Mallorca - Een eiland voor fijnproevers

Op het Spaanse Mallorca, het grootste eiland van de Balearen in de westelijke Middellandse Zee, kan het kwik in kaart makkelijk de 20 graden overschrijden. Voor zonaanbidders de ideale periode om de grijze, Nederlandse maanden te ontvluchten en te genieten van de rust op het eiland in het voorseizoen. Maar ook voor fijnproevers heeft het eiland veel te bieden.

Zo gauw u voet zet op Mallorcaanse bodem, voelt u meteen de vakantiesfeer. De hoofdstad, Palma de Mallorca, is het visitekaartje van het eiland en al vanaf verre ziet u de La Seu, de imposante kathedraal van de stad, overal bovenuit torenen. Tijdens onze reis over dit eiland, qua grootte vergelijkbaar met de provincie Friesland, zijn we verzot geraakt op de sfeer, maar ook op de culinaire verrassingen . En we vertellen u in deze blog waarom.

Mallorca

Food markt

Het is een drukte van belang op de markt van Santa Catalina. Deze markt, gelegen in de gelijknamige gastronomische buurt van Palma, is dé plek voor de chef-koks van Mallorca om hun waren kopen. Met een beetje geluk treft u hier Gerhard Schwaiger, voormalig chef-kok van het vroegere tweesterrenrestaurant Tristán.

Van oudsher staat de markt bekend om zijn verse vis en zeevruchten, maar tegenwoordig vindt u hier ook groentes, fruit, vleeswaren, kaas, bloemen en planten, kruiden, olijven, wijn en gastronomische delicatessen. Wandelend door de straatjes van de markt komen de overheerlijke geuren van schapenkaas en gerookte worst, citroenen en ensaimadas (de traditionele broodjes van het eiland) u tegemoet. Dit is dé plek waar (hobby)koks en foodies hun zintuigen prikkelen.

Tip van MHK KeukenExpert: Krijgt u geen genoeg van de food markt? Bezoek dan ook Gastronómico San Juan. Wandel en proef tussen de locals en doe uw smaakpupillen tegoed met al het lekkers uit de Spaanse keuken bij een van de 17 stalletjes.

Delicatessenzaak

In Calle Blanquerna, eveneens in Palma de Mallorca, ligt het kleine delicatessenzaakje Marc Fosh verscholen. Marc Fosh was de bekende chef-kok van het luxueuze Read’s Hotel & Spa en heeft één Michelinster weten te veroveren.

Tegenwoordig heeft hij zijn eigen winkeltje waar fijnproevers allerlei buitengewone producten vinden, zoals fijne chocolade, verse truffels, Kobe-rundvlees en bijzondere zoutsoorten. Het unieke is aan deze kleine winkel is dat alle producten in kleine hoeveelheden tegen groothandelsprijzen gekocht kunnen worden, waardoor u luxeproducten voor een fractie van de prijs kunt meenemen. Leuk weetje: iedere middag kunt u voor €15 een variërend driegangenmenu eten (menú del día).

Tápas

Zoals het iedere Spaanse familie betaamt, ontbreekt het de Mallorcanen ook niet aan geheime familierecepten. Generatie op generatie geven ze tapasrecepten door, waardoor vrijwel ieder restaurant een eigen variant heeft van de verschillende gerechtjes. Wat denkt u bijvoorbeeld van croquetas de sardinas (sardinekroketjes), sabrasada (wordt gemaakt van varkensvlees en paprika), mojo rojo (pikante, rode paprikasaus om tápas in te dippen) en llom amb col (gevulde wijnbladeren)?

Mallorca Tapas

Vis op het droge

Ten zuiden van Mallorca gooien de meeste vissers hun netten uit. Dat komt omdat er op een paar kilometer uit de kust al dieptes voorkomen van duizenden meters, waardoor verse blauwvintonijn, zwaardvis en goudmakreel nooit ver weg is.

Bent u verzot op visspecialiteiten? Breng dan een bezoekje aan het romantische vissersdorp Puerto de Cala Figuera. Aan de haven van dit aan een baai gelegen dorp vindt u de traditionele, stenen vissershuisjes en lokale tavernes met ieder hun eigen variant van de sardientjes op toast.

Wijnliefhebbers

Naast uitstekend eten, kunnen ook wijnliefhebbers hun hart ophalen op Mallorca. Er zijn verschillende wijngaarden te vinden waar heerlijke wijn te proeven en te kopen is. Zo is Bodega Ánima Negra , gelegen in het zuidoosten van het eiland, een voorbeeld van de moderne Mallorcaanse wijnbouw. De Án wordt verbouwd als zuivere Callet en combineert de smaak van noten met kersen, viooltjes en vuursteen.

“Het resultaat van deze productiewijze mag er zijn: complexe wijnen met krachtige aroma’s van vruchten en robuust hout.”

Reist u richting het midden van het eiland, naar Manacor, dan stuit u op de kleine wijnkelder van voormalig kok Miquel Gelabert . Hier slaat hij kant-en-klare Cuvées in vaten op, in plaats van de soorten eerst apart van elkaar te laten rijpen en dan te mengen. Het resultaat van deze productiewijze mag er zijn: complexe wijnen met krachtige aroma’s van vruchten en robuust hout.

Mallorca olijfbomen

Eeuwenoude olijfbomen

In het uiterste noorden van Mallorca ligt het mooiste gebied van Mallorca. Midden in een natuurreservaat, met eeuwenoude olijfbomen, ligt het wijngoed Vines Mortitx . Deze in 2001 opgerichte wijnmakerij is als wijnproject tussen vijf families begonnen en heeft inmiddels 53 leden in de groep.

Door het unieke landschap, gelegen tussen 400 meter hoge bergen en toch maar één kilometer uit de kust, ontstaat er een microklimaat dat zeer geschikt is voor de druiventeelt. Momenteel beslaat de druiventeelt zo’n 19 hectare en produceert Mortitx zo’n 100.000 flessen wijn per jaar. De smaak? Die kunnen we het beste omschrijven als een aromatisch bouquet met opvallende frisheid; iets dat u misschien niet snel verwacht in dit warme klimaat.

3. Zonnige stamppot

Stamppot in de zomer? Ja, echt waar. U kunt deze oer-Hollandse maaltijd met verschillende frisse groenten maken, zoals rucola, tomaten of snijbonen. Of wat denkt u van stamppot met waterkers, zacht romige geitenkaas en een krokante rundervink? Of vervang de aardappelen voor zoete aardappel en voeg voor een extra zomerse twist wat roomkaas of pesto toe. Zo krijgt dit Nederlandse gerecht een heus Mediterraans tintje.

Avocado-amandelspread
Op de bank meereizen met MHK KeukenExpert of inspiratie opdoen? Vraag dan ons Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner