De Japandi-keukenstijl

Een unieke mix

Op social media kunt u er bijna niet meer omheen en ook in magazines en op televisie wordt er veel over gesproken: de Japandi-stijl. Een unieke en bijzondere interieurstijl die bol staat van verschillende elementen. Een stijl die een mix is tussen Scandinavische design en de Japanse stijl vol contrasten en texturen. 

Maar niet alleen in de woonsfeer past Japandi: ook voor de keuken is het opkomende stijl. Het zorgt voor een frisse, uitgebalanceerde combinatie en creëert een sereen gevoel. In deze blog leest u hoe deze trend ontstaan is, welke materialen hierbij horen en hoe een Japandi-keuken eruitziet.

Japandi-keukenstijl: Een unieke mix

Wat is Japandi?

Halverwege de 19e eeuw werden voor het eerst goederen en culturen uitgewisseld tussen Denemarken en Japan. Sterker nog, de Denen waren de eerste westerlingen die het Aziatische land bezochten. Tijdens de bezoeken van de architecten, ontwerpers en kunstanaars bleek er veel overlap te bestaan tussen het gevoel voor design. Zo werkte men in Japan volgens de ‘Wabi sabi’-methode, terwijl in Europa de ‘Hygge’ -filosofie werd gebruikt tijdens het ontwerpen. Hygge staat voor gezelligheid en een warme sfeer, terwijl Wabi sabi redeneert vanuit de gedachte dat niets voor eeuwig is.

Door het combineren van deze twee stijlen, is Japandi ontstaan. Hierbij draait alles om eenvoud, organische vormen, kloppende lijnen en een volledige zen-ervaring in huis. En hiermee ook in de keuken.

Japandi-keukenstijl: Een unieke mix

Welke kleuren en materialen?

Japandi staat bekend om haar combinatie tussen verschillende natuurlijke materialen. Denk hierbij aan hout, linnen, rotan, bamboe, wol, papier en planten. Maar ook aan strak gestucte, lichtkleurige muren in combinatie met een houten lambrisering of een betonlook muur met een lichthouten vloer. Bij Japandi horen organische vormen, zacht en harmonisch, met minimale accessoires.

Deze stijl kenmerkt zich door lichte, zachte kleuren en een paar donkere accenten om de warme sfeer te benadrukken. Anders gezegd: de lichte tinten van het hoge noorden gecombineerd met de donkere Japanse aardetinten. Veel voorkomende kleuren bij Japandi zijn dan ook de warme tinten uit het terracottapalet, pasteltinten, grijs, crème en beige.

"Deze stijl kenmerkt zich door lichte, zachte kleuren en een paar donkere accenten om de warme sfeer te benadrukken."

Japandi-keukenstijl: Een unieke mix

Japandi in de keuken

Zoals u leest, kunt u met de Japandi-stijl enorm veel kanten op, zo ook in de keuken. In deze ruimte kenmerkt de stijl zich voornamelijk door de organische, ronde vormen en het gebruik van een dun, minimalistisch keukenblad. Puntige hoeken worden hiermee vervangen door afronde hoeken en scherpe, rechte randen door verjongde randen (afgeschuinde randen). Combineer dit alles met lichtgekleurde (symmetrische) tegels of een zachte kleur op de muur, open wandplanken en open opbergrekken, katoenen of linnen hand- en droogdoeken en uw keuken ademt ineens rust en ruimte.

"Puntige hoeken worden vervangen door afgeronde hoeken en scherpe, rechte randen door verjongde randen."

Natuur speelt de hoofdrol in deze woontrend. Neigt uw gevoel meer naar Scandinavië? Kies dan voor witte of neutrale kleuren met rijke accenten. Toch iets meer Japan georiënteerd? Ga dan voor kleuren als blauw, groen, donkerpaars of bruin. Maar ook zwart past hier goed bij, zeker met bamboe en hout in het achterhoofd.

Keukenstylingtips

Een volledig witte muur komt weinig voor bij Japandi, ook al is het kleurenpalet erg licht. Met kleuren zoals zand en grijs creëert men een warm geheel dat enerzijds heel rustig is, maar anderzijds ook volop in beweging is. En door hier en daar een bruintint toe te voegen, wordt de keuken ineens spannend.

Japandi staat voor rust in je (dagelijks) leven, balans, ambacht en organisch. Houdt bij de inrichting van uw keuken dan ook altijd rekening met het minimalisme, want dit is hét begrip van Japandi. Zorg dat de keuken altijd is opgeruimd, er geen onnodige accessoires in het zicht staan en kies voor barkrukken en eetstoelen met strakke lijnen. Zo creëert u een keuken die helemaal zen is.

Japandi-keukenstijl: Een unieke mix

Japandi in uw eigen keuken

Nieuwsgierig hoe Japandi zich uit in de showrooms bij MHK KeukenExpert? Kom gerust bij ons langs en laat u inspireren. We vertellen u er graag meer over en helpen u graag met uw (nieuwe) droomkeuken in Japandi-stijl. Maak een afspraak of kom langs bij een van onze showrooms.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen