De smaaksensaties van Portugal

Van lokale ingrediënten tot verse zeevruchten

Portugal is een gedroomde bestemming voor iedere liefhebber van goed eten en drinken. Het land is overgoten met eeuwenoude port- en wijnhuizen, aan de kust zwemt de verse vis zowat op uw bord en in steden als Porto en Lissabon weten ze als geen ander hoe ze Portugese petisco tot culinair erfgoed kunnen verheffen.

Goed eten en drinken hoort bij de Portugese cultuur en het is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. Net als in Italië en Spanje wordt er bij gerechten veel gebruik gemaakt van lokale ingrediënten, waardoor de authentieke smaak behouden blijft. Om dit zelf te ervaren, zijn we afgereisd naar dit Zuid-Europese land en delen we in deze blog de beste culinaire plekken.

Culinaire reizen: De smaaksensaties van Portugal

De bakermat van port

De Noord-Portugese stad Porto (Oporto) is de bakermat van port en het is dan ook geen verrassing dat de naam ‘port’ hier vandaan komt. De druiven voor kwaliteitswijnen worden weliswaar 70 kilometer landinwaarts verbouwd in de Doura-vallei, maar de export vond (en vindt) vooral plaats vanuit Porto.

Port hebben we in feite te danken aan de Engelsen. In de 17e eeuw importeerde Engeland veel wijn uit Portugal, maar de kwaliteit nam -na lange tijd op zee- erg snel af. Om dit te voorkomen voegden ze wijn­alcohol toe aan de wijnvaten, waardoor het gistings­proces stopte en werden niet alle druiven­suikers in alcohol omgezet. Zo ontstond, bij toeval, een bijzondere wijn met een zoete smaak: port.

WIST U DAT:
‘port’ een beschermde naam is en alleen port uit de Douro-vallei de naam mag dragen?

Tegenwoordig is Porto nog steeds dé stad om port te proeven. Steek hiervoor de rivier de Douro over en ga naar de wijk Vila Nova de Gaia. In deze wijk bevinden zich talloze bekende en minder bekende port­huizen, die in hun kelders proeverijen en rondleidingen aanbieden. Daarnaast heeft Vila Nova de Gaia fantastische restaurantjes aan de rivierkade, waar u zichzelf tegoed kunt doen aan lokale petisco (Portugese tegenhanger van de Spaanse tapas) en andere gerechten. En dat allemaal met een geweldig uitzicht op het oude centrum.

Tip van MHK KeukenExpert:
Bezoek ook zeker het wereldberoemde porthuis Taylor’s. Dit is een van Portugals oudste porthuizen (opgericht in 1692) en kent een zeer rijke historie. Vergaap u aan de duizenden, houten vaten in de enorme kelder en geniet van bijzondere portsmaken. 

Culinaire reizen: De smaaksensaties van Portugal

Lissabon

Een reis door Portugal is niet compleet zonder een bezoek aan het sfeervolle hoofdstad Lissabon. Want naast alle culturele schatten die de stad herbergt, staat ze ook bekend om ‘Pastéis de Bélem’. Dit pasteitje heeft een krokant randje met aan de binnenkant een romige vulling. Het wordt warm opgediend en bestrooit met kaneel en poedersuiker: de ideale start van uw dag met een kopje koffie en de opkomende ochtendzon.

Maar Lissabon is ook de stad van de fado, een Portugese zangkunst. De fado kent haar oorsprong in de oude wijk Alfama en hier vindt u dan ook diverse fadohuizen waar u voor een uitgebreide lunch of diner terecht kan. Zo behoort Café Luso tot een van de oudste fadohuizen van de stad en is Clube de Fado -ook gelegen in Alfama- een favoriete plek voor bekendheden als Cristiano Ronaldo en Richard Branson.

Een andere wijk waar u helemaal opgaat in de Portugese (smaakvolle) sferen, is Barrio Alto. Waar dit vroeger een echte volkswijk was, is het tegenwoordig een alternatieve en jonge buurt waar de nauwe straatjes ’s-avonds volstromen met locals en toeristen. De bruisende café’s, heerlijke restaurantjes en fijne muziek maakt dit een van de leukste wijken van Lissabon.

“De bruisende café’s, heerlijke restaurantjes en fijne muziek maakt dit een van de leukste wijken van Lissabon.”

Culinaire reizen: De smaaksensaties van Portugal

Coimbra

Tussen Porto en Lissabon ligt de studentenstad Coimbra. Hier is de oudste universiteit van Portugal gevestigd en is het, door de aanwezigheid van de vele studenten, een hele levendige stad. Daarnaast zijn zowel de universiteit als het oude, hoger gelegen deel van de binnenstad UNESCO-werelderfgoed en dat betekent: nauwe straatjes en een authentieke sfeer.

Een van de bekendste restaurantjes van Coimbra is Zé Manel dos Ossos. Al ruim dertig jaar serveren ze hier de meest uiteenlopende Portugese comfort-foodgerechten in een hele unieke ambiance. Tip: reserveren is hier niet mogelijk, dus we raden u aan om rond 12:15u in de rij te gaan staan.

Dé wijnspecialist van Coimbra is Kabra Velha. In een sfeervolle, unieke setting worden streekwijnen gecombineerd met lokale kazen en worsten. Denk bijvoorbeeld aan Alheira, een typisch Portugese worst die wordt gemaakt van kalf, eend of kip vermengd met brood. Het leuke aan Kabra Velha is dat u hier ongestoord wijnen kunt proeven en ze ook direct kunt kopen.

Culinaire reizen: De smaaksensaties van Portugal

Algarve

De Algarve mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een culinaire reis door Portugal. Dit zonovergoten deel van het land staat bekend om haar indrukwekkende kustlijn, historische stadjes en de rijkdom aan gastronomie.

Zo worden er in de hoofdstad van de Algarve, Faro, verschillende foodtours georganiseerd. Hierbij neemt een lokale gids u mee langs de mooiste en beste plekjes om de authentieke keuken van de Algarve te proeven. Ook duikt men tijdens de tour dieper in op de geschiedenis van de petisco, de Portugese variant van de Spaanse tapas.

“Dit zonovergoten deel van het land staat bekend om haar historische stadjes en rijkdom aan gastronomie.”

Dankzij de ligging aan de kust, wordt de verse vis dagelijks aan land gebracht. Denk aan kokkels, inktvis, oesters, mosselen, zeebaars en -brasem, makreel en natuurlijk sardines. Zeker de sardines zijn erg populair bij de lokale bevolking en u vindt dan ook verschillende barbecuestalletjes op en langs de stranden. Een ander populair gerecht in de Algarve, is ‘cataplana’: een plaatselijk gerecht bestaande uit mosselen, kokkels, chorizo, knoflook, ui en olijfolie. Om uw vingers bij af te likken in de Portugese zon.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner