Liefde voor wijnbouw en architectuur

Meer dan 300 jaar geschiedenis is een modern jasje

De wijnen van Thomas Hensel zijn bijzonder. Niet alleen omdat hij de mooiste plekjes van de Rijnland-Palts (in het Duits ‘Pfalz’) bezit, maar vooral omdat bij deze wijnmakerij in het Duitse Bad Dürkheim de traditionele waardes en ouderwetse kwaliteit samengaan met moderne communicatie en uitingen. Creativiteit die je niet alleen ziet, maar ook proeft.

Bad Dürkheim doet misschien niet bij iedereen direct een lampje branden, maar voor wijnliefhebbers is het een bekende plaats. Hier wordt namelijk ieder jaar het grootste wijnfeest ter wereld georganiseerd, de ‘Wurstmarkt’. Dat smaakt voor ons natuurlijk naar meer en daarom zijn we afgereisd naar de Weinstraße in Bad Dürkheim om achter het verhaal van wijnmaker Thomas Hensel te komen.

Culinaire reizen: Liefde voor wijnbouw en architectuur

Klassiek modernisme

Op het eerste gezicht lijkt het langgerekte, betongrijze gebouw langs de weg op een nieuwe hangar. Het tegenovergestelde is echter waar: dit is de moderne showroom van wijnhuis Hensel. Met haar royale glasoppervlak lijkt het paviljoen, dat vlak naast het sportvliegveld van Bad Dürkheim staat, bijna boven de grond te zweven. Een bewuste keuze van Thomas Hensel, zo vertelt hij. “Oorspronkelijk had ik hier een soort toren gepland. Maar omdat die qua hoogte niet goed in de natuurlijke omgeving paste, kwam architectenbureau 1ZU33 uit München met dit ontwerp.”

“We durven wel te stellen dat het hedendaagse design en ambachtelijke wijnbouw versmolten zijn tot een volkomen harmonieus geheel.”

Het gebouw, dat de vormentaal van klassiek modernisme spreekt, was een grote uitdaging voor de bouwer -met name door de grote, mobiele glaswanden. Diverse gerenommeerde Duitse bouwbedrijven zagen af van de opdracht, maar een Zwitserse organisatie durfde het aan. De bijzondere architectuur maakt een vrije doorkijk in de ruimte mogelijk en combineert binnen- en buitenlandschap tot een holistisch geheel. Over elk detail, hoe ogenschijnlijk triviaal ook, is goed nagedacht. We durven wel te stellen dat het hedendaagse design en ambachtelijke wijnbouw versmolten zijn tot een volkomen harmonieus geheel. Precies waarvoor deze bijzondere showroom is bedoeld: het proeven van uitstekende en geliefde topwijnen van lokale bodem.

Culinaire reizen: Liefde voor wijnbouw en architectuur

Genot voor alle zintuigen

Ambachtelijk gestucte muren, vloeren van essenhout, een toog van HPL-panelen met nanocoating en een keuken met hoogwaardige klimaatkasten en ovens: dat zijn de visuele verleidingen in de showroom.

Bij het proeven zijn het de diverse exquise wijnen die het gehemelte strelen. Rood of wit, u proeft dat de wijnen van Hensel de kans krijgen hun natuurlijke karakter ten volste te ontwikkelingen. Datzelfde gevoel voor expressie is ook terug te zien in de etiketten: ze bevatten de initialen van de desbetreffende druivensoort. Een elegante en moderne manier om sobere flessen van elkaar te onderscheiden.

Maar wat zit er nu precies in die flessen? Natuurlijk ontbreekt een uitstekende Riesling niet. Rijnland-Palts is tenslotte het grootste wijngebied ter wereld voor deze druivensoort. Maar Thomas Hensel wil meer en is niet bang om te experimenteren. “Naast traditionele witte druivenrassen zoals Riesling, Sauvignon Blanc of Chardonnay, hebben we in 2014 de gok gewaagd om Grüner Veltliner te introduceren, de meest voorkomende druivensoort in Oostenrijk. En met succes”, zo vertelt de ervaren wijnmaker tevreden. “En dankzij het mildere klimaat van de laatste tijd, hebben we ook de druivenrassen Merlot en Cabernet naar de Pfalz weten te halen.”

“En dankzij het mildere klimaat van de laatste tijd, hebben we ook de druivenrassen Merlot en Cabernet naar de Pfalz weten te halen.”

Culinaire reizen: Liefde voor wijnbouw en architectuur

Kracht in rust

Het motto van Thomas Hensel luidt dan ook: “Een goede wijn begint bij een zorgvuldig gekweekte wijnstok en een geschikte bodem”. Precies waar deze wijnmaker bijzonder veel over weet.

Het is van oudsher de corebusiness van zijn familie. Zijn grootvader en vader kweekten en veredelden wijnstokken op de beste plekken rond het huidige vliegveld van het dorp. Sinds het begin van de jaren negentig timmert Hensel junior (Thomas, red.) aan de weg als vernieuwende wijnmaker en streeft hij naar de hoogste kwaliteit. Uiteraard doen er continu nieuwe ideeën en ontwikkelingen de ronde, maar een ding verandert nooit: “Wijn ontstaat, die maak je niet.”

Keerzijde hiervan is dat iedere wijnstok iets minder opbrengt, maar in ruil daarvoor komen er meer aroma’s en extracten vrij. “We gebruiken zo weinig mogelijk de pers, want het sap moet er zo natuurlijk mogelijk uitvloeien”, vertelt Thomas. “Daarna is het een kwestie van geduld, want alleen door de kostbare most lang genoeg te lageren, kan de gisting goed op gang komen. En door voorzichtig te pompen en zorgvuldig te filteren, komt het perfecte resultaat steeds dichterbij.”

Dat hij met zijn uitgesproken gedachtes en wijntechnieken soms weerstand oproept, neemt Thomas op de koop toe. “Wie veel tegenwind heeft op de heenweg, heeft de wind mee op de terugweg.” Het zal dan ook niemand verbazen dat hij een deel van zijn wijncollectie de toepasselijke naam ‘Aufwind’ (meewind) heeft gegeven…

Culinaire reizen: Liefde voor wijnbouw en architectuur
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner