Farini 75, Modena

Geboortestad van parmaham

Wanneer u van Modena noordwaarts rijdt, dan komt u langs Parma: de geboortestad van de wereldwijd bekende en ongeëvenaarde Prosciutto di Parma (parmaham). Parmaham is een traditioneel gedroogde, rauw ham die aan strenge eisen moet voldoen voordat het de naam ‘parmaham’ mag dragen.

Bij de ontwikkeling van de smaak spelen meerdere factoren een essentiële rol: drie geselecteerde varkensrassen, hun speciale opfok met maïs, gerst en wei uit het productieproces van de Parmezaanse kaas en de rijpingstijd van de ham van minstens één jaar in de geurige berglucht van de Apennijnen. Het proces begint met een intensieve behandeling met zeezout en eindigt met het brandmerk van de gouden kroon, waaraan het originele product te herkennen is. Bent u in Parma, bezoek dan zeker een van de makers waar u de bereiding van dichtbij meemaakt en ze u alles over het proces vertellen. En u natuurlijk ook laten proeven.

“Prosciutto di Parma is een traditioneel gedroogde, rauwe ham die aan strenge eisen moet voldoen voordat het de naam ‘parmaham’ mag dragen.”

Parmezaanse kaas

Een andere klassieker uit Emilia-Romagna is natuurlijk Parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas). U hoeft niet ver te zoeken in de regio om deze kaas te proeven, want vrijwel ieder restaurant serveert deze krachtige, stevige kaas.

De unieke smaak van de kaas ontstaat doordat de koeien alleen hooi, gras en granen eten; het toevoegen van extra stoffen is ten strengste verboden. Vervolgens drijven de ruim 40 kilo wegende ronde kazen -waarin 600 liter melk is verwerkt- 30 dagen in zout water om vervolgens maximaal drie jaar te rijpen. Pas nadat een kaas door het consortium op echtheid en kwaliteit is gecontroleerd, wordt deze gebrandmerkt en mag het de naam ‘Parmezaanse kaas’ dragen.

Parmezaanse Kaas

Slenteren door nauwe straatjes

Trekt u meer naar het oosten, dan zult u zien dat het landschap van Emilia-Romagna verandert. Hier ademt u frisse lucht tijdens een van de wandeltochten over de bergen van San Marino, geniet u van verschillende lokale (en naar onze mening ondergewaardeerde) wijnen uit Ravenna en eet u verschillende visgerechten aan de Adriatische kust.

En een bezoek aan Emilia-Romagna is natuurlijk niet compleet zonder bezoek aan het sfeervolle Bologna . Dankzij de oudste universiteit van Europa staat de hoofdstad van Emilia-Romagna bekend als studentenstad, waardoor er overal levendigheid en gezelligheid te vinden is. Slenter uren door de nauwe straatjes, doe uzelf tegoed aan een gelato (ijs) en snuif het heerlijke Italiaanse leven op.

Ja, Emilia-Romagna is een onbekende, bekende parel van het prachtige Italiaanse land.

“Slenter uren door de nauwe straatjes, doe uzelf tegoed aan een gelato (ijs) en snuif het heerlijke Italiaanse leven op.”
Op de bank meereizen met MHK KeukenExpert of inspiratie opdoen? Vraag dan ons Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner