Galway - Te kust en te keur

Wie denkt aan Ierland, denkt al gauw aan Dublin, Cork of Limerick. Gaat u echter helemaal naar de westkust, dan stuit u op de Galway. Een universiteitsstad aan de Atlantische Oceaan die talloze culinaire verrassingen herbergt. Tel daarbij op de verlaten stranden, de duizelingwekkende kliffen en het alternatieve nachtleven en u snapt meteen waarom deze bijzondere stad in 2020 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Dat trok natuurlijk onze aandacht. We zijn op pad gegaan in deze Ierse stad om voor u de geheime plekjes van de stad te ontdekken. Plekken waar u het typisch Ierse leven ervaart, waar u op zaterdag de beste pints drinkt en waar u moet zijn voor verse oesters. Want Galway, daar geniet men van het leven.

Vrije, liberale levensstijl

Vrije, liberale levensstijl

Vlakbij de oevers van de ruige Corrib-rivier ligt de oudste pub van Galway, de Tigh Neachtain. Deze pub staat symbool voor de vrije en liberale levensstijl die de mensen uit de stad bezitten. Dit was bijvoorbeeld de plek waar vroeger vrouwen ook gewoon naar de kroeg mochten. Weliswaar alleen in aparte, gelambriseerde gedeeltes (de zgn. ‘snugs’), maar toch… dit was al een wezenlijk verschil met de rest van het land en bovendien hadden de vrouwen op deze manier geen last van opdringerige mannen.

“Leven en laten leven, dan is het motto van deze stad.”

‘Leven en laten leven’, dat is het motto van deze stad, met de bijnaam ‘City of Tribes’ (een bijnaam die ontstond door de veertien clans die de stad stichtten). En dat motto wordt vandaag de dag nog steeds in leven gehouden door de aanwezigheid van studenten en de keur aan evenementen, variërend van het oesterfestival tot aan het zomerse, internationale kunstforum dat jaarlijks wordt gehouden.

‘City of Tribes’

Bier als onderdeel van het leven

Bij zo’n sociale stad hoort natuurlijk ook bier. En niet zomaar bier, maar de zwarte stout met een hoge gisting en romige schuimkraag. Gaat er al een belletje rinkelen? We hebben het over het bier waarmee de familie Guinness uit Dublin wereldberoemd werd.

Traditioneel bier doet het trouwens altijd goed in Ierland. Of het nu gaat om pint bij een ‘full Irish breakfast’ (bestaande uit roerei, spek, bonen en bloedworst), op een bruiloft of bij een schaal vol oesters: bier hoort erbij. Het maakt deel uit van de ongehaaste levensstijl van de Ieren, die de tijd nemen voor een praatje en altijd in zijn voor folkloremuziek.

De plaatselijke brouwerij Soulwater spreekt dan ook over ‘zielenwater’ wanneer ze het hebben over hun eigen Kojackbier (een lichtere variant van de Guinness). Streekbier, dat ruim geschonken wordt in de legendarische Crane Bar , waar op vrijdagavond de Ierse ziel ontwaakt. Deze plek zindert wanneer de locals er binnenkomen en er liederen van weleer klinken. En zo gauw er een ‘Galway girl’ begint te dansen op de klanken van een viool, snapt u meteen waar zanger Ed Sheeran zijn inspiratie voor het gelijknamige liedje vandaan heeft gehaald.

Bier als onderdeel van het leven

Galway Food Tour

Helaas heeft de Ierse keuken, in tegenstelling tot het Ierse bier, nog steeds te maken met een stigma. Het zou fantasieloos, vet en saai zijn. Maar wie verder kijkt, merkt al snel dat het groene eiland veel meer te bieden heeft dan ‘Irish stew’ en ‘Shepherd’s pie’. Een mooie manier om dit te ervaren is de Galway Food Tour die wordt verzorgd door Sheena Dignam, een bewoonster van Galway die vrijwel iedere winkelier persoonlijk kent en je langs de mooiste, culinaire pareltjes neemt voor verse oesters op de zaterdagmarkt en andere smaakexplosies.

Zo wandel je langs Griffins Bakery , een nauwe bakkerij die beroemd is vanwege het twee meter lange witbrood dat er wordt gemaakt. “Palingbrood,” aldus eigenaar Jimmy Griffin, “heeft te maken met mijn duikongeluk toen ik, voor de kust van Galway, werd gebeten door een agressieve zeepaling.”

Galway Food Tour

Wereldse gerechten

Al klinkt, oogt en ruikt Galway typisch Iers, ook hier vindt u een sushirestaurant (WA Cafe), Indiase curry (Bean Tree) of geniet u van slow food bij restaurant Kai. En dat laatste, slow food, dat proef je direct bij Kai, want de ‘Claire Crab Salade’ en de ‘Jarka Dash Squash’ zijn werkelijk goddelijk. Letterlijk, want door het glazen dak van dit restaurant heeft u direct zicht op de gotische kathedraal van St. Ignatius.

Loopt u trouwens verder, richting de Spaanse Poort, dan stuit u op Cupán Tea, waar u zich midden in het Victoriaanse tijdperk waant. Hier worden bijzondere theesoorten en zoetigheden geserveerd door dames in Victoriaanse rokken en kanten hoofdkapjes.

“Mensen horen te praten met en genieten van elkaar.”

Poëzie in een sterrenrestaurant

De zilte, ruwe zeelucht vanaf de Atlantische Oceaan toucheert onze smaakpupillen. Tijd om twee andere culinaire must-do’s van Galway te bezoeken. De eerste is Ard Bia , een bruine kroeg waar Amelia en haar vlotte dames de scepter zwaaien en waar mobiele telefoons uit den boze zijn. “Mensen horen te praten met en genieten van elkaar,” aldus Amelia. Hier vindt u sodabrood met zeewierboter en zeeduivel met tuinkers, voorzien van bijpassend wijnarrangement.

“Mensen horen te praten met en genieten van elkaar.”

Hoe anders is het in sterrenrestaurant Loam , waar fijnproevers plaatsnemen in een industriële ruimte met een glazen showkeuken. Chef-kok Enda McEvoy haalt haar ingrediënten bij Ierse boerderijen, waarmee ze fantastische 3-, 5- en 7-gangendiners kookt met bijpassende wijnen. Sommelier Niall Flynn schenkt ons een Riesling van wijnhuis Max Richter, terwijl we genieten van de inktvis, shiitake en ei en deelt op beeldende wijze enkele bezienswaardigheden.

De magische kust van Ierland

De magische kust van Ierland

Naast de culinaire geneugten, is Galway ook de poort naar het groene hart van Ierland. Zo bereikt u vanaf hier het Connemara National Park, het Killarney Fjord, de Ring of Kerry, de Aran Islands en de legendarische Cliffs of Moher. Laatstgenoemde bezoekt u overigens het beste net voor zonsondergang, wanneer alle touringcars weg zijn en u de kliffen voor uzelf heeft. Het pad loopt vlak langs de steile kust, is meer dan acht kilometer lang en torent tot wel 214 meter boven de diepblauwe zee uit. En met een beetje geluk ziet u zelfs nog walvissen, terwijl ze zich een weg banen door de turbulente oceaan.

Een perfecte afsluiting van onze reis door Galway, een heerlijk stad die wordt omgeven door overweldigende natuur en ontelbare, verborgen (culinaire) parels herbergt.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner