Sardinië

Wanneer u vanuit het vliegtuig naar beneden kijkt, ziet u de azuurblauwe zee overgaan in imposante bergen en rijgen kronkelige wegen de authentieke dorpjes aan elkaar. Een mix van groene, weelderige binnenlanden en langgerekte, verlaten stranden. Maar ook een mix tussen de Franse en Italiaanse koken. Benvenuti in Sardegna. Welkom op Sardinië.

Zo gauw we voet zetten op de luchthaven van het noordelijk gelegen Olbia weten we het zeker: dit gaat een bijzondere, culinaire reis worden. Een roadtrip vol warme ontmoetingen, overheerlijke smaaksensaties en unieke landschappen. Reist u met ons mee?

Sardinie

Landgoed Il Muto di Gallura

Met onze huurauto (de beste manier om het eiland te verkennen) kronkelen we naar onze eerste stopplaats. In de buurt van het romantische stadje Aggius ligt, verscholen tussen de kurkeiken wouden en Mediterrane olijfgaarden, het landgoed Il Muto di Gallura. Muto, letterlijk vertaald als stom, verwijst naar de stomme bandiet Sebastiano Tansu die hier in 1827 geboren werd. Een legende die door de plaatselijke bevolking nog altijd springlevend wordt gehouden wanneer zijn verhalen over het granietlandschap worden verteld.

Vanaf het terras van het landgoed kijkt u met een lokale witte Vermentino in de hand uit over het uitgestrekte, glooiende landschap. Er ligt voor meer dan 400 hectare akkers en bossen voor u die zich perfect lenen voor buitensporten, zoals hiken, mountainbiken, paardrijden, jagen en terreinrijden.

“Vanaf het terras van het landgoed kijtk u met een lokale witte Vermentino in de hand uit over het uitgestrekte, glooiende landschap.”

Il Muto di Gallura is een landhuis uit uw dromen. Het heeft 18 kamers, een zwembad en is voorzien van allerlei handige, technische snufjes. Er worden gerechten geserveerd uit eigen kweek en ’s avonds opgediend in een prachtig verlichte omgeving. Wat denkt u van verschillende antipasti, een zuppa Gallurese (soep met brood, kaas en kruiden), gevulde ravioli met ricotta, knapperig gebraden speenvarken, geitenlam in zoetzure saus, diverse zoetigheden, lokale wijnen en grappa à volonté (wilde grappa). Lokale lekkernijen die uw smaakpupillen verwennen.

Valle della Luna

En wanneer u op dit landgoed verblijft, dan is een uitstapje naar het bijzondere maanlandschap van Valle della Luna (Vallei van de Maan) een absolute aanrader. Het verhaal gaat dat God, nadat hij de wereld had geschapen, een aantal stenen over had. Hij wierp deze in de westelijke Middellandse Zee, duwde ze aan met zijn voeten en strooide er verschillende planten en dieren uit alle continenten over uit. Het resultaat? Een vallei in het uiterste noorden van Sardinië, die bestaat uit gigantische rotsformaties en unieke flora en fauna.

Catalaans Alghero

We verlaten het noorden en rijden langs de westelijke koraalkust naar het centrum van de havenstad Alghero. Bijna 700 jaar geleden vestigden de Catalanen zich hier als conquistadores (soldaat en ontdekkingsreiziger) en het is dan ook niet voor niets dat in het oude, romantische stadscentrum je de ene Spaans-Catalaanse straatnaam na de andere ziet. Maar je vindt hier ook verschillende ateliers van plaatselijke kunstenaars en een verscheidenheid aan restaurants. Al Tuguri (letterlijk vertaald als ‘in de krotten’) is het lievelingsrestaurant van vele kunstenaars en modeontwerpers, terwijl Benito Carbonella een fameuze viskeuken kent met traditionele Sardijnse gerechten. Maar wel allemaal met een gemene deler: de folie della musica (‘dwaasheden van muziek’)– een delicaat broodje, zo dun als briefpapier.

Alghero

Spectaculairste wijnimperium

Vlak voor de toegangspoorten van de stad vindt u een van de grootste en spectaculairste wijnimperia van Sardinië: Sella & Mosca. Hier worden plaatselijke druivensoorten als de Vermentino (witte druif), de Carrignano del Sulcis en de Cannonau (twee roden druiven) verbouwd. Natuurlijk willen we ook proeven en is wat ons betreft de Cannonau Riserva 2006 de meest toegankelijke wijn om kennis met de Sardijnse wijnwereld te maken. Elegant, fluweelzacht, droog en harmonieus met een discrete geur van viooltjes, pruimen en houttonen van Sloveense eik. De perfecte wijn bij gebraden wild of krachtige kazen.

Een tweede wijn die we kunnen aanbevelen is de La Cala 2009, een Vermentino met een uitgebalanceerde harmonie tussen vruchten en aroma. Of zoals Sella & Mosca deze wijn omschrijft: “Een uit de mistral geboren wijn welke past bij zowel zeevruchten als bij een zomerslaatje of een soufflé.” Saluti!

Het echte landleven

Onze volgende stop is bij dé olijvenkoning van Sardinië: de familie Manca. Op hun landgoed San Giuliano, ten oosten van Alghero, produceren ze wereldwijd bekroonde, biologische olijfolie. Natuurlijk proeven we dit vloeibare goud en worden we in het bijbehorende restaurant verwend met vissoep, lam, geitenlamp, speenvarken en everzwijn in allerlei variaties.

Tip: De familie Manca verhuurt sinds vier jaar ook typisch Sardijnse vakantiehuizen. Deze liggen vaak op een berghelling, verscholen tussen de wijngaarden en olijfvelden. Meer weten? Bekijk dan hun website.

Het land van Cannonau

We vervolgen onze weg richting de oostkust, terwijl aan weerskanten de Narughi -stenen torens uit de bronstijd- boven het landschap uitsteken en kuddes schapen aan ons voorbij trekken. Een wijd en schraal landschap, waar de kurkeiken de enige schaduw in de omgeving bieden.

Net voorbij het centraal gelegen Nuoro stuiten we op een bord. “U bent in het land van Cannonau”. De rode wijn, ooit prachtig bezongen door de Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio, drukt zijn stempel op de streek die een centrum voor biologische landbouwproducten is. We rijden verder en komen aan bij onze volgende slaapplaats, Su Gologone. Niet helemaal onze plek, want door de aanwezigheid van een wellnes, continentale bar, dagelijkse animatie en 24/7-restaurant oogt het te mondain en luxueus voor deze rustgevende omgeving.

Wild romantische route

De volgende dag zetten we koers naar de laatste stop van onze reis. Een wild romantische route richting het zuiden via Punta la Marmora, de hoogste berg van Sardinië, en talloze haarspeldbochten. Na uren te hebben genoten van het schitterende binnenland, komen we aan bij Cantine di Santadi (Kelders van Santad). Deze coöperatie van lokale wijnboeren, op de zuidwestelijke punt van het eiland en in de buurt van de middeleeuwse havenstad Cagliari, staat bekend om haar indrukwekkende wijnen en is voor ons de ideale afsluiting van ons roadtrip door Sardinië.

Fluweelzacht met rotsachtige tonen

Van Raffaele Cani, de sympathieke directeur van de coöperatie, krijgen we de Nuragus di Cagliari Pedraia 2008 aangeboden. Deze wijn, gemaakt van een oud druivenras welke is doordrongen van pompelmoes- en citrusaroma’s, kenmerkt precies onze reis over dit eiland: fluweelzacht met rotsachtige tonen en een verfrissende afdronk.

Op de bank meereizen met MHK KeukenExpert of inspiratie opdoen?

Vraag dan ons Keukenmagazine aan, boordenvol culinaire reizen en keukeninspiratie.

Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner