Wereldse ontbijtsmaken – Van Tokio tot Milaan

Van Milaan tot Montreal en van Toronto tot Tokio: een goed ontbijt is de start van een dag. Het is een stukje levensvreugde in de morgen, waarmee brandstof wordt getankt voor het begin van de dag. Toch verschillen de ontbijtjes overal ter wereld. Zo ontbijten wij vaak met warme, knapperige broodjes, zachte roomboter en een gekookt eitje, terwijl ze elders op de wereld de dag beginnen met niertjes, rauwe vis of gekookte kippenpoten.

Romige yoghurt met havermout en vers fruit? Nee, daar komen veel mensen hun bed niet voor uit. Zo wordt er in Azië vaak ontbeten met feijoada, pho of sieuw mai, terwijl in het Midden-Oosten juist de zoetigheden een glimlach op de slaperige gezichten tovert.

Of het nou mierzoet of supermachtig is, of juist brandend heet tot zilt en zacht: overal ter wereld wordt anders ontbeten met verschillende smaken en gerechten. En dat trok onze nieuwsgierigheid, dus zijn we op een culinaire ontbijttocht gegaan langs verschillende landen en steden.

Brazil

Bom dia, Brasil!

Maracuja, papaja, mango, anas -vers ontbijtfruit is in Brazilië niet duur en op elke straathoek te vinden. Maar als u denkt dat het een licht ontbijt is, dan komt u bedrogen uit. Er worden namelijk ook zoete aardappels, gekookte cassavewortels en kaasballetjes bij geserveerd. Een stevige start van de dag en wanneer we dachten dat het nog niet genoeg was, kwam de feijoada tevoorschijn. Een dikke zwartebonensoep met verschillende stukken vlees. Ooit een gerecht voor arme mensen, maar tegenwoordig een populaire en hippe start van de dag. Maar natuurlijk ook nog steeds geschikt als lunch of diner…

Tip van MHK KeukenExpert: De uitdrukking “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar” is wereldwijd bekend. Niet voor niets, want tijdens uw slaap gebruikt u uw energiereserves, waardoor een gezond ontbijt -vol goede voedingsstoffen- u nieuwe kracht geeft waardoor u zich goed kunt concentreren en presteren.

Italy

Buongiorno, Italia!

Zoals in veel zuidelijke landen, ontbijten ook de Italianen maar zelden heel uitgebreid. Op weg naar hun werk nemen ze vaak in hun vaste koffiebarretje een espresso of cappuccino met een Italiaans croissantje of een sfogliatella alle mele, een soort appelflap. Pas in de late ochtend is het tijd voor een stevigere hap, de tramezzini. Deze sandwich -gemaakt van zacht witbrood- heeft geen korst en wordt gevuld met gerookte zalm, tonijnmousse of fijngesneden ham.

England

Good morning, England!

Met ruim 1.200 kcal (bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man), wint het English breakfast met gemak de titel ‘voedzaamste ontbijt ter wereld’. Dit klassieke ontbijt begint met ontbijtgranen en sinaasappelsap, gevolgd door geroosterde ham, varkensworstjes, champignons en blackpudding van varkensbloed, havermout, uien, meel en kruiden. Maar ook gegrilde tomaat met witte bonen in tomatensaus en twee eieren. Wie daarna nog steeds honger heeft, kan zijn ontbijtcyclus vervolgen met gebraden niertjes en kippers, warme gerookte haring. Als afsluiter is er de bruine of witte toast met gezouten boter en bittere sinaasappelmarmelade. Natuurlijk geserveerd met zwarte thee on the side.

“Onderzoekers uit Londen en Amsterdam hebben de eetgewoontes in verschillende landen bestudeerd en kwamen erachter dat met name Nederlanders, Belgen, Britten, Denen en Duitsers nauwelijks ontbijten, ’s middags iets meer lunchen, maar pas ’s avonds uitgebreid eten.”

Portugal

Buenos dias, España y Portugal!

Uitgebreid ontbijten? Nee, niet in Spanje . Daar eet men ’s morgens in een van de vele koffietentjes met een stuk gebak of een croissant naast hun café con leche, koffie met melk. Pas rond een uur of elf, eet men een tostada, een geroosterd sneetje witbrood dat is besprenkeld met olijfolie, verse tomaat en een plakje manchegokaas of serranoham.

Ook in buurland Portugal zijn ze gek op zoetigheid in de ochtend. Hier vindt de koffie en taart gretig aftrek in de vroege morgen, maar het absolute hoogtepunt is pastéis de nata; Portugese puddingtaartjes in bladerdeeg.

Japan

Ohayou gozaimesu, Nippon!

Miso-soep van visbouillon en sojaboonpasta hoort net zozeer bij het Japanse ontbijt als gekookte rijst. Tsukémono (ingemaakte groenten), natto (gefermenteerde sojabonen), een gebakken visje en een Japanse omelet (omurice) maken de eerste maaltijd van de dag compleet. Maar in het land van de rijzende zon kunnen ze net zo goed ontbijten met rauwe vis met nori-algen, welke rijk zijn aan Omega 3-vetzuren. Erg gezond, maar… kunt u het zich voorstellen in de ochtend?

USA Bagels

Good morning, Canada and USA!

Pancakes bedropen met ahornsiroop en een flinke lik boter: beter kan het Canadese ontbijt niet beginnen. En het liefst aangevuld met spek, spiegeleieren en toast. Maar ook bagels -de lekkere broodjes met het bekende gat in het midden- zijn een grote hit in Noord-Amerika.

Waar in Canada de Montreal-style bagels erg populair zijn (waarbij honing wordt toegevoegd aan het deeg), eten ze in buurland Amerika hun bagels het liefst met cream cheese, pindakaas of jam.

Bonjour, France!

Bonjour, France!

Een typisch Frans ontbijt (petit déjeunerfrançais) valt op door de enorme koffiebekers. Vergeleken met onze koffie is de Franse variant doorgaans erg sterk, waardoor u meteen wakker zult zijn. Een echte Franse gewoonte is om warme melk aan de koffie toe te voegen en er vervolgens de croissant -belegd met jam of chocoladepasta- in te dippen. Gesproken over de croissants: deze horen een beetje warm te zijn, goudbruin te kleuren en knapperig te zijn. En als er een stukje afbreekt, dan moeten uw vingers glanzen van de boter. C’est le bonheur! Ofwel: dat is genieten!

Zao shang hao, Zhongguo!

Zao shang hao, Zhongguo!

We geven toe: gestoomde kippenpoten op de vroege morgen is toch wel wat vreemd. Maar met de bijbehorende saus van zwarte bonen, chili en knoflook zijn ze stiekem best smakelijk. Ze maken deel uit van de dim sum, kleine hapjes met verschillende vullingen die in een bamboemandje wordt gestoomd en opgediend. Minstens zo populair zijn de baozi, gestoomde noedels, en de youtiao, gefrituurde deegstengels.

Een ander Chinees ontbijt is sieuw mai, kleefrijst met paddenstoelen, vlees en sojasaus. Een pittig ontbijt, zoals in veel Aziatische landen wordt genuttigd. Zo is in het noorden van China brandend hete bouillon populair en zweren ze in buurland Vietnam bij pho, een noedelsoep met rundvlees, kip en tofu.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner