Typisch Turks - 5 Culinaire hotspots in Istanbul

Er is bijna geen stad te noemen die zo gemêleerd is qua bevolking als Istanbul. Al sinds mensenheugenis hebben er zich verschillende bevolkingsgroepen gevestigd in deze Turkse stad, waardoor het een unieke wirwar is van culturen en eetgewoontes. En naar die eetcultuur zijn wij natuurlijk reuzebenieuwd!

Daarom zijn we afgereisd naar de enige stad ter wereld die zowel op het Europese als Aziatische content ligt en hebben we ons laten verrassen door de Turkse gastvrijheid en de meest geweldige gerechten. In deze blog delen we onze vijf favoriete plekken die u bij een stedentrip naar Istanbul absoluut niet mag missen. Reis met ons mee naar het vroegere Constantinopel en ontdek hoe veelzijdig Istanbul is.

5 Culinaire hotspots in Istanbul

#1 Ontbijten tussen de locals

Voor velen de beste plek voor een ontbijt in Istanbul: Van Kahvalti Evi. Dit restaurant ligt op ongeveer een kwartier lopen vanaf de Galatatoren in de wijk Cihangir.

Aan robuuste houten tafels begint u hier, temidden van de lokale bevolking, uw dag met uiteenlopende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan versgebakken brood, verschillende soorten warme en koude groentes, olijven en dadels en diverse kazen. Allemaal geflankeerd door versgeperst vruchtensap, thee of een sterke Turkse koffie. Onze tip voor een overheerlijk ontbijt? Probeer ‘menemen’, een typisch Turks ontbijt met roerei, tomaat, ui en peper. Of ga voor ‘simit’, een soort Turkse bagel met sesamzaad.

Ontbijten tussen de locals

#2 De plek voor iedere zoetekauw

Om bij Cafer Erol te geraken, moet u de Bosporus oversteken met de ferry. U vaart naar Kadiköv: ooit een klein, apart dorp, maar inmiddels onderdeel van de huidige stad Istanbul. Maar wel met een groot verschil, want Kadiköv heeft de sfeer van een klein dorp weten te behouden dankzij de gezellige pleintjes, nauwe straatjes en bijzondere winkels.

“Kadiköv heeft de sfeer van een klein dorp weten te behouden dankzij de gezellige pleintjes, nauwe straatjes en bijzondere winkels.”

Cafer Erol is niet per definitie een restaurant of café. Het is meer een verzamelplek van ontelbare zoetigheden. Direct bij binnenkomst wordt u overweldigd door de rijen snoepjes, Turks fruit, marsepein en verschillende soorten groenten en fruit op siroop. Maar ook gesuikerde tomaten, zoete uien en gekarameliseerde sinaasappel. Eigenlijk kunt u het hier zo gek bedenken als u wilt en ze hebben het wel. Een bijzondere, zoete start van uw reis door Istanbul!

De plek voor iedere zoetekauw

#03 Rijke, Ottomaanse geschiedenis

De beste manier om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de stad en het land, is door naar Matbah Restaurant te gaan. Dit restaurant, waar vroeger gerechten werden geserveerd aan Ottomaanse Sultans, ligt direct achter de wereldberoemde Hagia Sophia in de wijk Sultanahmet. Hier wordt u onderdompelt in de Ottomaanse geschiedenis qua eten én qua inrichting.

Bij Matbah worden traditionele smaken geserveerd, terwijl u geniet van een levendige ambiance en -hoe kan het ook anders- de Turkse gastvrijheid. Wat denkt u bijvoorbeeld van luxe, uitgebreide mezze (kleine gerechtjes die u deelt met uw gezelschap)? Of heerlijk mals lamsvlees, rijk gevulde sauzen en desserts met rozenwater? Matbah Restaurant is bij uitstek een plek om uw zintuigen te prikkelen.

Rijke, Ottomaanse geschiedenis

#4 Voor vleeseters en vegetariërs

Typisch Turkse gerechten eten in een stijlvolle setting? Dan zit u bij Köşebaşı gebakken. Ze serveren hier verschillende koude en warme starters (mezze), frisse salades, ovengerechten en mals vlees van de barbecue. Grote voordeel van dit restaurant is dat u hier, in tegenstelling tot veel andere restaurants, als vegetariër ook goed aan uw trekken komt.

Köşebaşı is door verschillende tijdschriften uitgeroepen tot een van de beste vijftig restaurants van de wereld en ze bedienen er ook regelmatig (inter)nationale bekendheden. Het is weliswaar niet de goedkoopste plek om te eten in Istanbul (overigens ook niet heel duur in vergelijking met Nederland), maar u krijgt hier absoluut waar voor uw geld.

Tip van MHK KeukenExpert:
Köşebaşı is gevestigd op verschillende plekken in de stad, maar ze hebben allemaal dezelfde charme en sfeer met dezelfde uiteenlopende gerechten.

#5 Beste döner van Istanbul

Bent u in Istanbul, dan mag een broodje döner natuurlijk niet ontbreken. Het wereldberoemde streetfood is eigenlijk over in Istanbul wel te vinden, maar wat ons betreft steekt Donerci Sahin Usta er met kop en schouders bovenuit.

Dit kleine tentje, gelegen in de wijk Eminönü en op een kwartiertje lopen van de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee, is onder de lokale bevolking een van de populairste plekken voor een broodje döner. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er vaak een lange rij staat, maar laat u zich hierdoor niet weerhouden: het (korte) wachten is deze smaakvolle hap meer dan waarrd.

Tip van MHK KeukenExpert:
Een alternatief voor Donerce Sahin Usta is Kasap Osman. In dit kleine eetcafé/restaurantje serveren ze naast döner ook andere vleesgerechten, zoals kebab en lahmacun. U vindt Kasap Osman in de wijk Hocapaşa, op vijftien minuten lopen vanaf het Topkapıpaleis.

Beste döner van Istanbul

Onze favoriete typisch Turkse gerechtjes

Naast het bezoeken van bovenstaande culinaire hotspots zijn er natuurlijk veel meer typisch Turkse gerechten die u zeker geproefd moet hebben tijdens uw bezoek aan Istanbul. Bekende gerechten, zoals baklava en ijs, maar ook minder bekenden als pide en simit.

Onze vijf favoriete Turkse gerechtjes op een rijtje:

  • Pide
    Naast döner is ook ‘pide’ echt Turks streetfood. Het lijkt op de lahmacun zoals wij die in Nederland kennen, alleen dan in de vorm van een pizza met opstaande randjes.
     
  • Lokum
    Lokum is Turks fruit zoals we dat hier kennen en wordt vaak geserveerd bij de koffie. Tip: koop deze zoete snoepjes bij het oudste lokumwinkeltje van Istanbul, Ali Muhittin Hacı Bekir (Hamidiye Cd. 83 in de wijk Eminönü).
     
  • Simit
    We hebben deze al genoemd bij #1 (ontbijten bij Van Khavalti Evi), maar op vrijwel iedere straathoek van de stad kun je ‘simit’ kopen. Deze Turkse bagel met sesamzaad wordt vaak als ontbijt-to-go gehaald, maar is ook ideaal als snelle hap onderweg.
     
  • Gözleme
    Gözleme is een traditioneel, hartig Turks gerecht wat wordt gemaakt van dun deeg wat is ingesmeerd met roomboter en ei. De binnenkant wordt gevuld met ingrediënten als witte kaas, spinazie of vlees, waarna het meerdere keren wordt opgevouwen en wordt gebakken op een bakplaat.
     
  • Kumpir
    Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de wijk Ortaköy en in feite een gepofte aardappel die gevuld wordt met allerlei ingrediënten, zoals olijven, vlees, champignons, rode kool of hete pepersaus.
Op de bank wegdromen bij de reis­verhalen van MHK KeukenExpert? Of in­spi­ratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keuken­magazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keuken­inspi­ratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner