Authentieke smaken van Tirol

Typisch Oostenrijkse specialiteiten

Oostenrijk, het land dat vaak in een adem wordt genoemd met wintersport, bergen en schnitzels. Maar behalve laatstgenoemde heeft dit Alpenland ook andere culinaire verrassingen in petto en vindt u, met name in Tirol, verschillende gerechten om uw vingers bij af te likken.

Het moge duidelijk zijn: Tirol is de regio bij uitstek om te genieten van de eigenzinnige, Oostenrijkse keuken. U vindt hier specialiteiten van hoog niveau, want dankzij een landschap dat rijk is aan voedingsmiddelen staat het gebruik van lokale ingrediënten hoog in het vaandel. Zo blijft niet alleen de authentieke smaak behouden, maar leeft men ook in harmonie met de natuur. Wij zijn afgereisd naar deze prachtige regio en nemen u graag mee op onze culinaire tocht.

Österreichische Küche

De Oostenrijkse keuken kent een rijke gastronomie en bestaat uit veel meer gerechten dan enkel de wereldberoemde Wiener Schnitzel. Het bijzondere aan Oostenrijk is dat iedere streek, waaronder dus Tirol, een eigen assortiment aan specialiteiten kent. En door de eeuwenoude geschiedenis van het land én het feit dat ze omringd wordt door acht (!) andere landen, is er een unieke keuken ontstaan die zich kenmerkt door verschillende smaaksensaties.

“De Oostenrijkse keuken kent een rijke gastronomie en bestaat uit veel meer gerechten dan enkel de wereldberoemde Wiener Schnitzel.”

Onweerstaanbare drang

De Duitse wetenschapper en filosoof Johann Wolfgang von Goethe sprak in 1829 de legendarische woorden: “Hierhen gekommen, gleichsam gezwungen, endlich an einen Ruhepunkt, an einen stillen Ort, wie ich ihn mir nur hätte wünschen können.”

Hiermee sloeg hij de spijker op zijn kop over Tirol: een plek om van te dromen. Het berglandschap kent ruim 500 bergtoppen boven de 3.000 meter, 600 gletsjers die de Alpenhoofdkam bedekken en verschillende boerenhutten die de groene almen bedekken. Tirol is een unieke regio in Europa met een fantastische combinatie tussen eten en natuur.

Leven draait om eten

Wanneer u in Tirol bent, kan het u niet ontgaan: het leven draait hier om eten. Zo geniet u van voedzame maaltijden in authentieke almen, proeft u de lekkerste kazen in een van de talloze kaasboerderijen van de regio, prikkelt u uw zintuigen op het Knödelfestival in St. Johann, neemt u plaats in een van de geweldige restaurants of volgt u een van de gastronomische routes van Tirol.

WIST U DAT: kabeljauw een prominente plek inneemt in de culinaire geschiedenis van Tirol? Dit stamt nog uit de tijd dat er geen snelle verbinding was naar zee. Om mensen uit Tirol toch te voorzien in hun vetten en eiwitten, werd kabeljauw lang houdbaar gemaakt door deze te drogen. Tegenwoordig herkent u deze visgerechten als ‘Stockfischsuppe’ of ‘Stockfischgröstl’ op de menukaart.  

De bekendste Tiroler-gerechten

Tirol kent veel bekende gerechten, bereidt met lokale producten, verrassende creaties en geheime recepten. Enkele van onze favorieten:

  • Kaischerschmarrn
    Dit authentieke, luchtige en zoete Oostenrijkse gerecht lijkt op een in een stukjes gesneden gekarameliseerde pannenkoek. De Kaischerschmarrn wordt traditioneel geserveerd met pruimencompote en bestrooid met poedersuiker.
     
  • Käsespätzle
    Käsespätzle (ook wel Kasspatzln genoemd) lijkt op pasta, waar pittige gesmolten kaas en gebakken ui doorheen zit. Het is weliswaar een typisch gerecht uit Tirol, maar ook in Duitsland, Zwitserland en Hongarije vind je hier varianten van.
     
  • Knödel
    Als er een kenmerkend gerecht bestaat voor Tirol, dan is het knödel. Deze sompige ‘deegbal’ is verkrijgbaar in talloze variaties, waarbij de Tiroler Spekknödel de bekendste en populairste is.
     
  • Tiroler Gröstl
    Deze stevige, warme maaltijd wordt vaak geserveerd in een zwart pannetje en bestaat uit in flink wat boter gebakken aardappels, vlees (spek of rundvlees), ui en een spiegelei. Vaak wordt deze maaltijd tijdens de winter gegeten, omdat het goed vult.

Heerlijke restaurants in Tirol

Naast al deze heerlijke gerechten, zijn er ook veel restaurants te vinden in de regio met ieder hun eigen specialiteiten. Onze favorieten? Dat zijn deze drie:

  • IceQ
    Het IceQ-restaurant, gelegen in Sölden in de Ötztaler Alpen, is op zijn minst futuristisch te noemen. Op maar liefst 3.048 meter hoogte geniet je van heerlijke champagne, gegourmet vlees en verschillende gangenmogelijkheden. Leuk feitje: dit restaurant is decor geweest voor de James Bond-film ‘Spectre’.
     
  • Restaurant Wedelhütte
    Het Wederlhütte-restaurant is behalve restaurant ook een hotel. Ze serveren hier geweldige, lokale wijnen en je kunt jezelf tegoed doen aan traditionele Tiroler gerechten. Bovendien heb je vanuit het restaurant een subliem uitzicht over het prachtige Zillertal.
     
  • Lichtblick
    Gelegen op de zevende verdieping van de Rathausgalerie in Innsbruck, heeft u vanuit restaurant Lichtblick een fraai uitzicht over de binnenstad. Maar ook de menugangen zijn fraai te noemen: goed van smaak, hoogwaardige ingrediënten en bijzondere creaties.
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner