Onbekende wijnlanden voor fijnproevers
Een toonrijke Malbec, de Clos Apalta vol specerijen, de verfijne Stellenbosch of een donkerrode Domaine Verret Irancy. Voor wijnliefhebbers zijn Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Frankrijk gevestigde landen voor bijzondere wijnen. Toch bestaan er nog veel meer landen waar ze geweldige wijnen weten te produceren. Allemaal met een eigen karakter, op hun eigen manier met verschillende druifsoorten.
In deze culinaire blog nemen we u mee naar een aantal prachtige, onbekendere wijnregio’s. Gebieden met eeuwenoude tradities en bijzondere, unieke wijnsoorten. We hopen u te inspireren om eens een andere weg in te slaan en uw smaakpupillen te laten sprankelen met wijn uit deze regio’s. Santé!
Tanzania
Tanzania is, na Zuid-Afrika, de grootste wijnproducent van Afrika. De droge grond en zanderige bodem, in combinatie met de lage luchtvochtigheid, vormen de perfecte omstandigheden voor droge wijnen. De meeste wijnranken staan in de oostelijke regio Dodoma.
De meest voorkomende druifsoort is Cinsaut (ook wel bekend als Makutupora Red of Dodoma Red). Het is een donkerrode druif en familie van de Pinot Noir. De rode wijn afkomstig van deze druif is rijk van smaak, met een soepele afdronk en wordt vaak gedronken bij gekruid geitenvlees.
Naast druivenwijn worden er ook haast tropische wijnen geproduceerd, van onder meer mango, banaan en pruimen.
"Naast druivenwijn worden er ook haast tropische wijnen geproduceerd, van onder meer mango, banaan en pruimen."
Georgië
Georgië is een van oudste wijnlanden ter wereld en het bijzondere is dat het proces in de ruim 8.000 jaar amper is veranderd. Druiven worden met handen en voeten geperst in uitgeholde boomstammen, waarna de sap in ondergrondse kruiken -zonder toevoegingen- fermenteert en rijpt.
De bekendste wijnregio van Georgië is Kacheti. Het milde klimaat, de vochtige lucht van de Zwarte Zee en het mineraalrijke water zorgen voor de ideale omstandigheden voor de Rkatsiteli-druif. Kenmerken van de wijn hiervan afkomstig zijn de hoge zuren en het rijpe fruit.
Noord-Macedonië
Deze voormalige Joegoslavische deelstaat wordt de laatste jaren steeds populairder op het gebied van wijn. Eigenlijk vreemd, want het land produceert al sinds mensenheugenis wijn. Noord-Macedonië heeft veel mineralen, rivieren en bergen, maar ook een grote diversiteit aan terroir. In combinatie met het gematigde landklimaat en mediterrane invloeden, maken deze facetten het een uniek wijnland.
In de ruim 24.000 hectare wijnhaard in het land groeien voornamelijk inheemse druivenrassen, met ieder hun eigen karakter en smaakelementen, zoals Vranec en Smederevka. Andere soorten zijn de Rkaciteli, Kadarka, Zilavka, Prokupec en Stanushina. Rassen waar sublieme wijnen van gemaakt worden en die steeds beter hun weg vinden buiten Noord-Macedonië.
Marokko
Het klinkt misschien als een verrassing, maar Marokko is met ruim 35 miljoen flessen per jaar een van de grootste wijnproducenten in de islamitische wereld. Hiervan is 75% rood, 20% rosé en ‘vin gris’ en de overige 5% wit. De bekendste druifsoorten van het land zijn Ciragnan, Cinsaut, Alicante en Grenache.
"Het klinkt misschien als een verrassing, maar Marokko is met ruim 35 miljoen flessen per jaar een van de grootste wijnproducenten in de islamitische wereld."
‘Vin gris’, een wijn met een lichte smaak en bijna perzikkleur, is de meest populaire in het land. Niet in de laatste plaats omdat deze goed past bij Marokkaanse gerechten, zoals couscous en kip- en visgerechten. De wijngaarden hiervoor bevinden zich op de zonnige heuvels van het Midden-Atlasgebergte.
Mexico
Wist u dat Mexico het eerste land in Noord-Amerika was met wijngaarden? Al in de 16e eeuw werden deze wijngaarden aangelegd door de Spanjaarden en sindsdien worden er Franse, Spaanse en Italiaanse druiven verbouwd.
Ondanks het zeer warme klimaat, kent Mexico goede omstandigheden voor de druifsoorten. De grond is erg dor en dat speelt de druiven in de kaart, omdat zij niet van vochtigheid houden. Bovendien liggen de meeste wijngaarden op grote hoogte, waardoor de lucht koeler is en er een groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht.
Mexicaanse wijnen passen goed bij lokale gerechten: zo wordt er bij enchilada’s vaak een Primitivo of Granacha gedronken, bij fajita’s doet men zich tegoed aan een Carmenère en smaakt een guacamole nóg beter met een Chardonnay.
Japan
Japan staat bekend als een verfijnd land en dat geldt ook voor de wijnen die hier vandaan komen. Sinds 1870 produceert het land wijn en zijn er meer dan 300 wijnproducenten te vinden, voornamelijk rondom de gebieden Ymanashi, Hokkaido, Nagano en Yamagata.
"Japan staat bekend als een verfijnd land en dat geldt ook voor de wijnen die hier vandaan komen."
Koshu en Muscat Bailey A zijn de twee inheemse druifsoorten van het land en kenmerken zich door de lichte, witte wijn die ermee geproduceerd wordt. Wijn die bekend staat om zijn citrus, witte perzik en jasmijnaroma’s. Maar er bestaat ook een relatief neutrale variant, met tonen van lychee en gedroogd fruit. Dit zijn wijnen die, dankzij de umami afdronk, erg goed samengaan met lokale specialiteiten als sushi en sashimi.