Culinaire reis naar Stockholm

Ontbijt, lunch en diner

Wie denkt aan Zweden, denkt al gauw aan de blauw-gele meubelgigant en haar wereldberoemde gehaktballetjes. Maar dit Scandinavische land heeft veel meer te bieden als het gaat om lekker eten. En dé stad om op zijn Zweeds te smullen is toch wel de hoofdstad Stockholm.

Hier worden (keuken)design en lekker eten tot in perfectie gecombineerd en geniet u van kwalitatief hoogstaande gerechten, volle smaken en merkt u aan alles dat er aandacht wordt geschonken aan natuurlijke producten én het seizoen. Stockholm is dé plek voor foodies en om dat zelf te ervaren zijn we afgereisd naar Zweden en hebben we ons laten verwennen door typisch Zweedse gerechten. Daarom in deze blog: de beste plekken voor ontbijt, lunch en diner tijdens je trip naar Stockholm.

Culinaire reis naar Stockholm - Ontbijt, lunch en diner

Ontbijt-hotspot #1: Greasy Spoon

Vraag aan een willekeurige inwoner van Stockholm waar het ontbijt (of brunch) het beste is en de kans is groot dat ze antwoorden met Greasy Spoon. U kunt hier niet reserveren, maar loopt gewoon op de bonnefooi binnen en neemt ergens plaats.

Greasy Spoon heeft drie vestigingen in de stad (in Södermalm, Norrmalm en Odenplan) en serveert fantastische, rijke ontbijten. Wij aten de chia-pudding met rauwe chocolade en een vegetarische, warme muffin, maar u kunt zichzelf hier te buiten gaan met donker roggebrood en avocado, eggs benedict en zachte, fluffy pannenkoeken. Een betere start van uw dag is haast niet te bedenken.

Ontbijt-hotspot #2: Pom & Flora

Pom & Flora is een andere, bij locals zeer bekende, ontbijtzaak met een vestiging in Södermalm en eentje in Vasastan. Te midden van het licht houten en crèmekleurige interieur vindt u hier verschillende soorten ontbijtjes. Denk aan bananenbrood deluxe (met o.a. mascarpone), een gegrilde croissant met gruyèrekaas of een supergezonde megabowl met onder meer yoghurt en granola.

Culinaire reis naar Stockholm

Lunch-hotspot #1: Restaurang Station

Ok, dit Restaurang Station ligt niet in het toeristische gedeelte van Stockholm, maar het is wel de moeite waard om ervoor een uitstapje te maken. Hier maakt u echt onderdeel uit van de Zweedse cultuur en eet u ’s-middags een warme maaltijd.

“Hier maakt u echt onderdeel uit van de Zweedse cultuur en eet u ’s-middags een warme maaltijd.”

Restaurang Station werkt met wisselende menu’s, waardoor er iedere dag verschillende gerechten verkrijgbaar zijn. Ook is er een saladebar, versgebakken brood en knäckebröd beschikbaar en krijgt iedere bezoeker na de lunch een gratis kop koffie met een zoete snack.

Lunch-hotspot #2: Il Caffé

Il Caffé doet Italiaans aan: hier komt u om gewoon goede koffie of verse jus d’orange te drinken, een broodje te eten en weer verder op pad te gaan.

Wanneer u hier binnenkomt, ziet u de broodjes liggen en kunt u zelf een keuze maken. Maar u bent hier ook aan het juiste adres voor de typisch Zweedse ‘kanelbullar’ (Zweeds kaneelbroodje) en andere zoete lekkernijen. Bovendien wordt Il Caffé veel gebruikt door mensen die er hun laptop openklappen, een koffie en hapje bestellen en aan het werk gaan. Kortom: de ideale stop voor een snelle lunch om vervolgens de stad te verkennen.

Culinaire reis naar Stockholm

Diner-hotspot #1: Dan Gyldene Freden

Bij Dan Gyldene Freden  (‘De Gouden Vrede’) gaat u letterlijk terug in de tijd. Het restaurant, dat ligt in de populaire wijk Gamla Stan, bestaat al sinds 1722 en dat merkt u direct bij binnenkomst. Het interieur is omgeven van kaarsen, het personeel is deftig en vriendelijk en er heerst een serene rust.

Sinds eigenaar Filip Fastén in 2018 de leiding kreeg over het restaurant, worden er Frans aandoende gerechten geserveerd, maar wel met Scandinavische ingrediënten en een Zweedse twist. Eigenlijk precies zoals u verwacht bij een restaurant dat zowat drie eeuwen bestaat.

Diner-hotspot #2: Bistro Oaxen Slip

Al jaren hoort dit restaurant bij de beste van Stockholm, Bistro Oaxen Slip. Niet vreemd wanneer u zich bedenkt dat de grote broer van dit restaurant (Oaxen Krog) hoort bij de vijftig beste restaurants ter wereld.

“Al jaren hoort dit restaurant bij de beste van Stockholm, Bistro Oaxen Slip.”

Bistro Oaxen Slip is daarentegen budgetvriendelijker, kent een informele sfeer en is erg gezellig ingericht. Het eten wordt omschreven als ‘Nordic bistro’, waardoor u hier geniet van (gerookte) vis, diverse vleesgerechten en ook voor de vegetariërs onder ons is er genoeg te smullen. 

Culinaire reis naar Stockholm
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner