De buitenlandse (smaak)invloed op de Nederlandse keuken
De Nederlandse keuken is door de jaren heen steeds meer beïnvloed geraakt door verschillende buitenlandse keukens. Een culinaire transformatie die niet alleen heeft geleid tot een rijkere, culinaire ervaring, maar ook op de manier waarop we onze keukens ontwerpen, inrichten en gebruiken. In deze blog maken we een reis door de geschiedenis en door het ontstaan van deze invloeden. Maar u leest ook hoe deze ontwikkelingen u kunnen inspireren om uw keuken te vernieuwen en aan te laten sluiten op deze invloeden.

Globalisering van de keuken
De Nederlandse keuken is van oudsher vrij traditioneel, eenvoudig en vaak gebaseerd op lokale ingrediënten, zoals aardappelen, groenten en vlees. Echter, de ontdekkingstochten en (koloniale) geschiedenis van Nederland brachten een stroom van nieuwe kruiden en ingrediënten naar ons land. Indonesische, Surinaamse en Caribische invloeden waren de eerste veranderingen vanuit het buitenland die significant voet aan de grond kregen in Nederland en gerechten als nasi goreng, roti en taco’s vonden steeds meer hun weg naar de Nederlandse eettafels.
In de tweede helft van de 20e eeuw zorgde globalisatie voor een explosie aan culinaire diversiteit. Mensen gingen steeds meer reizen en de komst van migranten uit verschillende delen van de wereld, verrijkte onze keuken met Mediterrane, Aziatische, Midden-Oosterse en Latijnse smaken.
“In de tweede helft van de 20e eeuw zorgde globalisatie voor een explosie aan culinaire diversiteit.”

Indonesische keuken
De Indonesische keuken, met haar rijke kruiden en specerijen, heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse eetgewoonten. Gerechten zoals saté, gado gado en de rijsttafel zijn inmiddels ingeburgerd en niet meer weg te denken uit onze keuken.
Daarnaast is deze invloed ook zichtbaar in de keukenontwerpen, waar we steeds vaker op zoek zijn naar een kookeiland of geïntegreerde afzuigsystemen, waarmee we de intense aroma’s van deze gerechten kunnen beheren.

Mediterrane keuken
De Mediterrane keuken staat bekend om haar gezonde, smaakvolle gerechten en heeft Nederlanders kennis laten maken met ingrediënten als olijfolie, verse kruiden en zeevruchten. Salades, pasta’s en tapasgerechten zijn enorm populair geworden en heeft geleid tot een voorkeur voor open, luchtige keukens die uitnodigen tot het maken (en eten) van deze maaltijden.

Aziatische keuken
Landen als China, India, Sri Lanka, Thailand en Japan zijn rijk aan culinaire tradities. Door de Nederlandse koopvaardij in de 16e en 17e eeuw, hebben deze tradities ook de Nederlandse keuken veroverd en verrijkt met een variëteit aan smaken en kooktechnieken, zoals sushi en dim sum, en (kruidige) curry’s en wokgerechten.
Deze toestroom van nieuwe gerechten heeft geleid tot specifieke kookapparatuur, zoals rijstkokers, wokbranders en stoomovens, waarmee gerechten tot in perfectie kunnen worden ‘nagemaakt’ zoals in het Verre Oosten.

Latijns-Amerikaanse keuken
Wie denkt aan Latijns-Amerika, denkt aan levendige en pittige smaken. Gerechten zoals taco’s, ceviche en empanada’s vinden gretig aftrek in Nederland en ingrediënten als avocado, chilipeper en maïs zijn niet meer weg te denken uit onze gerechten. Ook hiervoor geldt dat deze invloed heeft bijgedragen aan de vraag naar grote ovens voor gegrild vlees, barbecues onverminderd populair blijven en blenders gretig aftrek vinden voor het maken van smaakvolle salsa’s.
Invloed op keukenontwerpen
De invloed van de buitenlandse keuken rijkt niet alleen tot onze borden. De toenemende populariteit van deze gerechten, heeft ook het ontwerp van onze keuken beïnvloed.
- Multifunctionele (eiland)keukens
Keukens met veel werkruimte (zoals een kookeiland) zijn ideaal voor het bereiden van gevarieerde, internationale gerechten. Ze bieden vaak extra werkruimte en opslag en zorgen ervoor dat gesprekken in de woonkeuken gewoon door kunnen gaan tijdens het koken. Ze creëren een gezamenlijke eetervaring, zoals die vaak voorkomen in Mediterrane en Latijns-Amerikaanse gebieden.
- Specerijlades en -rekken
Met de nadruk op veel verschillende kruiden in de buitenlandse keuken, zijn specerijlades en -rekken onmisbaar geworden in onze keukens. Ze helpen niet alleen bij het organiseren van de keuken, maar ook voor het makkelijker pakken van deze kruiden bij het bereiden van bijzondere maaltijden.
- Geavanceerde kookapparatuur
Stoomovens, wokbranders en krachtige afzuigsystemen zijn slechts enkele voorbeelden van apparaten die onmisbaar zijn geworden in moderne, Nederlandse keukens. Hiermee wordt het mogelijk om authentieke gerechten te bereiden en de smaakbeleving te creëren zoals ze verschillende landen hebben ontwikkeld.
- Open keukenontwerpen
In veel landen en culturen is eten een sociale gebeurtenis. Niet voor niets dat open keukens hier dan ook razend populair zijn en inmiddels hun weg naar Nederland hebben gevonden. Open keukens (woon-/leefkeukens) zorgen voor verbinding tussen de woonruimte en het kookgedeelte en maken het mogelijk om samen eten te bereiden en ervan te genieten.
- Natuurlijke, duurzame materialen
Veel buitenlandse keukens maken gebruik van natuurlijke, duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan houten snijplanken, marmeren werkbladen en aardewerken potte en pannen. Dit soort materialen voegen niet alleen esthetische waarde toe, maar zijn ook milieuvriendelijk en dragen bij aan een gezonde leefomgeving.
Weerspiegeling van uw culinaire avonturen
Kom langs in onze showroom en ontdek de nieuwste keukenontwerpen voor de heerlijkste gerechten. Onze deskundige adviseurs helpen u graag bij het ontwerpen van een keuken die perfect aansluit op uw culinaire avonturen, buitenlandse reizen en levensstijl. Zij laten u zien hoe de juiste keukenindeling en bijpassende apparatuur zorgt voor een functionele keuken die uw levensstijl weerspiegelt. Maak vandaag nog een afspraak en laat u inspireren.
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
- 01.10.2024 Terug van weggeweest: de witte keuken
- 01.08.2024 Alles over de hoekkeuken
- 02.05.2024 De kwaliteit van Duitse keukens
- 02.04.2024 Kleurpsychologie in de keuken