Kopenhagen - Een lust voor oog en smaak

Vraag aan willekeurige mensen wat ze weten van Kopenhagen (København) en u zult veelal dezelfde antwoorden krijgen. De kleine maar wereldberoemde zeemeermin, het beroemde pretpark Tivoli en de (interieur)architectuur en conceptstores. Toch weet de Deense hoofdstad zichzelf ook steeds meer te promoten als culinaire hoofdstad van Europa dankzij de nieuwe Scandinavische keuken. Reden genoeg voor MHK KeukenExpert om deze nieuwe stijl van koken zelf te ervaren en op ontdekkingstocht te gaan door deze knusse en bijzondere stad. Reist u mee?

culinaire hoofdstad van Europa

Hygellig

“Hygellig”, zo noemen de Denen hun hoofdstad. Gezellig, en dat kunnen we alleen maar beamen. Het beste voorbeeld hiervan ervaart u bij de Pølsevogn, een rijdende hotdogkraam. Dit is de plek bij uitstek waar Kopenhagenaars elkaar ontmoeten voor een praatje én natuurlijk voor een hotdog. Met ketchup, mosterd, gebakken of rauwe ui, augurkensalade en brood. En natuurlijk met een koude cacao in de hand, want daar zijn de Denen dol op. Ok, eerlijk is eerlijk: een hotdog is niet meteen een culinaire openbaring, maar vergis u niet. De hotdog neemt een steeds prominentere plek in in de Deense køkken en fijnproevers weten waar ze de beste varianten kunnen eten.

Jonge generatie chefs

Sinds een aantal jaar verovert een nieuwe generatie, veelal jonge, chefs toprestaurants waar ze met vernieuwde recepten gerechten van vroeger nieuw leven in blazen. Er wordt louter gewerkt met versproducten en lokale en seizoensgebonden ingrediënten om het Scandinavische karakter weer te geven op uw bord. En niet zonder succes, want door hun creativiteit weten ze vergeten ingrediënten door een geraffineerde bereiding te verwerken tot nieuwe, opwindende kunststukjes.

 Jonge generatie chefs

Bakermat van de Scandinavische keuken

Het succes van de nieuwe Scandinavische keuken is toe te schrijven aan het wereldberoemde tweesterrenrestaurant Noma. Hier worden culinaire explosies als biefstuktartaar met klaverzuring en wortelgras in notenaarde geserveerd. Maar natuurlijk kunt u hier ook voor een seizoenafhankelijk menu kiezen: een ervaring, zoals ze het zelf noemen, die ongeveer drie uur duurt. Reserveren? Wees er maanden van tevoren bij, want ze zijn vijf dagen per week geopend en hebben niet meer dan tien tafels.

Enige driesterrenrestaurant in de stad

Waar Noma ‘slechts’ twee sterren bezit, heeft chef-kok Rasmus Kofoed er bij Geranium drie bij elkaar gekookt, waarmee het tevens het eerste -en tot op heden enige- driesterrenrestaurant in Denemarken is. Hier eet u de Scandinavische keuken tot in perfectie: vis, zeevruchten, groenten en wilde kruiden in ongelooflijke culinaire creaties. Kiest u voor een menu (v.a. €270,00 pp. excl. bijpassende wijnen ad €190,00), dan geniet u van meer dan twintig mini- en microgangen. Reserveren? Zorg dan dat u er minimaal drie maanden van tevoren bij bent.

“Kiest u voor een menu, dan geniet u van meer dan twintig mini- en microgangen.”

Gastronomische trekpleister

Zoals u leest is gastronomie een heuse trekpleister geworden voor de stad. Natuurlijk heeft dat te maken met de aanwezigheid van toprestaurants, maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk toveren ze op iedere straathoek heerlijke gerechten op tafel. Neem opnieuw de hotdog, zoals eerder in dit artikel beschreven. Hiervoor kwam er een ware upgrade toen Claus Christensen de biologische hotdogstand DØP uitvond. Een afkorting die voor ‘Den Økologiske Pølsemand’ staat en niets minder betekent dan de bio-worstenman. Ja, hotdogs zijn hot!

Tip van MHK KeukenExpert: Aan de Rundetårn of in de Amagertorv 31 staat men geduldig in de rij voor ecologische varkensworst met knoflook, kaasworst met hooikaas of een veganistische tofuknakworst.

Gastronomische trekpleister

Smørrebrød

Wanneer we schrijven over eten en drinken in Kopenhagen, dan mag natuurlijk smørrebrød niet ontbreken. Deze Deense, eeuwenoude klassieker bestaat uit een snee hard roggenbrood dat wordt belegd met haring, rundvlees of plakjes aardappel aangevuld met een garnering van mierikswortel, partjes sinaasappel of mayonaise.

Wist u dat: Kopenhagenaars smørrebrød vooral eten als lunch? En dat het hierbij de kunst is om op zoek te gaan naar de meest bijzondere samenstellingen?

Waar het vroeger voornamelijk slagerijen of vishandels waren die smørrebrød verkochten, vindt u tegenwoordig verspreid door de stad verschillende smørrebrød-restaurants en -barretjes. Kok Adam Aamann, van de gelijknamige smørrebrød-bar, springt er hier wat ons betreft bovenuit. Hier doet u uw smaakpupillen tegoed met combinaties van inheemse en duurzame producten om de meest inventieve smørrebrøden te maken.

Smørrebrød

Zoetekauwen

Zijn het dan alleen hartige gerechten die de Deense klok slaan? Nee, integendeel. Ook liefhebbers van zoetigheid komen volop aan hun trekken in de stad. Denen zijn van origine dol op gebak en dan met name op bladerdeegtaartjes die gevuld zijn met room in de meest uiteenlopende smaken. Deze kleine taartjes zijn te vinden bij de vele patisserieën en bakkerijen die de stad rijk is en vormen een passende, zoete afsluiter van uw gastronomische zwerftocht door Kopenhagen. Een stad die wat ons betreft tot de boeiendste, verrassendste en “hygelligste” culinaire metropolen van Europa mag worden gerekend.

Zoetekauwen
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner