Sicilië

Zo gauw de zon vroeg in de ochtend opkomt, straalt het ochtendrood over de Grieks-Romeinse geschiedenis van het Italiaanse eiland Sicilië. De lokale bevolking en toeristen worden langzaam wakker, terwijl de nevel over de wijnvelden optrekt en de wijn ontwaakt uit een sprookjesachtige slaap van 2.500 jaar sinds de Fenicische tijden.

Rondom de Etna, naast de Stromboli Europa’s actiefste vulkaan, fascineert Sicilië de wreeld met haar bijzondere wijnen afkomstig vanaf het vulkanische gesteente. Onze trip staat hier, aan de voet van de vulkaan, op het punt van beginnen. Een bijzondere rondreis langs de Siciliaanse wijnvelden en delen onze (culinaire) tips. Reist u mee?

Sicilie

Paradijselijke Jugendstilvilla

Op het moment van schrijven zijn we een paar kilometer boven de hoofdstad Cátania, waar we ontwaken in Villa Paradiso dell’Etna. Dit is een van de mooiste boetiekhotels van Sicilië en doet haar naam eer aan: deze Jugendstilvilla is werkelijk een paradijs.

Het uitzicht vanaf het terras op de Etna, waar rozerode wolkjes om de witte top zweven, is geweldig. De lunch wordt geserveerd onder palm- en citrusbomen in het park, terwijl het diner, met gerechten uit de nuovo cucina Siciliana (‘de nieuwe Siciliaanse keuken’), plaatsvindt in La Pigna (‘de dennenboom’). Dit is werkelijk een plek uit uw dromen.

We raken in gesprek met de eigenaar, maestro Mario Filetti. Hij heeft jaren in het buitenland gewoond, spreekt onvervalst Zwitsers-Duits en weet alles over de Siciliaanse wijnen. “Ga naar het wijngoed van Giuseppe Benanti,” raadt hij ons aan.

“Terwijl de nevel over de wijnvelden optrekt en de wijn ontwaakt uit een sprookjesachtige slaap van 2.500 jaar sinds de Fenicische tijden.”

Pittige, minerale accenten

Het wijngoed, toepasselijk Villa Paradiso genaamd, heeft meerdere onderscheidingen ontvangen en ligt prachtig op 1.000 meter hoogte. Giuseppe Benanti was een succesvol ondernemer in de farmaceutische industrie, toen hij ruim twintig jaar geleden zijn wijngaard begon. Verbazingwekkend mooie wijnen kwamen van zijn hand toen hij begon te bersen vanaf de steile lavabodem. Samen met zijn oeneloog Salvo Foti cultiveert hij de verwilderde wijnterrassen met oeroude druivensoorten. Neem bijvoorbeeld de internationaal bekroonde Nero d’Avola en de witte Carricante, die dankzij de hoge ligging van het wijngoed een rijk bouquet van pittige, minerale accenten kennen.

Samen met Salvo Fonti genieten we van het uitzicht, terwijl we samen een Pietramarina Bianco Superiore van Benanti proeven. Deze witte wijn, die ruikt naar citrusvruchten, amandelen en rijke appels, past heerlijk bij de vele visspecialiteiten van het eiland. Ook haar rode tegenhanger, de Serra della Contessa van Nerello Mascalese, mag niet ontbreken. Deze ruikt sterk naar abrikoos en wilde bessen en brengt, ondersteund door de zachte barriques-nuances, een ware smaakexplosie teweeg bij gegrild vlees.

Barokstadje Noto

We reizen ruim 100 kilometer af naar het zuiden, naar de barokke stad Noto. Maar voordat we het centrum intrekken, maken we nog een tussenstop bij het beroemde Caffè Sicilia. Hier zorgt meester-banketbakker Corrado Assenza voor geweldige cannoli, gelato en granita.

Na deze verrukkelijke tussenstop, betreden we de deze aan de voet van de Ibleïsche bergen. Een openluchtmuseum, zo hebben wij de stad ervaren. Overal waar u kijkt komen de weelderig versierde kloosters en kerken u tegemoet en komt u ogen tekort bij de Palazzo Ducezio (het stadhuis) en het mooiste theater van Sicilië, het Teatro Comunale Vittorio Emanuele.

Vlakbij Noto ligt het spectaculaire wijndomein van Gulfi. Een reusachtig, wit, kloosterachtig gebouw op een bergtop dat pas sinds 2008 is geopend. De eigenaar, Vito Catania, is pas in 1996 begonnen met het maken van wijn. De fijne kneepjes van het vak werden hem bijgebracht door… driemaal raden… juist, Salvo Foti. En waar hij in het begin ‘slechts’ 6.000 flessen per jaar produceerde, zijn het er inmiddels meer dan 100.000.

Aan de hand van Vito proeven we een zuivere Nero d’Avola, die voor 100% uit de klassieke druif van Sicilië is gemaakt. Deze Nerojbleo 2004 is in positieve zin rustiek met mooie tannine en is, volgens Vito, perfect bij vegetarische gerechten, maar ook naast diverse pasta’s.

weg in sicilië

Afrika van dichtbij

Na afscheid te hebben genomen van Vito reizen we verder richting het westen. De temperatuur loopt verder op wanneer de siroccowoestijnwind over de kalkstenen velden en eindeloze olijfbossen blaast. Afrika is heel dichtbij, op slechts 140 kilometer van de oostelijke havenstad Masala.

Net voor Masala ligt Menfi, waar het bekendste wijnimperium van Sicilië ligt: Planeta. Deze familie bezit verschillende wijngaarden en wordt gerund door de jongste generatie van de familie: Francesca, Alessio en Santi. We nemen plaats aan het schilderachtige Arancia-meer en krijgen diverse wijnen opgediend. Uit de rijkdom aan bekroonde wijnen (waaronder vijf keer winnaar van de prestigieuze Tre Bicchieri-prijs uit de Gambero Rosso-wijngids), doen we ons tegoed aan de volle, brutale Syrah 2005 met bessenaroma’s en de witte Cuvée Alastro 2006 met zachte tinten van citrus en ananas. En met het wijde uitzicht over de velden, smaken ze nóg beter.

Tip van MHK KeukenExpert: Bent u een echte wijnliefhebber en wilt u langer genieten van de wijngaard van de familie Planeta? Boek dan een overnachting in het bijbehorende wijnresort.

Italiaanse druiven

Overheerlijke Tagliolini met Salsiccia-saus

We vervolgen onze weg richting de oostkust, terwijl aan weerskanten de Narughi -stenen torens uit de bronstijd- boven het landschap uitsteken en kuddes schapen aan ons voorbij trekken. Een wijd en schraal landschap, waar de kurkeiken de enige schaduw in de omgeving bieden.

Net voorbij het centraal gelegen Nuoro stuiten we op een bord. “U bent in het land van Cannonau”. De rode wijn, ooit prachtig bezongen door de Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio, drukt zijn stempel op de streek die een centrum voor biologische landbouwproducten is. We rijden verder en komen aan bij onze volgende slaapplaats, Su Gologone. Niet helemaal onze plek, want door de aanwezigheid van een wellnes, continentale bar, dagelijkse animatie en 24/7-restaurant oogt het te mondain en luxueus voor deze rustgevende omgeving.

Tagliolini met Salsiccia-saus
“Dit is wat dus men noemt: la dolce vita, het goede leven.”
Keuken­magazine
Keuken­planner