Kopenhagen - Een culinaire tocht langs 8 bijzondere plekjes

De Deense hoofdstad Kopenhagen wordt vaak het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook dankzij de vele grachten en kanalen die de stad doorkruisen.Toch heeft Kopenhagen ook een andere aantrekkingskracht, eentje gericht op foodies. Want culinair genieten kunt u hier in overvloed: de Scandinavische levenslust gaat gepaard met een eindeloze drang om te experimenteren met gerechten. Wij nemen u mee langs acht gastronomische ervaringen die u niet mag missen tijdens een reis naar Kopenhagen.

‘Venetië van het noorden’

Aamanns (Øster Farimagsgade 10)

Smørrebrød is niet om te lachen. Dit traditionele Deense lunchgerecht vindt u overal in de stad en het bestaat doorgaans uit roggenbrood dat wordt versierd met verschillende soorten beleg. Om echt te smullen van dit klassieke kunststukje gaat u naar Aamanns, dé smørrebrødspecialist. Bestel een broodje belegd met gerookte paling, drink er een glas huisgemaakt biologisch bier bij en bedenk, terwijl verschillende smaken uw tong toucheren, dat uw lunch niet gauw beter gaat worden.

“Bestel een broodje belegd met gerookte paling, drink er een glas huisgemaakt biologisch bier bij en beter gaat uw lunch niet worden.”

Café Væksthuset (Grønnegårdsvej 15)

Een romige cappuccino in een decor van geurige bloemperken? Dan bent u bij Café Væksthuset aan het juiste adres. Hier zit u heerlijk onderuit in de tuin en kunt u zich tegoed doen verschillende zoete en hartige hapjes. Maar probeer ook zeker een Campus-biertje, welke wordt gebrouwen door studenten van de naastgelegen universiteit. Niet vreemd, aangezien zij ook op de oprichters zijn van het café, waar u in het weekend liveoptredens en verschillende barbecuegerechten vindt.

Cafés en Kopenhagen

Kødbyens Fiskebar (Flæsketorvet 100)

Kødbyens Fiskebar, gelegen in de hippe wijk Vesterbro, is een mix van een oude viswinkel en een trendy restaurant. Hier komt u wanneer u wilt genieten van seafood van topkwaliteit, maar dan volledig in de stijl van de nieuwe Scandinavische keuken. Er hangt een heerlijke sfeer, het is altijd druk en ze hanteren redelijke prijzen: drie oesters voor €9,50, een gevulde vissoep voor €15,50 en een uitgebreid 7-gangenmenu voor €80.

Markthal Torvehallerne (Frederiksborggade 21)

Bent u in Kopenhagen, dan wil uw oog natuurlijk ook wat. En dat hebben ze in de prachtige Torvehallerne erg goed begrepen. In de ‘buik’ van Kopenhagen staan allerlei standjes waar u kunt smullen van smørrebrød, zeevruchten en ambachtelijke chocolade. Tip: Palæo lokt u met gevarieerd ‘stenentijdperkvoedsel’. U raadt het al: veel vlees. Maar dan specialer bereid dan de Neanderthalers vroeger aten.

Markthal Torvehallerne

The Royal Smushi Café (Amagertorv 6)

Hier komt u, behalve voor het eten, ook voor dé blikvanger van het café: het beschilderde interieur door Deense topdesigners als Holmegaard en Fritz Hansen. Een geweldige combinatie tussen Danish Design en de Scandinavische keuken gecombineerd met de Aziatische wereld. Eet bijvoorbeeld Smushi, een bijzondere mix van smørrebrød en sushi. En ook niet te missen: de verleidelijke taarten, stijlvol gepresenteerd op Royal Copenhagen-servies.

Noma** (Strandgade 93)

Noma werd in 2003 opgericht door chef-kok Rene Redzepi en culinair ondernemer Claus Meyer, waarbij ze hun gerechten uit een survivalhandboek haalden en de ingrediënten uit de bossen en weides. Dat was het begin van een legende. Ze zijn viermaal tot beste restaurant ter wereld uitgeroepen en krijgen jaarlijks meer dan een miljoen reserveringsverzoeken.

“Waarbij ze hun gerechten uit een survivalhandboek haalden en de ingrediënten uit de bossen en weides.”

Peter Beier Chokolade (Store Kongensgade 3)

Bij Casa Anselma (Pagés del Corro 49), weg van de toeristen, danst eigenaresse Anselma tegen middernacht over de straten. Deze dame is op leeftijd, maar door aderen stroomt zuiver flamencobloed. Passanten blijven staan en wanneer ze de zonneschermen heeft opgetrokken en de vloer heeft geveegd, nemen de mensen plaats bij haar herberg. En wanneer iedereen een drankje heeft, begint Anselma te zingen. Frivool, bitterzoet, elektriserend. Dít is de ziel van Sevilla.

Geranium*** (Per Henrik Lings Allé 4)

Hier vindt u de nieuwe Scandinavische keuken tot in perfectie. Het driesterrenrestaurant Geranium biedt u verschillende menu’s (vanaf €270, bijpassende wijnen €190), welke bestaan uit meer dan twintig micro- en minigangen. Hier eet u kakelverse vis, unieke zeevruchten, bijzondere groenten en wilde kruiden in ongelooflijke culinaire creaties. Veel wordt ook rauw geserveerd. Reserveren? Reken dan op minimaal drie maanden van tevoren.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan.
Vraag het Keukenmagazine aan
Scandinavische keuken tot in perfectie
Keuken­magazine
Keuken­planner