Connected cooking - de slimme keuken

Technologie in (en rondom) het huis wordt steeds slimmer, met als gevolg dat de meest elementaire dingen die we dagelijks gebruiken behoorlijk geavanceerd zijn geworden. Dingen als de verlichting in huis aan- en uitzetten of een kop koffie zetten. ‘Vroeger’ gebeurde dit handmatig, tegenwoordig met uw stem.

Ook de in keuken zijn deze haast futuristische ontwikkelingen aan een opmars bezig en maken ze het koken steeds eenvoudiger. Zo stelt u de juiste temperatuur in via uw telefoon, past u de kook- en baktijden aan via uw stem en regelen de slimme apparaten zelf wanneer ze in- en uitschakelen. De gezamenlijke naam voor deze ontwikkelingen is ‘smart kitchen’ en wij laten u in deze blog kennismaken met een paar oplossingen waarmee u ook uw eigen keuken ‘smart’ maakt. Ziet u het al voor u?

“Meer weten over de technologische mogelijkheden voor een slimme keuken?”
Maak een afspraak

Slimme koelkast

Loopt u ooit wel eens door de supermarkt en weet u niet zeker of er nog courgette of melk is? Met een slimme koelkast controleert u dit supersnel via uw smartphone. Want veel slimme koelkasten (waaronder die van Bosch) zijn uitgerust met geavanceerde camera’s die verbonden zijn met een app op uw telefoon. Maar het is ook mogelijk om meldingen te ontvangen wanneer producten (bijna) over de datum zijn. En gaan we nog een stap verder: er bestaan zelfs modellen die automatisch een boodschappenlijstje doorgeven aan de bezorgservice van uw favoriete supermarkt. Boodschappen doen is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Slimme oven

Staat u in de file en bent u laat thuis? Dan warmt u uw slimme oven, bijvoorbeeld van AEG, alvast op via de app op uw smartphone. En dankzij de slimme voorgeprogrammeerde kookprogramma’s hoeft u alleen uw favoriete, opgeslagen recept te kiezen (bijvoorbeeld die overheerlijke Marokkaanse kip) en de oven doet de rest. Even geen inspiratie? Kies dan een gerecht uit de app en u wordt er stap voor stap doorheen geloodst.

Slim koffiezetapparaat

Met een slim koffiezetapparaat is het nog fijner wakker worden. Vanuit bed kiest u uw favoriete koffie (cappuccino, ristretto of misschien een latte macchiato?) en met een klik op uw telefoon is het gepiept. Ok, het enige nadeel is dat u wel zelf naar beneden moet om de koffie te halen. Maar er nog veel meer mogelijk met een slimme koffiemachine van bijvoorbeeld Bosch of AEG). Zo houden sommige apparaten bij hoeveel cups (of bonen) u nog heeft en versturen een melding naar uw telefoon als het bijna op is. Informeer naar de mogelijkheden in een keukenshowroom bij u in de buurt.

Slimme afzuigplaat

Hangende afzuigkappen worden steeds vaker vervangen door inductieplaten met geïntegreerde afzuiging (bijvoorbeeld van Pelgrim). Niet alleen prachtig om te zien, maar ze zijn ook nog eens enorm functioneel. De bijbehorende inductieplaten, vaak vervaardigd van keramisch glas, hebben door het gebruik van hoogwaardige materialen een bijzonder lange levensduur en zijn extra stoot- en krasvast. Bovendien zijn deze afzuigsystemen stiller dan ‘traditionele’ afzuigerkappen, waardoor u minder last heeft van het geluid.

Slimme keukenweegschaal

De digitale weegschaal is inmiddels wel in de meeste keukens aanwezig, maar een slimme keukenweegschaal is vrij nieuw. U kiest hierop uw favoriete recept uit, waarna de benodigde ingrediënten plus afmetingen worden getoond en u direct in de app ziet of u de juiste hoeveelheden hebt gebruikt. Is dit niet het geval? Geen probleem, dan past de app de hoeveelheden automatisch op elkaar af. Dus stel dat u maar 500 gram bloem heeft gebruikt in plaats van 750 gram, dan wordt het volledige recept aangepast.

“U kiest hierop uw favoriete recept uit, waarna de benodigde ingrediënten plus afmetingen worden getoond en u direct in de app ziet of u de juiste hoeveelheden hebt gebruikt.”

Slimme moestuin

Sorry? Een slimme moestuin? Ja, echt… het bestaat. Want met een slimme indoor moestuin kunt u uw eigen kruiden verbouwen zonder dat u groene vingers nodig heeft. U plant de kruiden in de houder, vult het reservoir met water et voilà… de rest gaat automatisch. De moestuin zorgt automatisch voor de juiste hoeveelheid water en licht. Bovendien kunt u dit tot een maand vooruit instellen, zodat u ook met een gerust hart op vakantie kunt.

Meer weten over de ‘smart kitchen’ en slimme keukenapparatuur? Bekijk dan onze merken of maak meteen een afspraak bij een showroom bij u in de buurt. Onze adviseurs laten u graag de mogelijkheden zien.

Afspraak maken
Keuken­magazine
Keuken­planner