Intense smaken van Marrakech

Puur en kleurrijk

Op een kleine vier uur vliegen van Nederland, ligt het ‘land van 1001 nachten’: Marokko. Snikhete woestijnen, grote en drukke steden, kleine en schilderachtige dorpjes, het ruige Atlasgebergte, indrukwekkende moskeeën en een zwoele kustlijn -Marokko is om verschillende redenen wereldberoemd. Maar misschien is de belangrijkste reden om Marokko te bezoeken, wel de keuken.

De Marokkaanse keuken is bekend over heel de wereld en dat is niet voor niets. Nergens weten ze ingrediënten zo puur en zo intens van smaak te combineren tot overheerlijke en tongstrelende gerechten. Wij zijn afgereisd  naar Marrakech, een van de populairste Marokkaanse steden om de proef op de som te nemen. Bissaha (eet smakelijk)!

Culinaire reizen: Intense smaken van Marrakech

Zeitoun Café

Zo gauw de avond valt over het Djemaa el-Fna-plein in Marrakech, stijgen de geurige rookwolken op boven de tientallen eetstalletjes. Op de achtergrond zijn slangenbezweerders druk bezig met hun fluit, verspreiden verhalenvertellers de meest mythische verhalen en lopen ontelbare mensen kriskras door elkaar.

We zitten op het dakterras van het Zeitoun Café (107 Place Jemaa El Fna, Marrakech), terwijl we uitkijken over het befaamde plein. Niet voor niets hebben we deze plek uitgekozen, omdat ze hier een van de beste kip- en lamstajine van de stad serveren. Maar ook overdag is dit een fijne plek, vanwege de verse fruitsappen, heerlijke snacks en bastilla (hartig Marokkaans bladerdeegtaartje) die ze hier hebben.

"Tijdens de feestdagen is het openbaar vervoer gratis, dus niemand hoeft zich zorgen te maken over een glühwein (of warme chocolademelk met rum) extra."

Culinaire reizen: Intense smaken van Marrakech

La Palette

Marokkaanse gastvrijheid in een Frans jasje: dat is waarom u naar La Palette (24 Rue Moulay Ali, Marrakech) gaat. Via de lichte en zonnige entree loopt u naar de open ruimte met zeer hoge plafonds en vergaapt u zich aan allerlei kunstwerken aan de muur.

In deze haast industriële setting -dankzij het veelvuldig gebruikte marmer, hout, beton en metaal- doet u uzelf tegoed aan tomatenconfituur, geroosterde pompoen, rode curry en lamsmuis bereid met grofgesneden pistache. Toegegeven, het prijsniveau is -zeker voor Marokkaanse begrippen- vrij hoog, maar daar staat een sfeervolle setting met heerlijk eten tegenover.

Culinaire reizen: Intense smaken van Marrakech

Votre Table

Bij Votre Table (‘Jouw tafel’, Kennaria Immeuble el Biaz Numéro 3, Marrakech) vindt u een van de lekkerste lunches in Marrakech. U kunt zowel binnen als buiten van uw eten genieten, waarbij het laatste een absolute aanrader is. Via drie trappen geraakt u op het dakterras met een fantastisch uitzicht (zowel overdag als tijdens/na zonsondergang).

Ze serveren hier goed gekruide, smaakvolle maaltijden, zoals limoenkip, langzaam gegaard rund- en lamsvlees en (mierzoete) desserts. Votre Table is dé plek om even de drukte van de stad te ontvluchten.

Culinaire reizen: Intense smaken van Marrakech

Nomad Marrakech

De lokale restauranthouder Kamal Laftimi (bekend van Café des Épices en Le Jardin) heeft de handen ineengeslagen met Fransman Sebastian de Gzell en hebben samen Nomad Marrakech opgezet (1 Derb Aarjane, Marrakech).

Dit restaurant, gelegen in de medina van de stad (het oude gedeelte), serveert lunch en diner en u wordt bediend door zeer vriendelijke en opgewekte serveerders. Geniet van een mezze (plaat met verschillende gerechtjes om te delen), harissa-bloemkool met geroosterde chermoula, sardientjestaart of de zelfontwikkelde Nomad-burger. Tip: wilt u op het dakterras genieten van uw eten? Reserveer dan van tevoren.

Culinaire reizen: Intense smaken van Marrakech

Streetfood

Marrakech staat bekend om haar talloze, mobiele eettentjes en verscholen afhaalplekjes verspreid door de souk en de rest van de stad.

Wanneer u op het Djemaa el-Fna-plein links, langs het restaurant “Les Terrasses de l’Alhambra’, de souk inloopt, ziet u al snel aan uw rechterhand een reeks aan kleine toonbankjes. Loop deze niet zomaar voorbij, maar neem plaats op de bankjes die erachter staan. Hier wordt namelijk ‘mechaoui’ op traditionele wijze bereid. Het volledige lam wordt aan een spit boven het vuur geroosterd óf in een gat in de grond gebraden. Zo gaar, dat het vlees er uiteindelijk bijna vanzelf vanaf valt.

Leuke bijkomstigheid is dat in die ‘zelfgemaakte ovens’ ook ‘tanjia’ wordt bereid. De aardewerken kruik wordt gevuld met lamsvlees, citroen en enorm veel kruiden en vervolgens uren in het gat gehangen en gegaard. Een gerecht vol smaak en verschrikkelijk lekker.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen